Hyresnämnden: Lagen skyddar hyresgästerna

Skåne Fallen där hyresgäster stoppar renoveringar lyser med sin frånvaro. Ändå tycker hyresnämnden att det finns ett hyresgästinflytande.

Hyresrådet Susanne Björkman Ragnarsson, chef på hyresnämnden i Malmö, känner inte till något fall då hyresgäster lyckats stoppa en renovering men menar ändå att lagstiftningen skyddar hyresgästerna.

– I och med att hyresvärden måste ansöka och vi prövar detta så tycker jag att hyresgästerna har ett inflytande. Om hyresvärden gått över gränsen och vill göra rena lyxåtgärder kommer nämnden att vägra tillstånd.

Läs ocksåDeras värd chockstartar renovering – vill bygga om hela husetHelt plötsligt meddelade hyresvärden Västerstaden att huset på Bangatan 32 ska genomgå stamrenovering, byggas på med fler våningar och totalombyggas. Alla hyresgäster måste lämna huset och planlösningen i deras lägenheter kommer att ändras. Brevet med information kom bara en vecka innan det första arbetet inleddes.

Hyresnämnden har dock inte några synpunkter på om det ska vara exempelvis kakel eller plastmatta i badrum. Inte heller begär nämnden att värden ska ta fram olika kostnadsalternativ åt ­hyresgästerna.

– Om det rör sig om normalt fastighetsunderhåll och inte någon lyxrenovering så ska nämnden inte lägga sig i hur hyresvärden vill göra. Det finns det inget stöd för i lagen, säger hon.

 Susanne Björkman Ragnarsson menar dock att hyresgästerna i vissa fall kan påverka förutsättningarna för en renovering.

Läs ocksåFick inte överta mammans hyreskontrakt: "Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen"Svea hovrätt i bakgrunden, en silhuett av en kvinna till höger.

– Gamla och svårt sjuka har i vissa fall erbjudits ersättningsbostad under renoveringen och detta har då medfört att tillstånd kunnat ges. Nämnden har då inte ansett det vara oskäligt att åtgärderna genomförs.

Om hyresgästen redan har ett nyligen renoverat badrum eller kök, är det ett skäl att säga nej?

– Nej det är det inte. Antagligen har hyresgästen redan fått en hyreshöjning för den höjda standarden. Hyresvärden kan inte höja hyran för samma standardhöjning mer än en gång.

Läs ocksåFör ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontraktMan i rutig skjorta står lutad mot ett balkongräcke. I bakgrunden stadsmiljö.

När åtgärden bara resulterar i en mindre hyreshöjning, lagtexten talar om ”obetydlig inverkan på en lägenhets bruksvärde”, behöver värden inte ens inhämta hyresnämndens godkännande. Vad som räknas som en obetydlig hyreshöjning fastställs fortlöpande i hyresnämndernas praxis. Senast detta prövades ansågs en åtgärd som innebar byte till säkerhetsdörrar och hyreshöjning med 150 kronor som en obetydlig inverkan på en lägenhets bruksvärde. 

–  Vartefter penningvärdet ändras påverkas naturligtvis även den nivån, säger Susanne Björkman Ragnarsson.

 Men om man inte anser att 150 kronor i månaden är en obetydlig höjning?

–  En hyresgäst är inte part i ett ärende där nämnden avslagit hyresvärdens ansökan om godkännande med motiveringen att godkännande inte behövs. En hyresvärd kan överklaga men så sker nog inte! Mot den bakgrunden är det i realiteten svårt att få en prövning.

Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.