Hyresnämnden granskar hyreshöjning vid Sankt Knut
Det skräller till i porttelefonen vid Sankt Knuts torg. Utanför Johan Ströms dörr står fyra ledamöter från hyresnämnden tillsammans med fastighetsvärdens och hyresgästföreningens representanter. Alla beredda med blå skoskydd i plast.
Sällskapet kliver på, spanar in lägenheten, tar bilder och ställer frågor:
– Är det där en handdukstork?
– Kan man gå ut på balkongen?
– Får vi kika i garderoben?
Hyresvärdens ombud pekar på detaljer i yttterdörren och vid strömbrytarna. Någon påpekar att det inte finns någon vägg som skiljer av köket. Katten Angel snurrar samtidigt nyfiket omkring runt deras fötter.
Allt började för tre år sedan efter en omfattande renovering. Värden HBS Property höjde hyrorna utan förhandling med Hyresgästföreningen. Eftersom renoveringen var så omfattande blev det istället fråga om en så kallad inflyttningshyra. Av de 20 ursprungliga hyresgästerna valde 17 att flytta strax efter renoveringen. Idag är det bara Johan Ström som bor kvar, med sin fyrdubblade hyra.
Han har bott i huset sedan han var tre år och tycker det var bra att värden agerade, “det var en ruin”, men menar att hyran blev på tok för hög. För två år sedan tog han med Hyresgästföreningens hjälp fallet till hyresnämnden. Han är student och har inte så stora marginaler när räkningarna väl är betalda.
Hyresnämndens syn vid Sank Knuts torg fortsätter ner till tvättstugan i källaren och vidare ut på gården. Johan Ström följer med och får fler frågor. Nämndens kamera fylls snabbt på med nya bilder. Besöket går mot sitt slut och det är dags att gå vidare. Hyresgästföreningens förhandlare och värdens ombud hade valt ut varsin, i deras ögon jämförbar, lägenhet som nämnden ska inspektera. En i huset bredvid och en annan längre ner mot centrum, med en lägre respektive högre hyra. Båda två hoppas att nämnden ska gå på deras linje.
Om några veckor väntas beslutet om vad som är rimligt att betala för Johan Ströms lägenhet. Han tycker det är bra att processen är satt i rullning.
– Vi får se vad vad som händer och vad som finns att gå vidare med. Om hyran blir fastställd kan det bli höjningar direkt. Jag kommer att kämpa vidare så länge det går, säger han.
Han är mån om sitt förstahandskontrakt och oroar sig för framtiden.
– Jag står i kö hos Boplats syd men man kan inte direkt välja och vraka.
Innan renoveringen: En etta på 21 kvadrat. Kostnad: 1500 kronor i månaden
Efter renoveringen: En tvåa på 43 kvadrat. Kostnad: 6700 kronor i månaden