Hyresnämnden sätter stopp för kontant hyresbetalning
Hyresnämnden i Malmö har nu prövat det ovanliga fallet om hyresgästen som betalat hyran kontant i 22 år på hyresvärdens kontor. Hyresgästen vill fortsätta betala hyran kontant. Han anser sig ha lagen på sin sida och tycker det är en principsak, vilket Hem & Hyra har berättat om.
Hyresvärden Akelius menar dock att det både är otidsenligt och problematiskt att hantera kontanter. Dessutom är det inga andra hyresgäster som kräver att få betala hyran kontant. Eftersom personalen känner sig otrygg när de ska sätta in pengarna på banken har det dessutom blivit ett arbetsmiljöproblem. Akelius bank vill inte heller ta emot kontanterna. Eftersom hyresgästen vägrade sluta betala kontant vände sig hyresvärden till hyresnämnden för att kunna ändra i hyresgästens kontrakt, där det stod att han hade möjlighet att betala hyran kontant.
Hyresnämnden ger nu värden rätt. Det är ”normalt” och ”god sed” att inte betala sin hyra kontant. I stället bör man använda autogiro, postgiro eller bankgiro, konstaterar hyresnämnden i sitt beslut. Ett skäl för att betala hyran kontant, enligt hyresgästen, är att han vill följa lagen, men hyresnämnden menar att det inte är något ”hållbart argument” för att tvinga hyresvärden fortsätta hantera kontanter. Hyresnämnden skriver också att kontanthanteringen har minskat i samhället och att det numera är mycket ovanligt att hyresgäster betalar hyra kontant.
Men hyresgästen ger sig inte utan kommer att överklaga.
– En svensk domstol har ingen rätt att döma mig att bryta mot lagen, säger han.
Men varför är det så viktigt för dig att betala kontant?
– Jag vill följa lagen och man skall följa lagen, säger han.
Mikael Ahlborn, regionchef på Akelius, är nöjd med hyresnämndens beslut även om han beklagar att man inte kunnat nå en lösning tillsammans med hyresgästen.
– Det är tråkigt att vi inte har kunnat hitta en lösning tidigare utan tvingats gå till hyresnämnden. Olyckligt nog var vi tvungna att få det här prövat. Men sett ur personalens perspektiv är vi nöjda med beslutet, säger Mikael Ahlborn.
- Kontanthanteringen minskar för varje år i Sverige och enligt statistik från Riksbanken har till exempel sex av tio använt sig av swish den senaste månaden.
- 80 procent betalade med sitt bankkort vid sitt senaste inköp. För två år sedan var motsvarande siffra 64 procent.
- Samtidigt uppger sju av tio att de inte klarar sig utan kontanter.
- Huvudregeln är att kontanter är lagliga betalningsmedel och därmed ska accepteras vid betalning. Denna regel kan dock avtalas bort av affärer, restauranger och så vidare.
Källa: Riksbanken