Annons

Hyreskrav i Växjö skapar debatt bland Växjöborna på nätet

Växjö När Gunilla Thunberg publicerade sitt inlägg i facebook-gruppen Växjö, rasslade det till i kommentarsfältet och gillaknappen gick varm. Växjöbostäders förslag på 4,3 procent i hyreshöjning nästa år skapade snabbt debatt. Sett ur ett riksperspektiv är årets hyresyrkanden höga i Kronoberg, anser Hyresgästföreningen.
Foto: Mia Karlsvärd
Gunilla Thunberg är inte den som brukar stå på barrikaderna. Men det fann hon sig göra efter hennes inlägg i facebook-gruppen Växjö. Hon har skapat debatt om Växjöbostäders yrkande på 4,3 procent i hyreshöjning nästa år.

Inlägget i Växjögruppen handlar inte minst om den maktlöshet Gunilla Thunberg känner inför Växjöbostäders hyresyrkande. I bakgrunden ligger att Växjöbostäders hyreshöjningar varit bland landets högsta under senare år samtidigt som bolaget ger omkring 100 miljoner kronor i utdelning till Växjö kommun. Växjöbostäders inkomstkälla består till största delen av hyresintäkter.

”Det är helt oacceptabelt att vi hyresgäster ska betala för annat än våra bostäder.” skriver Gunilla Thunberg i sitt inlägg som avslutas med orden:

Läs också"Kravet är på gränsen till oförskämt"

”Jag känner mig ledsen, överkörd, rättslös.”

Inlägget har 138 kommentarer, 5 delningar och 187 gillatryck. Det är mycket för Växjögruppen.

– Jag skrev inlägget för jag kände att jag orkar inte längre. De vill ha marknadshyror och Hyresgästföreningen har inte makt att stå emot. Jag kände mig uppgiven och det är fler än jag verkar det som. Det är som att vi hyresgäster måste skatta mer, berättar Gunilla Thunberg.

Läs ocksåFörhandling pågår: Så påverkas din hyra av coronapandemin

Hon vände sig först till Hyresgästföreningen.

– Jag sa att till förhandlaren att det finns inget jag kan göra. Men då fick jag rådet att göra inlägg och skriva insändare. Så jag har börjat med det här inlägget. Jag skulle vilja veta, räknas inte Växjöbostäder som ett allmännyttigt bolag? Vart går min hyra egentligen, säger Gunilla Thunberg och fortsätter:

– Hyresrätter måste ju finnas till ett rimligt pris. Alla har inte råd att köpa sitt boende. Eller ens vill köpa. Jag har inte råd. Dessutom höjs hyran mer än löneökningen. Ingen tänker på oss singlar eller ensamstående, pensionärer, arbetslösa. Vad ska vi göra. Sluta bo?

Läs ocksåFörsta hyresuppgörelsen i pandemin: ”Vi vill hjälpa så mycket vi kan”

Hon påpekar även att det under pandemin vädjats till hyresvärdarna att ligga lågt med hyreshöjningar.

– I stället får vi hyresgäster betala för saker som inte har med vårt boende att göra. Jag tycker att kommunen hellre borde höja skatten för alla. Det här är ju svårt för Hyresgästföreningen också eftersom utdelningen är laglig men det borde väl ändå finnas någon moral, säger Gunilla Thunberg.

Majoriteten av kommentarerna instämmer med Gunilla Thunberg och en hel del teorier dryftas kring vad summan 100 miljoner kronor per år i utdelning används till, förslagsvis till nya kommunhuset och till att sänka skatten. I tråden dryftas även kritik mot Hyresgästföreningen, att de gör för lite. En som försvarar föreningen skriver: ”Enda sättet att stärka Hyresgästföreningen är att engagera sig eller hjälpa andra att engagera sig.”

En kritisk röst skriver: ”Hyreshöjning är ju hur normalt som helst, vad gnäller alla om? Lönerna höjs ju också regelbundet! Känner man att man inte har råd så kan man ju skaffa ett annat jobb och få bättre betalt!”

En Växjöbo skriver: ”Vi skulle behöva vara många som går samman och organiserar oss för att få stopp på detta elände.”

Annons

En mobilisering är till viss del redan på gång.

– Jag hoppas det. Jag hoppas att det inte rinner ut i sanden. Jag är förvånad att det blev så många reaktioner. Jag har fått kontakt med en person som gärna vill hjälpa till att organisera oss. Om vi ska göra något så måste vi göra det som grupp, säger Gunilla Thunberg.

René Jaramillo (M) är ordförande för Växjöbostäder. Han försvarar hyresyrkandet.

– Utifrån vår analys av vad som behöver göras utifrån underhåll och för att utveckla vårt bestånd är detta en rimlig nivå på hyreshöjning.

Han säger att det är ett förslag till nivå på hyreshöjning och att det är ett första steg innan förhandling.

– Jag vill framhålla att Växjöbostäder inledningsvis ger ett förslag till hyreshöjning. Därefter tar en förhandling vid med Hyresgästföreningen där vi lägger fram fakta och underlag till vårt yrkande, innan vi slutligen kommer fram till vad den procentuella höjningen blir, säger René Jaramillo.

Han säger också att de inte sett några indikationer på att pandemin på något sätt förändrat läget.

– Underhållet av våra bostäder är ett ständigt arbete för att förbättra för våra hyresgäster och förhandlingen är en process.

Förra hyresförhandlingen kom ni överens om ett två-års avtal blir det så nu?

– Målet är att vi ska komma överens om ett bra avtal som kan accepteras av båda parter gärna långsiktigt för att vi ska kunna vidareutveckla boende och utemiljön, säger René Jaramillo.

Utdelningar på 100 miljoner kronor och förslag på 4,3-procentig hyreshöjning, strävar Växjöbostäder mot marknadshyror?

– Nej, det handlar inte om det. Hyran bestämmer vi genom förhandling med Hyresgästföreningen. Allmännyttan är reglerad genom allbolagen. Det betyder att vi måste vara affärsmässiga i hur vi driver bolaget, säger René Jaramillo.

Annons

När Hem & Hyra berättar om den debatt som startat kring Gunilla Thunberg inlägg på Facebook angående Växjöbostäder förslag på hyreshöjning, säger Inger Borg, tf-ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, att pandemin redan skapat stor oro bland många hyresgäster kring att kunna betala sin hyra.

– De borde inte under några omständigheter spä på sina hyresgästers oro för huruvida de ska ha råd att bo kvar i sina hem, säger Inger Borg.

Hon säger vidare att det är orimligt att å ena sidan ge ett bud på en hyreshöjning på 4,3 procent, samtidigt som kommunen plockar ut 100 miljoner kronor från bolaget.

– Det är direkt provocerande och oseriöst. Växjöbostäder, som ägs av kommunen, har ett allmännyttigt syfte, säger Inger Borg.

Sett till de hyresyrkanden om nästa års hyra som hittills kommit in ligger flera bolag i Kronobergs län bland landets högsta. Förutom Växjöbostäders 4,3 procent, vill exempelvis Växjö kommuns andra bostadsbolag, Vidingehem, höja hyran med 3,95 procent, Ljungbybostäder vill höja med 4,2 procent, Allbohus i Alvesta med 4,14 procent och Lessebohus med 4,22 procent.

Inför årets förhandlingar hoppades Hyresgästföreningens att allmännyttans yrkanden skulle vara måttfulla, så att nästa års hyreshöjning blir lägre än årets.

– Yrkandena som inkommer är högre än någonsin och det är många fler bolag än tidigare som har helt orealistiska yrkanden och förväntningar. Bolagen underminerar förhandlingssystemet och överutnyttjar sin möjlighet till opartisk prövning. Det är tydligt att bolagen yrkar högt för att inte komma överens utan har redan från början siktet inställt på en prövning i HMK. Vi ser det som ett sätt att runda förhandlingsskyldigheten, säger Joel Ahonen, förhandlingsstrateg i Hyresgästföreningen region Sydost.

HMK står för Hyresmarknadskommittén, som avgör hyresnivån i de fall parterna inte kan komma överens.

Hyresgästföreningen Sydost har tagit fram en rapport om bostadsföretagens ekonomi i regionen som visar att de allmännyttiga bostadsbolagen har en god ekonomisk ställning.

– Få bolag kan visa på att man har större behov i år än tidigare år, kostnadsutvecklingen ligger på en normal till låg nivå och vi är dessutom precis på väg ut ur en pandemi. Hyresgästerna förtjänar en möjlighet att ha pengar över efter att hyran är betald, säger Joel Ahonen.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och dess motparter håller på som bäst just nu runt om i landet. De flesta siktar på att vara klara med en uppgörelse i tid innan årsskiftet så att hyresgästerna får vetskap om vad de ska betala i månadshyra från och med januari nästa år.

Läs också Hyreshöjningar på över en miljard mer – om värdarna fått bestämma Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.