Annons

Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra

Nässjö Misstänker du att din hyra är för hög? Då kan du få den prövad, men det finns fallgropar längs vägen. Här ger Malene Loewe, jurist och förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, sina tips.
Kvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.
Foto: Jenny Knutsson
Malene Loewe tipsar om hur du går tillväga om du tror att du betalar för hög hyra.

Nässjöbon Helge Jonsson betalar nästan tusen kronor mer i månaden i hyra än sin granne på äldreboendet. Det är följden av att ett antal hyresgäster på särskilda boenden vägrade gå med på kommunens hyreshöjning på upp till 1 500 kronor i månaden. Hovrätten gav dem rätt men för övriga cirka 400 lägenheter gäller den nya, oftast högre, hyran.

Vill ha sänkning

Helges fru Gerd Jonsson är en av många Nässjöbor som tycker att detta är orättvist och fel och att kommunen borde sänka för hennes man och alla andra som betalar en högre hyra. Men kommunen anser inte att besluten i hyresnämnd och hovrätt innebär att man är skyldig att göra det och en intern utredning kom fram till att man inte brister i principen att alla kommuninvånare ska behandlas lika.

— Här har hyresnämnden och hovrätten prövat hyrorna för ett antal lägenheter och fastställt hyrorna till ett skäligt belopp i förhållande till andra lägenheter och då bör de hyrorna som är prövade vara vägledande för hyresvärdens övriga lägenheter, säger Malene Loewe.

Hon konstaterar att det kan vara svårt för en enskild hyresgäst att bedöma om hyran är hög eller låg, eftersom det är många saker som kan påverka den.

— Den som är medlem kan höra av sig till oss för att få råd och rekommendationer, säger Malene Loewe.

Annons
Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.

Börja med att kolla det här

Vad kan då den som anser sig betala en för hög hyra göra?

Först måste du ta reda på om din hyresvärd förhandlar hyran med Hyresgästföreningen, det vill säga om det finns ett avtal om förhandlingsordning för huset som du bor i.

— Finns det förhandlingsordning så tar man kontakt med oss. Om vi gör samma bedömning, att hyran är för hög, så påkallar vi en förhandling med hyresvärden.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Om parterna inte kommer överens kan ärendet lämnas över till hyresnämnden för prövning.

Annons

Måste vara skriftligt

Den som bor i ett hus där hyran inte förhandlas, vilket är vanligt på särskilda boenden, måste göra på annat sätt.

— Det första man ska göra är att skriftligt meddela värden att man vill ändra hyran, ett hyresvillkor. Det är viktigt att tänka på att det måste vara skriftligt. Kommer man inte överens om en ny hyra så kan man som hyresgäst ansöka hos hyresnämnden om att den ska ändras. En sådan ansökan får göras tidigast en månad efter att man lämnat sitt skriftliga meddelande till värden. Den som är medlem kan även i det här fallet vända sig till oss för hjälp, förklarar Malene Loewe.

Läs ocksåStudenterna årets vinnare? Här är landets hittills lägsta hyreshöjningHenrik Krantz, vd AF Bostäder i Lund, och en person som går in genom en dörr.

Den som inte är nöjd med hyresnämndens beslut kan överklaga till hovrätten.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.