Västsvenska nybyggen slukar halva lönen – lägenheter reas ut
I oktober förra året flyttade Björn och Inger Forsell in i det som kallats Mariestads vackraste nybygge. De bor i en trerummare med balkong åt väster.Hyran är 12 797 kronor per månad. Kommunala bostadsbolaget Mariehus bestämde att huset Eken skulle bli något alldeles extra. Det är byggt helt i trä, inredningen är lite lyxigare än i andra hyreshus och utsidan är pampig, för att smälta in bland andra, äldre hus i området.
Men det har varit så svårt att få hyresgäster att Mariehus införde rabatt med 1 200 kronor per månad för nyinflyttade, bara tre månader efter att de första hyresgästerna flyttat in.
Björn och Inger flyttade dit efter 51 år i egen villa. De uppskattar lägenheten, det vackra huset och att det ligger centralt.
– Det enda smolket är just det här med hyran. Det främjar ju inte trivseln, säger Inger. Det är lite surt att betala 1 200 kronor mer än grannarna som flyttar in nu.
Hyresgästen Anders Karlsson flyttade också in i Eken i oktober. Han får alltså inte del av rabatten.
– Jag tycker det är sorgligt att Mariehus inte är mer rädda om oss hyresgäster, säger Anders och fortsätter:
– Marieshus säger att det är som att köpa en tröja innan rea. Då kan man inte komma i efterhand och få sänkt pris.
Nu har Anders bestämt sig. Han flyttar den siste mars, fast han egentligen trivs bra i det lyxiga huset.
Hyresrabatten i Eken ska gälla till dess att alla lägenheter är uthyrda.
Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson tycker det är en märklig lösning, att inte alla hyresgäster behandlas lika.
– Det äventyrar varumärket, menar han. Nu pratas det om orättvisan och det gynnar inte någon.
Fredrik Marcusson tycker det är fel att inte alla hyresgästerna i huset får ta del av rabatten, då det skulle ge bättre reklam för boendet och ändå betyda småpengar för bostadsbolaget.
Hur rimmar det då att det är kö till bostäder, samtidigt som lägenheter står tomma och tickar pengar? Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen menar att det är så det ser ut idag. Och förklaringen är att det är för dyrt för många att flytta in i nybyggda lägenheter. Det krävs en god ekonomi för att ha råd att betala hyror i nybyggda lägenheter.
– Det är dagens verklighet. Mer än hälften av alla hyresgäster har inte råd att flytta till nybyggt, säger han.
Hyresrabatter och betalningsfria månader. Det är några av de lockbeten hyresvärdar tar till för att fylla nybyggda lägenheter. Men det är kortsiktiga lösningar, menar Erik Elmgren.
När nyproducerade lägenheters hyra slukar 40 procent eller mer av lönen för en medelinkomsttagare, kan man inte bygga bort bostadsbrist och trångboddhet. När människor inte har råd att hyra står bostäder istället outhyrda.
Men det här är en känslig fråga för bostadsbolagen. Inget av de bostadsbolag bolag som Hem & Hyra har kontaktat vill berätta hur stort intresset är för att hyra nya, dyra lägenheter. Förutom i Mariestad, där bostadsbolaget Mariehus rabatterat hyran och Borås annonseras nu hyresrabatt i ett år för de som vill flytta in i ett nybyggt område.
När Erik Elmgren får höra hur Mariehus löst problemet med outhyrda lägenheter i nya paradhuset Eken, säger han att det är en udda konstruktion.
– Alla hyresgäster borde få ta del av hyresrabatten, säger han. Inte minst av rätteviseskäl. Det är orimligt att vissa ska betala mer än grannarna för att fylla huset.
Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg gjorde en stor kartläggning 2017 av hur stor del av lönen hyresgästerna lägger på hyra i nybyggda lägenheter. Den visar att i snitt betalar den som flyttar in i en nybyggd tvåa halva sin lön.
Erik Elmgren menar att det är siffror som inte blivit bättre, snarare tvärt om. Hyresnivåerna har stigit ytterligare sedan dess och det är en trend som fortsätter.
– Det kommer att betyda att det står tomma lägenheter, samtidigt som man har bostadsbrist, säger Erik Elmgren.
– Det är så det ser ut i Sverige idag. Och det kommer att bli ännu vanligare.
Han säger att investeringsstödet för att bygga hyresrätter är bra, men det behövs också andra lösningar för att ge fler möjlighet att ha råd.
– Det krävs en politisk vilja att göra nybyggda bostäder tillgängliga för fler, säger han. När snitthyran ligger på 40 procent eller mer av inkomsten innebär det att varannan hyresgäst inte kan klara det ekonomiskt.
Stefan Rånes, nytillträdd vd för Mariehus, försvarar beslutet att låta nya hyresgäster får nedsatt hyra i det nybyggda huset i Mariestad. Det är ett beslut som styrelsen tagit för att öka intresset.
Stefan Rånes säger att han förstår att det kan kännas orättvist för dem som flyttade in direkt när huset var klart.
– Vi har varit tvungna att göra något då huset blöder när vi inte har hyresgäster.
– Rabatten gäller bara dem som flyttar in nu och den gäller tills alla lägenheter är fyllda. Då slutar hyresrabatten att gälla och alla får samma hyra.
Tolv nya hyresgäster har tecknat kontrakt efter att rabatten infördes. Och när detta skrivs är åtta lägenheter fortfarande outhyrda.
Men Stefan Rånes vill inte kalla Eken för en felsatsning och ett allt för lyxigt och dyrt boende för Mariestad.
Att hyresgäster nu överväger, eller väljer att flytta på grund av den orättvisa hyressättningen tar han med ro:
– Det är ju tråkigt, men vi kommer att få hyresgäster. Det är ingen panik, säger han. Lägenheterna kommer snart att vara uthyrda, och då är det rättvist igen. Och alla hyresgäster drar ju nytta av att huset fylls.