Hyresrättens villkor uppmärksammades på perrongen i Nässjö
I dagarna två har 14 förtroendevalda från Hyresgästföreningens hela region Sydost träffats i Nässjö för att diskutera opinionsbildning. Och med tanke på att Nässjö är en knutpunkt inom tågtrafiken passade hela gänget på att opinionsbilda på tågstationen i dag.
Totalt 500 papperspåsar innehållande en godisask, ett vykort samt lite läsning till tågresan delades ut. Läsningen handlade inte minst om det så kallade rotavdraget, som får användas vid renovering av villor och bostadsrätter men inte för hyresrätter. Det är en av de frågor som Hyresgästföreningen vill skapa debatt om. Att det blir lika ekonomiska villkor för de olika boendeformerna, skulle innebära att det blev billigare att renovera hyresrätter, är ett av Hyresgästföreningens argument.
En av dem som delade ut påsarna var Jakob Dolk, ordförande i södra Vätterbygden.
– Det är kul att vara ute lite och träffa folk. Och det har varit bra att träffas och diskutera hur vi ska jobba lokalt. För oss i Jönköping handlar det mycket om bostadsbristen. Den ska vi undersöka närmare, berättade han och fortsatte:
– Och i Jönköping har ju kommunen lovat att inte ta ut vinst så för oss är det viktigt att vi försäkrar oss om att det inte bara är valfläsk. Vi vill ha löften om att kommunen inte tänker gå in och nalla igen.
Resenären Katarina Svensson var på väg hem till Halmstad efter besök i Stockholm och i Eksjö.
– Jag bor själv i hyresrätt och det är svårt att få lägenhet i Halmstad. Jag har inte hunnit läsa materialet ännu men det verkar bra. Fast jag vill helst inte bo i hyresrätt utan vi letar efter något annat. I hyresrätt betalar man bara en massa pengar till någon annan, inget till sig själv, berättade hon.
Även Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen Sydost, fanns på plats.
– Här i Nässjö finns ett stort underhållsbehov, därför valde vi frågan om rotavdraget. När man renoverar i dag så kostar det mycket pengar, så mycket att hyran höjs så mycket att folk måste flytta och sedan ska det renoveras dit man flyttat och så höjs hyran även där och då måste man flytta igen. Till slut buntar vi ihop människor som bara har råd att bo i områden där det inte renoveras. Så ska det inte vara, berättade Björn Johansson och tillade:
– Hyresrätten är ekonomiskt orättvist behandlad och vi vill ha rättvisa skattevillkor, det är det inte i dag. Vi tycker inte det är schyst.
Hyresgästföreningen Sydost omfattar länen Jönköping, Kronoberg, Karlskrona, Blekinge, Östergötland och Gotland.