Annons

Oväntad vändning i tvist mellan kungahuset och hyresgäst – hyresråd byts ut

Stockholm Kungahuset har tagit strid för att få tillbaka en hyresvilla på Djurgården. Men nu har tvisten mellan hyresgästen och kungahuset tagit en oväntad vändning. Både hyresråd och ledamöter i hyresnämnden har bytts ut. "Det kom fram uppgifter som gör att det aktuella hyresrådets lämplighet att avgöra ärendet skulle kunna ifrågasättas", säger Eva Melander Tell, chef på hyresnämnden i Stockholm.
Foto: Peter Knutson/Kungl. Hovstaterna/Kenneth Samuelsson
Kungahuset har hamnat i en hyrestvist om en hyresvilla på Djurgården.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om den unika tvisten i hyresnämnden mellan en hyresgäst och kungahuset där en villa på Djurgården ligger i potten. Det handlar om en gammal trävilla med sex rum och kök och en kallhyra på cirka 11 000 kronor.

Hyresgästen hävdar att hon har rätt att bo kvar i hyresvillan efter att hennes föräldrar dött men hovet hävdar att villan ska användas som bostad åt anställda vid hovet och vill att kvinnan lämnar tillbaka huset och flyttar ut. Något som hyresgästen motsatt sig.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det slutade med att hyresgästen gick till hyresnämnden i slutet på 2022 och ansökte om att få ta över kontraktet till hyresvillan. Tanken var att hyresnämnden skulle komma med beslut i ärendet den 22 augusti, men så blev det inte.

Eva Melander Tell, chef på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm berättar att det i somras framkom uppgifter som gjorde att hyresnämnden beslutade att ärendet ska avgöras av andra ledamöter än de som deltog vid sammanträdet maj.

– Det kom fram uppgifter som gör att det aktuella hyresrådets lämplighet att avgöra ärendet skulle kunna ifrågasättas, säger hon.

Läs ocksåKungahuset tar strid för hyresvilla på Djurgården – vill få ut dotter efter mammans död

Vill inte gå in på detaljer

Handlade det om en jävssituation ?

Annons

– Det förelåg ingen jävssituation, men vi ville undvika risken för misstankar om att nämnden skulle ta otillbörlig hänsyn till någon part, säger hon.

Kan du vara mer specifik om vad det handlar om?

Läs ocksåHyresgäst ville byta bort 1700–talsvilla på 452 kvadrat – stoppades av kungahusets specialkrav

– Jag vill inte gå in på närmare detaljer om detta eftersom det riskerar att dra in personer i det här som inte har med saken att göra, säger hon.

Handlar det om personliga relationer alltså?

– Ja.

Utbytt hyresråd kände sig obekväm

Hur vanligt är det att hyresråd och ledamöter byts ut av det här skälet?

Annons

–Så vitt jag vet är det inte särskilt vanligt, säger hon.

Hyresrådet som bytts ut berättar att det i somras framkom uppgifter i ärendet som gjorde att hyresrådet kände sig obekväm att fortsätta arbetet med processen. Men hen vill inte svara på vilka uppgifter som framkom.

– Eftersom jag har frånträtt ärendet finns inget att ifrågasätta och inget att redovisa, säger hyresrådet.

Nu tar Eva Melander Tell och nya ledamöter över ärendet men när ett beslut kommer är oklart. Den 9 oktober ska hyresnämnden hålla ett nytt sammanträde i ärendet och först efter det kan ett beslut fattas.

Läs också Han bestämmer över kungahusets bostadskö: ”Kulturpersonligheter ringer och vill ha en bostad” Kungens billiga bostäder inte för allmänheten Kunglig barnpassning – då fick hovdamen hyra ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.