Annons

Hyreslägenheter ny affärsidé för kyrkan

Lund Omkring 40 lägenheter i Lunds nyaste stadsdel får kyrkan som hyresvärd. Om tre år börjar bygget på Brunnshög som både ska ge fler hyresbostäder och mer pengar till kyrkan. Men för hyresgästerna kommer varken tro eller kyrkomedlemskap vara något krav.
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand och domkyrkokamrerare Mats Persson på tomten där hyreslägenheterna ska byggas. Bredvid muren som ringar in den kommande stadsträdgården kommer två huskroppar att byggas.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand och domkyrkokamrerare Mats Persson på tomten där hyreslägenheterna ska byggas. Bredvid muren som ringar in den kommande stadsträdgården kommer två huskroppar att byggas.

Det är Lunds domkyrka som äger marken på Råängen i närheten av forskningsanläggningen ESS i nordöstra Lund. På den elva hektar stora tomten finns på sikt möjlighet att bygga runt 1500 bostäder.

Det första bostadsbyggandet sker dock i liten skala och i direkt regi av markägaren, det vill säga förvaltningsbolaget Lunds domkyrka.

Läs ocksåSkandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäderFöre och efter. Prime Livings moduler (till vänster) ska rivas till förmån för nya studentbostäder, här enligt en idéskiss från Arkitema.

Mats Persson är domkyrkokamrerare, vilket motsvarar en vd i ett vanligt bolag.

– Vi siktar på att bygga det första huset tidigast 2024, säger han.

Den kommunala detaljplan som reglerar hur bebyggelsen får se ut beräknas vara klar i slutet av förra året, men planen just nu är att bygga två huskroppar med sammanlagt ett fyrtiotal hyreslägenheter. De typiska bostadshusen i området kommer troligen att vara mellan fyra och fem våningar höga.

Läs ocksåLätt att få nykter korridor fullAnnorlunda. 24-åriga Uku Lilleväli (till höger) och 25-åriga Navid Momeni upplever båda att mycket i studentlivet kretsar kring alkohol. De andra korridorerna i samma byggnad har inga speciella regler kring alkohol.

– En av idéerna som vi tittar på är ett generationsboende, säger Mats Persson.

Exploateringen av området på Brunnshög har redan börjat. En tegelmur finns på plats. Den ska omgärda den stadsträdgård som invigs i september och fått namnet Hage. Ett fristående tak kommer också att täcka en del av tomten. Denna konstruktion står just nu på marken i väntan på att sättas upp.

Studenter möjlig målgrupp

Lena Sjöstrand är präst vid Lunds domkyrka och har titeln domkyrkokaplan. Hon berättar att en tanke är att låta de framtida hyresgästerna vara delaktiga i förvaltningen, till exempel av Hage.

Annons

Vilka tror du kommer att vilja bo här?

– De som tycker det är spännande med ett nytt område som byggs upp, säger Lena Sjöstrand och nämner studenter och forskare.

En annan målgrupp skulle kunna vara de som är intresserade av stadsodling.

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand berättar att det i stadsträdgården kommer att finnas ett bord under tak.
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand berättar att det i stadsträdgården kommer att finnas ett bord under tak.

Kyrkan har ännu inte tagit ställning till att ansluta sig till något kösystem, till exempel Boplats Syd, som en rad kommunala och privata hyresvärdar använder sig av.

Måste man vara medlem i Svenska kyrkan för att bli hyresgäst?

– Nej, för då exkluderar vi plötsligt människor som inte är medlemmar, säger Mats Persson.

Domkyrkokamrerare Mats Persson vid det tak som kommer att resas bredvid stadsträdgården. Taket kommer att vara täckt med jord och växtlighet.
Domkyrkokamrerare Mats Persson vid det tak som kommer att resas bredvid stadsträdgården. Taket kommer att vara täckt med jord och växtlighet.

Kaplanen och kamreraren berättar att kyrkan har vissa idéer om hur boendet ska utformas, men än så länge finns det få beslut.

Annons

– Det vi pratat om generellt är att det ska finnas flera gemensamma ytor men vi hoppas att det ska kunna vara en process med de som ska bo där, säger Lena Sjöstrand.

Inget beslut om kapell

Ett förslag som just nu diskuteras är om det ska finnas något kapell eller någon annan form av gudstjänstlokal i stadsdelen. Något beslutat har inte fattats än.

– Lunds domkyrka bygger på den här marken och vi ska försöka göra det utifrån de värderingar som Svenska kyrkan står för men vi pådyvlar inte någon en idé, säger Mats Persson.

Förvaltningsbolaget räknar med att äga bostäderna i åtminstone 30 år, innan en eventuell försäljning kan bli aktuell. Hyresintäkterna kommer att gå till att underhålla Domkyrkan i centrala Lund.

Muren som kommer att ligga bredvid huskropparna är byggd av återanvänt tegel från en industribyggnad.
Muren som kommer att ligga bredvid huskropparna är byggd av återanvänt tegel från en industribyggnad.

Svenska kyrkan är en stor fastighets- och markägare. Flerfamiljshus med hyreslägenheter blir dock en ny typ av verksamhet, även om Lunds domkyrka redan i nuläget arrenderar ut åkermark med tillhörande byggnader som används som bostäder.

– Så vi är ju lite vana vid hyresförhållanden i alla fall, säger Mats Persson.

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Träd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.