EU tvingar inte fram ”social housing”
Ingen har väl glömt kravallerna när EU höll toppmöte i Göteborg 2001. I morgon är det dags för det första toppmötet i Sveriges andra stad sedan dess. Inte mindre än 25 av EU:s 28 stats- och regeringschefer kommer att vara på plats. Säkerhetspådraget är enormt.
Toppmötet kommer främst att handla om sociala frågor. Det största dokumentet som ska beslutas om kallas den ”sociala pelaren”. Det är en handling som slår fast vilka gemensamma rättigheter som ska gälla på främst arbetsmarknaden, men även vad gäller social trygghet och integration.
Där kommer även bostadsmarknaden in. I tidigare texter har det funnits skrivningar om vilka medborgare som ska få rätt till social housing, det vill säga bostäder för fattiga. Något som finns i (nästan) alla andra EU-länder utom Sverige, där vi i stället valt att ha en modell med kommunala bostadsbolag och bostäder som ska vara tillgängliga för alla – oavsett inkomst.
Hyresgästföreningen har tolkat det som att trycket på att Sveriges skulle överge denna modell, och i stället införa social housing för de fattigaste och marknadshyror för övriga medborgare, skulle öka.
– Svenska politiker har inte varit alerta i den här processen. Det är oerhört viktigt att vara det på EU-nivå, säger Marcus Jonsson opinionsstrateg på Hyresgästföreningen.
Han har tillsammans med förbundsjurist Johan Mirtorp uppvaktat politiker på EU- och nationell nivå. Det arbetet tycks ha gett resultat.
Inför morgondagens toppmöte har EU-kommission, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd tagit fram ett dokument som kan beskrivas som en slags bruksanvisning.
Där står nu att den sociala pelaren ”inte är en utvidgning av unionens befogenheter och uppgifter enligt fördraget” och att den sociala pelaren ska genomföras på ”både unionsnivå och medlemsstatsnivå inom sina respektive befogenheter, med vederbörlig hänsyn till olika socioekonomiska miljöer och mångfalden av nationella system, inklusive arbetsmarknadsparternas roll och i enlighet med närhets- och proportionalitetsprinciperna”.
– Med dessa skrivningar känner vi oss trygga med att den svenska modellen på hyresmarknaden inte påverkar av den sociala pelaren. Något som vi även fått bekräftat från arbetsmarknadsdepartementet, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.