Annons

Hyresnämnden skjuter fram vissa ärenden men löser det mesta

Kronoberg Ledamöter över 70 år har bytts ut och besiktningar av lägenheter undviks och skjuts fram. I övrigt flyter arbetet på hos Hyresnämnden i Jönköping, även om de arbetar på ett lite annorlunda sätt.
Foto: Annika Wallsson
Hyresrådet Carl Olof Nilsson Öhrnell vid Hyresnämnden i Jönköping konstaterar att arbetet flyter på rätt bra även om sättet att arbeta på självklart påverkas av coronapandemin.

Hyresnämnden är den rättsliga instans som fattar beslut i frågor som åtgärdsföreläggande, där hyresvärden kanske måste åtgärda brister. Och tvångsförvaltning, där hyresvärden kan fråntas sin rätt att förvalta sin fastighet. Nämnden tar även beslut i tvister kring hyresnivå och bedömer en skälig hyra. Även huruvida en hyresgäst misskött sig så pass att lägenhetskontraktet ska förloras, kan prövas i hyresnämnden.

Hyresrådet Carl Olof Nilsson Öhrnell jobbar inte hemma. Han är på sitt kontor på Hamngatan i Jönköping där hyresnämnden huserar tillsammans med tingsrätten och förvaltningsrätten. Men precis som för många arbetsplatser har rutiner ändrats för de fyra tjänstemän som jobbar inom nämnden och nya arbetssätt har växt fram för att lösa den situation som coronapandemin orsakat.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

– Nu talar jag bara för Hyresnämnden i Jönköping för det kan se olika ut i de andra hyresnämnderna i landet. Men för oss påverkar inte pandemin resultatet utåt och vi jobbar på kontoret även om de som vill kan jobba hemma, säger han via telefon.

Det som främst har skett är att ledamöter som fyllt 70 år och som varit inbokade på sammanträden bytts ut till ledamöter som är yngre och inga i den äldre åldern kallas till ny tjänstgöring. Därtill undviks lägenhetsbesiktningar, som ofta görs när hyresnivå ska prövas, liksom för åtgärdsföreläggande och tvångsförvaltning.

– Kommer det in ärenden med besiktning så sätter vi ut det till hösten i stället. Blir den här situationen långvarig så får vi försöka lösa det. När det gäller vanvårdsärenden så kanske vi i större utsträckning måste utgå från den fotodokumentation som parterna lämnar in. Och om ett ärende där vi vanligtvis har besiktning skulle vara särskilt angeläget att vi genomför ett sammanträde innan sommaren, så får vi överväga hur det ska hanteras, men det har inte blivit aktuellt än så länge, berättar Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Annons
Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.

I de ärenden som inte kräver besiktning kan hyresnämnden fatta beslut i genom sammanträden. Men det sker inte i de mindre rättssalarna, vilket ofta är brukligt. De större salarna används för att glesa ut deltagarna och det finns handsprit tillgängligt för samtliga.

– Det är egentligen inget avbrott i den verksamheten för oss, men det kan så klart variera mellan hyresnämnderna i landet, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Parter och andra medverkande brukar höra av sig till nämnden om de blir kallade till sammanträde och tillhör riskgrupp eller kanske bara är oroliga för att komma.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

– I första hand kan vi lösa det genom att man är med via telefon eller video och i värsta fall får vi skjuta på ett sådant ärende, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Annons

Ni kommer inte att stå med ett berg av framskjutna ärenden till hösten tror du?

– Nej, jag tror inte det. Det blir nog en handfull ärenden som skjuts fram. Det blir ingen märkbar skillnad tro jag, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Hyresnämnden i Jönköping hanterar ärenden från länen Jönköping, Kalmar och Kronoberg samt delar av västra Götaland.

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Träd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.