Hyrestak visade sig vara olagligt – nu befaras hyrorna stiga

Nyheter Lokala politiker införde ett hyrestak och krav på sänkta hyror i Berlin – men domstolen har slagit fast att det var olagligt. Nu befarar hyresgäster att hyrorna chockhöjs. Även i Sverige finns röster som förespråkar ett maxtak för hyran.
Foto: Sophie Kirschner
Hyresgästen Synke Köhler är orolig för chockhöjda hyror blir följden i Berlin.

Det var fel att tvinga hyresvärdar i Berlin att sänka hyrorna, konstaterar den tyska författningsdomstolen. Hem och Hyra har tidigare rapporterat om hur hyresnivåerna ökat dramatiskt i den populära tyska huvudstaden. På tio år steg hyrorna med 93 procent för nytecknade kontrakt men även renoveringar gjorde att hyrorna sköt i höjden.

Kritikerna menade att det i princip handlade om marknadshyror i staden. Debatten hettade till ordentligt när det politiska styret bestående av Socialdemokrater, Vänstern och De Gröna förslog ett hyrestak, som också genomfördes.

Läs ocksåBerlin inför hyrestak - värdar tvingas sänka överhyror

Men beslutet överklagades och nu står det alltså klart att de lokala politikerna inte hade rätt att besluta om varken sänkta hyror eller frysta hyror.

Synke Köhler är av de drabbade hyresgästerna i Berlin som Hem och Hyra tidigare har besökt. Hon har bott i sin lägenhet i 20 år och riskerade innan hyrestaket infördes en hyreshöjning på 10 000 kronor.

Synke Köhler är orolig över vad beslutet kan innebära.

När det nu står klart att taket slopas befarar hon en hyreschock.

– Nu tillåts hyreshöjningar på 20 procent var tredje år. Jag hoppas att regeringen gör ändringar som gäller för hela landet, skriver hon till Hem och Hyra.

När det gäller frågan om hyrestak i Sverige avfärdas tanken från branschorganisationen Sveriges allmännytta.

– I Berlin steg hyrorna kraftigt. Det blev ett tryck på politikerna att göra något. Då tog de till storsläggan, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitiskchef på Sveriges allmännytta.

Läs ocksåNu avgörs slaget om Berlins marknadshyrorHyresgäster protesterar i Berlin

– Vi ska undvika en sådan situation i Sverige.

Han menar att det svenska systemet ska bygga på förhandlingar där det finns en balans mellan parterna, hyresvärd och hyresgäst.

– Men även en balans mellan utbud och behov. I grunden är vårt system bra.

Läs ocksåSynke i Berlin: Jag fick besked om 167-procentig hyreshöjning

Varför är ni emot hyrestak?

– Därför att hyresvärden måste kunna ta in en hyra som täcker för förvaltning, reparationer och underhåll.

Mattias Nyström, socialdemokratisk politiker i Borås, är inte främmande för ett hyrestak likt det som infördes i Berlin.

Mattias Nyström, socialdemokratisk politiker i Borås och aktiv i Reformisterna, har engagerat sig i frågan om hyrestak i Sverige. Han har bland annat skrivit debattartiklar i lokalpress. Han tycker hyrestak är en bra idé.

– Jag bodde i en nyproducerad fyra som kostade 14 000 i månaden i kallhyra. Sedan flyttade vi till en äldre lägenhet som kostade 9 800 kronor. Nu har vi köpt hus och betalar kanske 6 000 totalt.

– Det är inte rimligt. Det finns ingen jämlikhet på bostadsmarknaden, säger han.

Mattias Nyström menar att det behövs ett hyrestak på nyproduktion och att hyror inte kan höjas för mycket vid renoveringar.

– Reformisterna driver frågan om ett statligt byggbolag som bygger bostäder i massiv fart. Vi har en bostadslöshet i Sverige som inte rimmar med att vi är ett av världens rikaste länder, säger han.

Läs också Ny metod ger lägre hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.