Annons

Hyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektiv

Stockholm Privatdetektiv, kameraövervakning och en snokande granne. En hyresvärd i Stockholm använde alla tänkbara medel för att bli av med sin hyresgäst. Värden misstänkte att mannen hyrde ut sin lägenhet i Stockholm i andra hand utan tillstånd och i stället bodde i en villa i Umeå.
Förstoringsglas
Foto: Ida Karlsson/Getty Images
Hyresvärden misstänkte att en hyresgäst hyrde ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd. Värden anlitade en privatdetektiv för att skugga mannen. En kvinna som har uppdrag för värden spanade även på adressen i Stockholm.

Hyresgästen hyrde en trea på 116 kvadratmeter i centrala Stockholm där han var folkbokförd, men enligt hyresvärden bodde han egentligen i en villa i Umeå.

Skrev sig av misstag hos grannen

Misstankarna väcktes när en släkting till hyresgästen upptäcktes på adressen. Hyresgästens släkting folkbokförde sig också av misstag på en grannes lägenhet i stället för på mannens.

Grannen började ställa frågor när allt mer post hamnade hos henne. Släktingen berättade då att han var inneboende i mannens lägenhet tillsammans med sin fru och barn.

För att undersöka saken anlitade hyresvärden i hemlighet en privatdetektiv, en äldre kvinna i Umeå, som driver en detektivfirma.

Detektiv och granne skuggade mannen

Detektiven skuggade mannen vid femton tillfällen och upptäckte honom två gånger utanför villan i Umeå. Hon pratade även med grannar i området.

Hyresvärden undersökte också inspelningar från övervakningskameran i hyreshusets port i Stockholm och gick igenom sparade filmer flera månader bakåt. Enligt värden syntes mannen på filmerna endast vid ett fåtal tillfällen.

En kvinna som har olika uppdrag för värden och som är styrelseledamot i värdens bolag, berättade i hyresnämnden att hon flyttade in i huset under några månader. Hon blev granne till den aktuella hyresgästen. Enligt kvinnans spaningar var det endast släktingarna till mannen som bodde på adressen.

Annons

Förlorade kontraktet

När det här fallet togs upp i hyresnämnden dök aldrig hyresgästen upp.

Enligt hyresnämnden gick det inte att dra några slutsatser av privatdetektivens uppgifter och hennes möjlighet att känna igen mannen. Däremot visade folkbokföringen att mannens släktingar var folkbokförda i lägenheten.

Att mannen bara synts ett fåtal gånger i materialet från övervakningskameran tydde enligt hyresnämnden på att han inte bodde på adressen. Sammantaget ansåg nämnden att allt det här bevisade att lägenheten hyrdes ut olovligt i andra hand och mannen förlorade sitt förstahandskontrakt.

Krävs syfte för övervakning

Enligt Jenny Bård på Integritetsskyddsmyndigheten gäller generellt att bevakning vid bostadshus bara får ske vid undantagsfall.

Hyresvärdar får endast kamerabevaka om det finns ett klart syfte, till exempel att utreda eller förhindra brott. Då måste värden kunna visa att det finns problem med brottslighet på platsen. Det inspelade materialet får sparas i tre dygn och ska det sparas längre tid krävs det att hyresvärden kan motivera varför.

Det är inte tillåtet att slentrianmässigt titta på inspelat material.

Annons

”Påbörjar man kamerabevakning i syfte att förhindra brott så är det inte tillåtet att titta på materialet för att se vem som glömt stänga entrédörren eller vem som skräpat ner i trapphuset. Om det skett ett inbrott är det däremot tillåtet att använda bevakningsmaterialet för att upprätta en polisanmälan,” skriver Jenny Bård vid Integritetsskyddsmyndigheten i ett mejlsvar.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hyresnämnden kan inte avvisa bevis

Hem & Hyra ställer frågor om de uppgifter som hyresvärden samlat in via privatdetektiven och grannen. Integritetsskyddsmyndigheten svarar att generellt sett får en hyresvärd inte behandla insamlade uppgifter hur som helst. Bland annat finns det regler för krav på säkerhet och de registrerades rättigheter genom dataskyddsförordningen GDPR.

Men om hyresvärden skulle ha brutit mot regler när bevismaterial samlas in – det är inget som hyresnämnden tar någon hänsyn till, säger Vanja Lycke, hyresråd på Hyresnämnden i Stockholm.

– I hyresnämnden har man rätt att lägga fram vilken bevisning som helst. Hyresnämnden kan inte avvisa bevisning även om materialet skulle ha kommit till på ett sätt som man kan ifrågasätta, säger hon.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Hem & Hyra har även tidigare skrivit om hyresvärdar som kameraövervakar och skuggar hyresgäster. Läs mer här om vad som gäller.

Läs också Detektiv avslöjade svartuthyrning – anlitades i hemlighet av hyresvärden Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.