Annons

Hyresnämnden granskar övergiven fastighet på Kirseberg

Malmö Mannen har försökt påtala bristerna i sin lägenhet flera gånger. Men fastighetsägaren har gjort sig onåbar. Nu ska hyresnämnden ta ställning i fallet.

Enligt uppgifter från de boende har hyresvärden, en privatperson som bor i Malmö, närmast gått upp i rök. För snart ett år sedan tog en av hyresgästerna i huset på Södra Bulltoftavägen kontakt med hyresgästföreningen och bad om hjälp.

Det handlade om murkna fönster och en bostad som på flera punkter var i behov av underhåll. Ett proppskåp hängde löst på väggen och golvmattan hade släppt med risk för fuktskador som följd.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Hyresgästföreningen driver nu ett krav på att värden ska agera, ett så kallat åtgärdsföreläggande, i hyresnämnden. En underskrift på ett delgivningskvitto visar att värden informerades om allt detta i maj år. Men när nämnden samlades för förhandling några dagar senare stod mannens stol tom.

Ibland är det svårt att få tag på en värd. Men att de inte dyker upp när hyresnämnden kallar har jag inte hört talas om. Men visst, det kan säkert förekomma, säger hyresgästföreningens ärendehandläggare Christian Lundberg.

Fastigheten har en historik av problem kopplat till underhållet. För två år sedan frystes hyrorna efter en överenskommelse mellan ombudet Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Ägaren har inte hört av sig till nämnden och går inte att nå på telefon men Hem & hyra har varit i kontakt med hans fru. Hon berättar att det i praktiken är hon som sköter driften av fastigheten på Kirseberg. Några brev från hyresnämnden känner hon inte till.

Annons

–  Min man har inte blivit kallad. Annars skulle han ju ha gått dit, säger hon.

I hennes ögon är det bara småsaker som behöver åtgärdas i huset. Några missnöjda hyresgäster säger hon sig inte ha blivit kontaktad av men vissa av bristerna känner hon till.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

– Jag har varit där och tittat och sett att fönstren är dåliga utvändigt, säger hon.

Varför har ni inte bytt ut dem?

–  Jag vet inte. Tiden har rullat på. Vi har pratat om att ta in en yngre delägare. Vi kanske behöver hjälp med det.

Annons

I måndags besökte en grupp från hyresnämnden fastigheten för att skaffa sig en egen uppfattning i frågan. På plats fanns även boende och Christian Lundberg från Hyresgästföreningen. Hyresvärden dök aldrig upp.

Det här sätter hyresgästen i en jättesvår sits. Man får inte hjälp med brister. Blir det något akut ärende som brand- eller vattenskada kan det sluta väldigt illa. Det finns ingen att kontakta. Fortsätter det så här och vi inte får kontakt så måste vi börja fundera på att pröva tvångsförvaltning. Det är det sista steget, säger Christian Lundberg.

Hyresnämndens beslut om ett eventuellt åtgärdsföreläggande kommer om två veckor.

Fakta: Åtgärdsföreläggande

Hyresnämnden kan fatta beslut om att en värd måste genomföra reparationer. Ofta sätts en tidsfrist och om den inte följs och problemen kvarstår kan det innebära att ett ekonomiskt krav, ett vite, riktas mot fastighetsägaren.

Åtgärdsförelägganden kan handla om konkreta skador i en lägenhet eller en tvättstuga men även om att underhållet som helhet saknas. Det kan även vara störningar som påverkar hyresgäster men som värden inte agerar på.

Läs också Doftblock som tappades i toaletten kan kosta Karin tusentals kronor Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.