Annons

Hyresrätter är bra för kärleken

Örebro Stora dyra lägenheter sägs oftare upp efter julledigheten eller semestern. Det är då par separerar och det kan vara för dyrt att bo kvar.

Man håller ut, biter ihop och kämpar på. Men när julledigheten eller semestern är slut – då tar oftare också förhållandet slut.

Och det syns i bostadsbolagens statistik över uppsägningar. Liksom att det under mars och oktober lämnas  flest in ansökan om skilsmässor enligt domstolsverkets statistik.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

   – Majoriteten av uppsägningar i de större ofta nybyggda lägenheterna beror på separationer och då ser vi en ökning efter jul och efter semestern, säger Elisabeth Edevald som är uthyrningsansvarig på bobutiken på Örebrobostäder.

Att det syns så tydligt just i de nybyggda och/eller större lägenheterna, beror på att hyrorna är så höga i dem att få ensamstående klarar boendekostnaderna på en lön.

    – Har du en lägre hyra kan den ena i paret ha råd att bo kvar – i varje fall för en tid. Men ligger hyran på 10 000-12 000 så funkar det inte för det flesta att bo kvar med bara en lön, säger hon.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

För enligt Swedbanks beräkningar innebär en separation runt 5 000 kronor i ökade månadskostnader för dem i hyresrätt då vardagsutgifterna fördubblas.

Mars Hermansson på KBAB håller med. Det finns en smärtgräns på cirka 7 000 kronor för ensamstående.

     – Det är tufft att bo ensam med hög hyra. Vi ser att det är få som klarar en hyra som är högre än 7 000 på endast en lön. Några hundra kanske. Men kommer man upp i hyror runt åtta och över så sägs lägenheterna oftare upp.

Läs ocksåKameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljanI förgrunden syns en stekpanna på en spis. Bakom den syns en kvinna i rutig skjorta som stödjer sig med ena armen mot köksbänken. I bakgrunden syns en man so sitter vid ett bord.

Eva Cederström i Karlstad är familjerådgivare och hon säger att det sällan är själva ledigheten i sig som gör att relationer tar slut.

Annons

   – Det går oftast inte så fort att bestämma sig för en separation. Det handlar oftare om att man hamnat i ett negativt samspelsmönster och att paret gör upp om att separera efter ledigheten, säger Eva Cederström.

Hon säger att ibland kan det vara bra för par att ta en paus, men att svårigheten att få tag i hyresrätter sätter stopp för det.

   – Bostadsbrist är inte bra för kärleken. Att hitta mindre billigare lägenheter kan vara svårt, vilket gör att många tvingas bo tillsammans trots att de brutit upp eller att kärleken skulle må bra av lite avstånd under en tid, säger hon.

Fakta: Evas kärlekstips under julen

Skruva ner förväntningarna på julen och ta kommandot över den som ett ”vi”. Många par dras mellan förväntningar från sina föräldrafamiljer om att det ska vara på ett visst sätt. Våga sätta ner foten och bestäm tillsammans vad ni – som ny familj vill med julen.
Stäng av tv:n, mobiler och plattor och umgås.
Satsa på en upplevelse i stället för julklappar: Kanske göra en skogsutflykt och grilla eller gå på äventyrsbad eller spa för hela familjen.
Var tydliga med era förväntningar och utvärdera efteråt vad som blev bra och mindre bra.
Vid problem: sök hjälp hos rådgivare tidigt. Ju längre tiden går ju mer växer sorgen över att inte känna sig sedd.

Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.