Hyresråd döms för olaga förföljelse – skickade bild på kniv till ex-sambo
Som hyresråd sitter man ordförande i hyresnämnden och avgör olika ärenden och tvister där. Ett hyresråd i Stockholm har även drivit en egen tvist med sin före detta sambo. Han krävde henne på 120 000 kronor i uteblivna hyror efter att hon flyttat ut från deras gemensamma lägenhet.
Striden var uppslitande och pågick i flera år. 2019 polisanmälde kvinnan hyresrådet för olaga hot sedan han skickat mängder av hotfulla mejl och en bild på en stor stridskniv. Den utredningen lades ner, men striden om pengarna fortsatte. Efter polisanmälan stämde mannen sitt ex i tingsrätten, men förlorade.
I samband med det sade han till Hem & Hyra att knivbilden inte alls var menad att vara hotfull.
– Men det är klart att jag i efterhand ångrar det eftersom det tydligen uppfattades som ett hot, sade han i augusti 2021.
Skickade knivbild igen
Ett och ett halvt år senare har nu mannen dömts för olaga förföljelse, olaga hot och ofredande, något som Dagens Juridik var först med att rapportera om. Han döms bland annat för att han återigen har skickat bild på en stridskniv till sin exsambo.
Enligt domen hade han under 16 månader skickat hundratals mejl till exet och hennes bror, trots att de hade gjort tydligt att de inte ville ha någon kontakt.
“Mejlen är mycket mästrande och formulerade med underliggande hot”, skriver tingsrätten.
I många av mejlen förde hyresrådet långa filosofiska resonemang, enligt domen. Bland annat om att kvinnan måste foga sig under mannen, lyda honom och underkasta sig honom. Kvinnan och hennes bror vittnade om att deras liv har påverkats mycket negativt av mejlen, att de skapade otrygghet och rädsla.
Allt kulminerade den 9 januari i fjol, när mannen skrev till ex-sambon och hennes bror att deras enda utväg var att ta avstånd från det falska och det onda, att det var deras enda räddning, annars … Bifogad var en bild på samma stora stridskniv som 2019.
Kvinnan polisanmälde igen och nu har alltså Södertörns tingsrätt kommit fram till att han hotat och ofredat henne och hennes bror. Han har också gjort sig skyldig till olaga förföljelse av ex-partnern genom att så länge och systematiskt ha kränkt hennes frid ”på ett mycket påtagligt sätt”. Straffvärdet motsvarar fyra månaders fängelse, men tingsrätten stannar vid villkorlig dom. Framför allt för att han riskerar avsked.
Kommer att överklaga domen
Mannen vill inte kommentera domen.
– Jag har inga kommentarer till er tidning. Jag kan bara säga att min inställning är att jag inte har begått de brott som påstås och domen kommer att överklagas.
Du säger att du är feldömd, varför?
– Jag har inga kommentarer, det är en rättslig process som pågår och den ska inte ske i eran tidning eller någon annan heller. Det är mycket allvarligt om man håller på och skriver om pågående processer, det är en dom som inte vunnit laga kraft. Jag är fortfarande under oskuldspresumtion, säger han.
Nu återstår att se hur hyresnämnden i Stockholm agerar. För även på sin arbetsplats har hyresrådet blivit kraftigt ifrågasatt.
Ärenden blev liggande i flera år
Den 9 januari i fjol, samma dag som han skickade knivbilden, blev hyresrådet delgiven en anmälan till Statens ansvarsnämnd.
Anmälan kom från hans dåvarande chef på hyresnämnden och var mycket omfattande. Den handlade bland annat om protokoll som saknades och ärenden som blivit liggande i upp till två år utan åtgärder.
Hyresrådet förklarade förseningarna med hög arbetsbelastning, sjukskrivningar och semester. Ansvarsnämnden kom ändå fram till att hyresrådet hade gjort sig skyldig till flera tjänsteförseelser. Många ärenden i hyresnämnden har stor betydelse för parterna och hyresråd är skyldiga att se till att de drivs framåt till avgörande, skrev ansvarsnämnden och gav mannen en varning.
Ansvarsnämnden gjorde också en preliminär bedömning att mannen sannolikt skulle avskedas från sin anställning ifall han blev dömd i för olaga hot och förföljelse och om hyresnämnden begär att han avskedas.
Skadar förtroendet
Eva Melander Tell är ny chef för hyresnämnden i Stockholm. Hon vill inte kommentera domen eller hur hon kommer att agera med anledning av den.
– Det är ett personalärende som jag håller på med. Jag kommer att vidta de åtgärder som jag ser behövliga, men jag kan inte diskutera dem nu.
Hur ser du på risken att domen skadar förtroendet för hyresnämnden?
– Den här domen har inte vunnit laga kraft och jag har fått uppgift om att den kommer att bli överklagad. Men rent allmänt kan man väl säga att det är förtroendeskadligt att medarbetare döms för brott. Så är det ju, säger Eva Melander Tell.