Hyrestvister ska bli enklare
Regeringen vill se en bättre organisation för prövning av hyres- och arrendemål och tillsatte förra året en utredning som ska vara klar i december.
Utredarna väntas förespråka en mer samlad organisation där de olika mindre enheterna slås ihop och får samma auktoritet som den allmänna domstolen.
-I dag är det inte lätt för allmänheten att veta var man ska vända sig. Uppdelningen av mål fungerar inte. En tvist mellan en hyresvärd och en hyresgäst kan tvingas att handläggas på flera olika ställen och det är inte bra, förklarar Charlotte Brokelind, utredare och lagman i Jönköpings tingsrätt.
Man har haft ett starkt medborgarfokus, berättar hon, och arbetet har mest handlat om hur man kan förbättra och förenkla ett redan ganska väl fungerande system. Ett nyckelmål är en bättre resurshantering.
-Hittills är det väl ingen som har kritiserat hyresnämndernas arbete men det är klart att alla organisationer kan förbättras, säger Mikael Gullikson, chefsjurist på Fastighetsägarna som också sitter med i utredningsgruppen.
I dagsläget finns det åtta hyres- och arrendenämnder. Många av dessa är små och har bara några få anställda. Det gör enheterna sårbara för till exempel sjukdomar. Tillsammans hanterar de mellan 25-30 000 ärenden varje år.
2010 handlade hälften av dessa om avstående av besittningsskydd med kort handläggningstid men övriga ärenden tog i snitt cirka 8 månader att handlägga.
I december ska resultaten av utredningen offentliggöras.