Annons

Hyreskonflikten över för 6 000 studenter – Alexander: ”Ett svek av Hyresgästföreningen”

Lund Förra året bröt förhandlingarna om 6 000 studenthyror i Lund samman. Men nu har studentbostadsbolaget till slut fått som de ville. Och Hyresgästföreningen är nöjd.
Alexander Johansson, student i Lund, och Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Foto: Isak Aho Nyman/Gry Ellebjerg/Hyresgästföreningen
Alexander Johansson, student i Lund, och Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

AF bostäder i Lund ville höja hyrorna för 6 000 studentbostäder inför 2021. Men Hyresgästföreningen sade nej till studentbostadsbolagets krav på 2 procent. Det var för högt, menade Hyresgästföreningen. AF Bostäder valde då att lämna förhandlingarna.

– Det är orimligt att hyrorna ska höjas så mycket, med tanke på den extrema situation vi befinner oss i som påverkar många hyresgäster, sade Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra då och syftade på pandemin.

Läs ocksåFörhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra

När förhandlingarna bröt samman skickade AF Bostäder dessutom ut avier med en ny högre hyra till sina hyresgäster, utan att vara överens med Hyresgästföreningen om hyresnivåerna.

Pengar och översiktsbild på Lund

Men nu är den utdragna hyresstriden över. Och det blir en höjning, trots allt. För 2021 landar den på 2 procent, det vill säga precis på den nivå som Hyresgästföreningen för ett år sedan kallade för orimlig och vägrade att acceptera. Dessutom höjs hyrorna med 1,9 procent för 2022.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

I ett pressmeddelande säger Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, att de är nöjda med överenskommelsen som ”ger en rimlig hyreshöjning”.

Annons

”Inte lönt att ta kampen”

Många studenter valde att betala de avier som AF Bostäder skickade ut. Därmed godkände de den nya högre hyresnivån. Andra tog strid och fortsatte betala den gamla hyran. En av dessa är Alexander Johansson. Han är kritisk till uppgörelsen och ser Hyresgästföreningens agerande som ett svek. Att de som valde att inte betala den högre hyran för 2021 också slipper att betala den retroaktivt hjälper inte, menar han. Hans hyra höjs nu med totalt 3,9 procent, medan de som valde att betala höjningen på 2 procent för 2021 får en höjning på 1,9 procent.

Alexander Johansson, student i Lund.
Alexanders Johansson, student i Lund, och missnöjd med hyresuppgörelsen mellan AF Bostäder och Hyresgästföreningen.

– Slutsatsen är ju att det inte är lönt att ta kampen, i alla fall inte tillsammans med Hyresgästföreningen. Det är den signalen de skickar ut. Och jag tycker det är absurt att höja hyran på det här sättet under pandemin. Dessutom missar man chansen att engagera studenter i föreningen, säger han.

”Sminkar över en gris”

I pressmeddelandet som Hyresgästföreningen skickade ut i samband med uppgörelsen tackar Anders Sjögren, förhandlingschefen, ”alla som stod på sig och motsatte sig den direktaviserade hyreshöjningen. Det visar att vi tillsammans kan göra skillnad”. Ett uttalande som gör Alexander Johansson upprörd, vilket han utvecklar i en debattartikel i studenttidningen Lundagård.

– Förhandlingschefens uttalande är hånfullt för att det inte stämmer. Han använder kamputtryck för att sminka över den gris som hyreshöjningen är. Det är klädsamt för honom att säga så, men det betyder i grund och botten ingenting, säger Alexander Johansson.

Anders Sjögren, vad är det som gör att den här nivån är okej nu. Den var ju orimlig för ett år sedan?
– Nu är det en tvåårsuppgörelse på 3,9 procent och det är en rimlig nivå tycker vi. Dessutom hade ungefär 5 800 studenter redan betalat den högre hyran för 2021.

Annons
Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt
Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne..
Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne

Men varför vägrade ni då gå med på den nivån förra året?
– För vi tyckte det var för högt då. Vi var mitt i en pandemi som spelade stor roll. Sedan får man komma ihåg att det var AF Bostäder som lämnade förhandlingarna. Vi hade kunnat fortsätta diskussionen.

Vad menar du med att ni ”tillsammans har gjort skillnad”?
– Den som inte betalade den högre hyran behöver inte betala retroaktivt. Och sedan drog AF Bostäder tillbaka det här från hyresnämnden. Och vi vill ju sköta förhandlingarna vid förhandlingsbordet, inte i hyresnämnden, säger Anders Sjögren.

Varför vill ni inte att hyresnämnden prövar det?
– Vi vill värna den kollektiva förhandlingsrätten.

Alexander Johansson menar att Hyresgästföreningen har svikit studenterna. Vad säger du till honom?
– Han läser 2 procent i den här uppgörelsen. Men jag har respekt för att han är besviken. Han är en av dem som har varit modig och stått upp för sin rätt och inte betalat den nya hyran. Men vi tycker fortfarande att en tvåårsuppgörelse på 3,9 procent är bra, säger Anders Sjögren.

Fakta: Så förhandlas din hyra
  • Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare träffar kommunala bolag och större privata som begärt att få justera hyrorna.
  • Hos mindre värdar är det oftast enbart en tjänstemän som sköter jobbet för föreningens sida.
  • Räntor, landets ekonomi i stort och avgifter för värme, sopor och vatten är sådant som kan påverka hur mycket hyran justeras från ett år till ett annat.
  • Du kan välja bort det kollektiva systemet och förhandla själv.
  • Alla hyresgäster, som inte uttryckligen begärt att få förhandla själva, betalar en hyressättningsavgift på 12 kronor i månaden via sin hyresavi för förhandlingen.
Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.