Hyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning”
– Jag har länge tänkt på att man borde kunna anmäla honom på något sätt, han är advokat och sköter det inte snyggt, säger Emma Samuelsson-Hurtig.
Hem & Hyra har granskat Malmöadvokaten och hyresvärden Lars Danckler. Tidningen har i en serie artiklar visat hur Lars Danckler ovanligt ofta dragit sina egna hyresgäster inför rätta, och krävt dem på ersättning för påstådda skador i lägenheterna.
Har anlitat sig själv som ombud
Med hyresgästerna har han kommunicerat med sin advokatbyrås mejladress och flera har fått skriva under kontrakt på hans advokatbyrå. I tingsrätten har han anlitat sig själv som advokat som ombud tills att en domare reagerade.
Emma Samuelsson-Hurtig hyrde tidigare en lägenhet i Stockamöllan i Skåne. När hon skrev på kontraktet 2020 var hon i desperat behov av en lägenhet. Underskriften gjordes på Lars Dancklers advokatbyrå. I kontraktet stod att hon gick med på att betala om något gick sönder i lägenheten – oavsett hur skadan uppstått. Hon skulle också enligt kontraktet betala 10 000 kronor om hon flyttade ut inom ett år. Det senare drog Lars Danckler tillbaka när hyresgästen berättade att hon skulle vända sig till hyresnämnden.
I efterhand förstod Emma Samuelsson-Hurtig att skrivelserna inte var okej.
Advokatsamfundet måste granska
Nu har hon beslutat sig för att anmäla Lars Danckler till Advokatsamfundet, även om hon själv har flyttat och aldrig behövde betala några tiotusen.
Eftersom hon är det som i sammanhanget kallas saklegitimerad, måste yrkesorganisationen nu undersöka om Lars Danckler brutit mot de etiska regler som han som medlem åtagit sig att följa (se faktaruta).
– Om ingen stoppar honom måste jag försöka. Det känns bra om jag kan göra skillnad för de som bor där nu, säger Emma Samuelsson-Hurtig.
Annan advokat reagerade
Hon berättar att andra hyresgäster är rädda för att få varningar, krävas på ersättning eller bli dragna till domstol av hyresvärden. Något som Hem & Hyras granskning också visat kan hända.
Advokaten Bo Karlsson i Uppsala är en av dem som reagerat på Hem & Hyras granskning.
– Jag vill ju inte riktigt utrycka med ord vad jag tänkt och kände men man blir ju förbannad, säger han.
Bo Karlsson tycker att Lars Danckler verkar vara en oseriös hyresvärd och har därför erbjudit Emma Samuelsson-Hurtig hjälp med att formulera anmälan, utan att ta något betalt.
– Jag vinner ingenting personligen men jag tycker att det finns skäl för att samfundet tittar på om det kan vara en överträdelse av de etiska reglerna vilket jag tror att det kan vara, säger Bo Karlsson.
– Jag tycker att ämnet är intressant och dessutom är hyresgäster som är privatpersoner typiskt sett den svaga parten, säger han.
Bo Karlsson har bland annat reagerat på villkoren i Emmas hyreskontrakt där det stod att hyresgästen var ansvarig för skador i lägenheten oavsett vad som orsakat dessa. Han menar också att det ser ut som att Lars Danckler agerar som advokat och då har han vissa skyldigheter, till exempel att i tvister uppmana motparten att anlita en egen advokat.
Även om han uppfattar att det är svårt att se var rollen som hyresvärd slutar och var rollen som advokat börjar tycker Bo Karlsson att utgångpunkten bör vara att Lars Danckler ska följa de yrkesetiska reglerna som gäller advokater. Han hoppas nu på någon form av markering att Lars Danckler brutit mot de etiska reglerna.
Även Emma Samuelsson-Hurtig hoppas på konsekvenser.
– Det är viktigt att andra också anmäler, ju fler desto bättre. Han borde få en rejäl varning, säger hon.
Lars Danckler vill inte kommentera
Hem & Hyra har sökt Lars Danckler, som har avböjt att kommentera hur han ser på anmälan.
Vid ett tidigare tillfälle har han dock kommenterat att en domare reagerat mot att han varit ombud för sitt eget fastighetsbolag i rätten. Då sa han att detta inte varit någon stor fråga och att han inte fått någon kritik. I övrigt har han hänvisat till de handlingar som finns tillgängliga via domstolen.
- Det kan gå till på olika sätt när Advokatsamfundet undersöker om en av deras medlemmar brutit mot de yrkesetiska reglerna.
- Om en person som själv haft kontakt med en advokat och tycker att den gjort fel och anmäler detta måste Advokatsamfundet inleda ett disciplinärende. Anmälan kan vara enkelt skriven – det är upp till samfundet att utreda om advokaten överträtt de etiska reglerna.
- Om någon som själv inte är direkt berörd (”saklegitimerad”) hör av sig kan Advokatsamfundet ändå välja att inleda ett disciplinärende, även om de inte har någon skyldighet att göra det.
- Advokatsamfundet kan också på eget initiativ granska sina medlemmars agerande.
- Möjliga påföljder för en advokat som brutit mot god advokatsed är erinran, varning, varning med straffavgift eller – i de allvarligaste fallen – uteslutning ur samfundet.
- Det är Advokatsamfunds disciplinnämnd som prövar ärenden. Nämnden består av elva ledamöter.
Källa: Sveriges advokatsamfund