Värden anklagas för trakasserier i jakt på svartkontrakt: ”Lurade sig in i vår lägenhet”
Niko och hans mamma står bestämt fast vid att de bor tillsammans i veckorna. Trots att Niko snart är 30 år och mamman äger ett hus med sin man strax utanför Örebro. Anledningen är en svår familjekonflikt samt mammans arbetstider i Örebro.
Men så tror inte deras hyresvärd Örebrobostäder, (Öbo) att det förhåller sig. De menar att mamman, som står på kontraktet, inte alls bor i lägenheten utan gör sig skyldig till svartuthyrning och folkbokföringsbrott. Därför har Öbo sagt upp hyreskontraktet.
– De har anklagat oss i flera omgångar. Redan innan vi hade flyttat in hade en bovärd rapporterat att mamma inte bodde här, säger Niko.
Under våren bestämde sig mamman för att försöka bo med sin make igen när arbetstiderna ändrats och saker förbättrats. Hon ansökte om att få skriva över kontraktet på Niko. De fick avslag. Öbo hävdade åter att mamman aldrig bott i lägenheten. I samband med det anser Niko att Öbo blev mer aggressiva.
– Jag tycker de trakasserar oss och är ohederliga, säger han.
Det han syftar på är framförallt två händelser där han tycker att Öbo:s personal trängt sig in i lägenheten utan tillstånd.
– Det skulle komma två arbetare och göra något med tv-boxen. När de kom stod plötsligt en kvinna där som viskar till mig att hon är från huvudkontoret och kollar arbetarna för de har fått klagomål. Hon gjorde stickkontroller. Men väl inne visar hon inget intresse för dem, utan går runt i vår lägenhet och tittar: i köket, i badrummet och i mitt sovrum. Men hon gick inte in i vardagsrummet där arbetarna var och där mamma hade sin säng, berättar han.
Kvinnan cyklade iväg och Niko frågade arbetarna om hon hade gjort fler stickkontroller med dem. Det hade hon inte.
– Det är obehagligt att Öbo tar sig in till oss på falska grunder. Det känns väldigt kränkande att de gått och snokat hos oss på det sättet, säger han.
Det andra tillfället rör en bovärd som enligt Niko och mamman hörde av sig om ett akut elfel och sagt att en elektriker behövde tillträde till lägenheten. Niko var hemma för att ta emot, men förgäves. I ett mejl framgår att bovärden gått in i stället för elektrikern och vid en annan tidpunkt än den Niko och mamman säger avtalats.
Bovärden skriver i ett mejl att de blandat ihop både tid och lägenhet. På en film från deras övervakningskamera syns bovärden syna skohyllan och ytterkläderna i hallen.
– Jag förstår att de vill få tag i svartuthyrare, men ifrågasätter metoderna som Öbo använder.
Niko säger att han hade föredragit att Öbo kört med öppna kort när de kom oanmälda.
– Vi hade kunnat visa mammas garderob. De hade kunnat fråga grannar som mamma bjuder på middag. Men det här lämnar en obehagskänsla efter sig och därför har vi bestämt oss för att flytta. Folk från Öbo går ju in och ut som de vill här – det är inget hem längre, säger han.
Gränsen mellan rätt och fel i jakten på svartuthyrare kan vara svår. Men metoderna som familjen menar att de utsats för, är inte okej. För öppenhet och transparens ska genomsyra metoderna som Öbo jobbar med för att avslöja otillåten uthyrning.
– Vi ska alltid tala om vilka vi är, vilket ärende vi har och ska aldrig gå in om vi inte blir inbjudna. Det leder ofta till att vi inte blir insläppta vid våra spontana besök, säger Karin Blaxmo som är chef för uthyrningen på Öbo.
Hur ser du på att säga att man är där i ett annat ärende?
– Det är inte okej! Vi ska inte gå in utan att berätta vem man är och vilket syfte du har.
Om det nu ändå gått till så som de säger, hur ser du på det?
– Det här behöver vi utreda. För om det förekommer så kan vi inte låta det passera. Beroende på allvarligheten i felsteget så får man agera därefter.
I ett sådant fall är Karin Blaxmo tydlig: så får Öbo inte göra. Men många gånger är gränsdragningen inte lika enkel. Och det är framförallt när det finns starka misstankar och personen nekar till anklagelserna eller besök som de etiska frågeställningarna blir svåra.
– Det är intressant att ni tar upp detta för det är inte enkelt. Vi vill använda oss av uppgifter som alla kan ta del av. Ändå tycker en del att vi passerat en gräns när vi tittar på öppna Facebookprofiler. Vi tycker inte det eftersom det finns där för alla. Men att lägga till någon som vän för att se en stängd profil är att gå för långt, säger Karin Blaxmo.
Men Öbo kan fråga ut reparatörer eller sin egen servicepersonal för att få information.
– Vi kan fråga om de såg något annorlunda, som väldigt många madrasser på golvet. Men de går aldrig in i syfte att kolla och de har ingen skyldighet att svara oss. Vår egen servicepersonal däremot kan vi säga till redan innan att de ska kolla lite extra. Många av tipsen om oriktiga hyresförhållanden kommer till exempel från bovärdarna från börja.
Niko är ett fingerat namn och han heter i verkligheten något annat.