Hyresnämnden säger ja till renovering av Vita Björn
Fastighetsägaren Wallenstam vill renovera bostadsområdet Vita Björn i Majorna och höja hyrorna. 19 hyresgäster har sagt nej till de föreslagna standardhöjande åtgärderna och i början av februari prövade hyresnämnden i Göteborg ärendet.
Innan sammanträdet demonstrerade några av Vita Björn-borna utanför rätten.
Annika Westlund från Vita Björns samrådsgrupp säger att syftet med manifestationen var att sätta ljuset på en lagstiftning som i praktiken är helt tandlös.
– I 99 procent av fallen dömer hyresnämnderna till fastighetsägarens fördel. Lagen fungerar inte som det är tänkt, säger Annika Westlund.
Ett annat problem är att det enbart går att säga ja eller nej till renovering, men inte till hyreshöjning.
Annika Westlund räknade redan innan beslutet med att hyresnämnden skulle säga att det är skäligt att renovera. Men att stambyte behövs är inte samma sak som att standarden behöver höjas, argumenterar de boende.
– Det är hyreshöjningen vi inte vill ha, säger Annika Westlund.
Enligt henne innebär dagens situation att en hyresgäst inte har något att sätta emot. Om hyran höjs så att den boende inte kan bo kvar spelar ingen roll.
– Besittningsskyddet blir närmast fiktivt, säger Annika Westlund.
Nyligen kom så nämndens beslut. Utslaget blev som Annika Westlund och hennes grannar hade befarat. Hyresnämnden ger tillstånd åt Wallenstam att genomföra de planerade åtgärderna.
Hyresgästerna från Vita Björn hade argumenterat bland annat utifrån att ett bifall kommer att innebära kraftiga hyreshöjningar. Det kommer i sin tur att tvinga många att lämna sina hem och i förlängningen leda till ökad segregation.
Hyresnämnden håller dock inte med. Nämnden anser att Wallenstams planerade renovering med flera olika alternativ att välja på innebär ”relativt måttliga hyreshöjningar, därtill med förhållandevis generösa rabatter.”
Minst fyra av hushållen från Vita Björn kommer att överklaga beslutet, meddelar samrådsgruppen.
Men Wallenstam planerar å sin sida att starta med renoveringarna kort efter den 6 mars, när beslutet vinner laga kraft.
– Vi kommer att starta ombyggnationen den 13 mars, men redan nu pågår förberedelse för evakueringen. Vi kommer att evakuera ett trapphus i taget. Det känns viktigt att komma igång nu då vi upplever en stor efterfrågan bland många hyresgäster att vi ska komma igång med projektet. Flera har också valt att byta lägenhet till det första huset för att kunna flytta in i en nyrenoverad och klar lägenhet, skriver Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik i ett epost-svar till Hem & Hyra.
Hur hanterar ni en eventuell överklagan?
– Vi vet inte ännu om någon kommer att överklaga. Om det blir så kommer vi endast göra de åtgärder som vi fått tillstånd till i de lägenheterna och inget annat. Det får bli mer provisoriska lösningar i så fall – vilket tyvärr kommer att resultera i en mer långdragen process.
LÄS MER:
Under samrådsprocessen har Wallenstam lagt fram tre olika renoveringsnivåer som hyresgästerna i Vita Björn kan välja på. Nuvarande hyresgäster kan även välja på olika typer av rabatter, som dock inte kommer att gälla nästa boende i lägenheten.
De protesterande hyresgästerna vill att den lägsta nivån ska vara noll procent höjning, eftersom stam- och elbytet bör räknas som underhåll, vilket ingår i befintlig hyra.
(Hyresnivåerna som anges gäller för en genomsnittlig tvårummare.)
*Mini: Enbart stammar, el och badrum. Hyreshöjning: cirka 11 procent.
*Midi: Stammar, el, badrum och kök. Hyreshöjning: cirka 26 procent.
*Maxi: Stammar, el, badrum, kök och övriga rum. Hyreshöjning: cirka 36 procent.
Dessutom finns olika tillval att göra inom respektive nivå.
Renovering av allmänna utrymmen är obligatoriskt i husen. Som tillval finns ny tvättstuga, förrådsburar och nytt passersystem (Aptus). Varje tillval med för ytterligare hyreshöjning, men införs bara om minst 51 procent av de boende i huset röstar ja till det.