Annons

Hyreskraven väcker ont blod – men försvaras av värdarna

Boden Norrlands hyresvärdar vill höja hyrorna kraftigt. Vissa med över tio procent. Krav som väcker ilska och oro bland ­hyresgäster, som är rädda att inte kunna bo kvar.
Foto: Göran Lindh
Catrine Granström Sun och Susann Larsson är oroliga och samtidigt arga över deras egen och andras värdars hyreskrav. De menar att det kommer innebära att allt för många inte kan klara sitt boende.

Förhandlingarna om nästa års hyror är i full gång. Norrlands fastighetsägare har börjat lämna in sina yrkanden, den önskade ­höjningen, till Hyresgästföreningen. De senaste åren har de flesta höjningarna hamnat på en till två procent, efter förhandlingar.
Men i år är tonläget ett helt annat. Många av norrlandsvärdarna vill ha höjningar på över tio procent.
– Det är fruktansvärt. Får ­värdarna så höga höjningar är det väldigt många som inte kommer ha råd att bo kvar, säger ­Catrine Granström Sun, ordförande i ­Hyresgästföreningen i Boden.
– Fakta är ju att många låginkomsttagare, äldre och ensamstående redan lever på marginalerna. Samtidigt har levnadskostnaderna ökat.

Hon förstår att också fastighetsägarnas kostnader ökar. Men att det är hyresgästerna som ska stå för det är inte rimligt, inte minst eftersom hyresgästernas ekonomi är påverkad av inflationen.
– Drar hyrorna iväg är de snart 70–80 procent av den disponibla inkomsten. Det säger sig själv att det inte är rimligt, säger Catrine Granström Sun.
– Dessutom är det bostadsbrist i många kommuner i Norrland. Vart ska människor ta vägen om de tvingas lämna sin lägenhet? Människor riskerar hemlöshet. Det är en enorm ond cirkel.
Utvecklingen går bakåt menar ­Susann Larsson, hyresgäst hos ­Bodenbo. Hon och hennes sambo kan klara en höjning på 500 ­kronor.
– Men det skulle ge gråa hår. ­Däremot bor det också ­pensionärer och ensamstående med barn i vårt hus. De har inte marginaler för en sådan höjning, säger hon.
– När jag hör värdarnas krav blir jag både förbannad och ­ledsen. Hur fan ska människor ha råd att ha tak över huvudet? Alla ska ha råd att bo och äta!

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Båda vänder sig också mot att även de kommunala värdarna flaggar för höga hyreskrav inför förhandlingarna. De menar att själva tanken med kommunala bolag, den så kallade allmännyttan, är omsorgen om alla invånare.
– Vi bor i hus som byggdes på 60-talet, med målet att ge alla en bostad. Men den goda tanken är som bortblåst. Nu finns inte bo­städer för alla och många har svårt med hyrorna, säger Catrine Granström Sun.
– Mina barn är vuxna och ­jobbar. Men de bor fortfarande hemma ­eftersom de inte hittar bostäder som ekonomin klarar.

Annons

Fastighetsägarnas yrkanden har börjat trilla in från olika håll i Norrland. Hyresgästföreningen region Norrlands förhandlingschef Marie Hjorth understryker att ­föreningen aldrig kommer att gå med på så kraftiga höjningar.
– Yrkandena som kommit in är orimliga. Om man ser bakåt har höjningarna legat på en till två procent, säger hon.
– Dessutom har vi nyligen gjort en uppgörelse mellan Hyresgästföreningen, Allmännyttan och Fastighetsägarna. Tanken med den är bland annat att dämpa svängningarna.

Bodenbos vd Johan Johansson förstår att människor kan få det svårt. Men fastighetsbolagen måste också få kostnadstäckning.

Bodenbos vd Johan Johansson vet ännu inte vilka yrkanden ­bolaget kommer att lägga fram. Men att det blir högre än vanligt är klart.
– Det går inte att komma ifrån att det är ett exceptionellt år. Ingen kommer att komma undan kostnaderna, säger han.
– Uppgörelserna kommer att bli avsevärt högre än vanligt.
Johan Johansson menar att både värd och boende vill ha rimlig hyra. Men nu är situationen tuff.
– Jag tror tyvärr att det finns ett antal hyresgäster som får en ansträngd ekonomi.

Annons
Fakta: Årliga hyresförhandlingar

Varje år förhandlas hyrorna i Sverige. Fastighetsägaren fastställer hur mycket bolaget vill höja hyrorna med och skickar till Hyresgästföreningen. Därefter sker förhandlingar där den nya hyran fastställs.

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Doftblock som tappades i toaletten kan kosta Karin tusentals kronor Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.