Annons

Hyresrätt dyrt för ensamboende, billigast för barnfamiljer

Nyheter Barnfamiljer har lägst boendeutgifter om de bor i hyresrätt. För sammanboende med barn handlade det om en skillnad på närmare 1 600 kronor i månaden jämfört med om de hade bott i en bostadsrätt.
Foto: Gry Ellebjerg
För barnfamiljer är hyresrätt billigast, visar nya siffror från SCB.

Hyresrätt var samtidigt den dyraste upplåtelseformen för ensamstående utan barn. Detta enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB. I genomsnitt hade dessa hushåll, drygt en miljon i hela landet, förra året en boendekostnad på 67 300 kronor. Utslaget per månad handlar det om 5 600 kronor.

Ensamstående som bodde i bostadsrätt eller ägt boende hade en boendekostnad på i genomsnitt 61 000 respektive 55 000 kronor.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Jämför man sammanboende utan barn var utgifterna jämförbara – 83 500 kronor för dem som hyrde sin lägenhet och 83 600 kronor om de hade en bostadsrätt.

Annons

För den skull att man som boende i hyresrätt inte känner att statistiken stämmer har SCB även använt en annan måttstock: Andelen av den disponibla inkomsten som går till boendet.

Då visar det sig att hyresrätten gräver ett betydligt större hål i plånboken. Hälften av de som bor i hyresrätt la mer än 28 procent på bostadsutgifter. Den andra hälften la mindre. Bland dem som hade en bostadsrätt la hälften under 20 procent av den disponibla inkomsten på boendet.

Annons
Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.
Fakta: Boendekostnaden olika mellan upplåtelseformer

Fakta: Så stor del av inkomsten kostar boendet

Läs också Svårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansen Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling” Muckad men hemlös – svårt få bostad för frigivna fångar: ”Den dagen de stänger grinden skiter de i dig” Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.