Hyresvärd begär att boende uppger sin nationalitet
– Vi registrerar ingenting. Vi vill bara ha ordning här, säger Ron Andersson i bostadsrättsföreningen Hallen 2 och berättar att föreningen satsat stora summor på skalskyddet och ändå upplever problem med okända personer i fastigheten.
På anslagstavlan i porten finns ett anslag med en uppmaning att redovisa inneboende. ”Brott mot regler och bestämmelser innebär i vissa fall omedelbar uppsägning och avhysning” skriver man och räknar upp hotellverksamhet, ohyra, explosiva ämnen och narkotika. Det råder även förbud mot förvaring av vapen samt gäster som är kriminella, efterlysta eller planerar brott. I fet stil poängteras att bostadsrättsföreningen samarbetar med polis, Säpo, Migrationsverket, Skatteverket och Försäkringskassan.
– Det är bara en uppläsning av lagen, inte konstigare än så, säger Ron Andersson.
En blankett är utdelad till samtliga boende, varav ett tiotal är hyresgäster. De uppmanas svara på vem som bor i lägenheten, inklusive inneboende. Uppmaningen slutar med ”OBS! Att inte uppge informationen korrekt medför hembesök och tillsyn!”
Per Holfve, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, kan inte säga om det är olagligt att fråga om de boendes nationalitet.
– Det beror på. Grunden för direkt diskriminering är att någon blivit missgynnad. Man får inte särbehandla någon negativt på grund av nationalitet. Men är det det de gör? Här tar man in nationalitet på samtliga, säger han och fortsätter.
– En annan fråga är hur det uppfattas. Upplever någon det som kränkande och det fortsätter kan det i förlängningen leda till trakasserier. Men så länge man har sakliga skäl har vi inga synpunkter. Vi rekommenderar dock att man är väldigt försiktig med sådana här saker. Insamlingen kan vara integritetskränkande och få allvarliga följder i orätta händer.
Vad kan vara ett sakligt skäl?
– Det är lite oklart vad syftet är här. Jag famlar i mörker, säger Holfve.
En bostadsrättsförening har skyldighet att föra en medlemsförteckning, där också hyresgäster ingår. I den branschöverenskommelse som Fastighetsägarna och Sabo gjort om behandling av personuppgifter finns ett principiellt förbud mot känsliga uppgifter, vilket bland annat innefattar ras och etnicitet.
I ett brev till Hyresgästföreningens medlemmar som går ut i dag är budskapet dock klart: som hyresgäst behöver man inte lämna någon redovisning till hyresvärden. Hyersvärden har ingen rätt att gå in i lägenheter för att kontrollera vem som bor där eller varifrån de kommer. ”Utformningen och innehållet i begäran kan inte uppfattas som någonting annat än rena trakasserier från hyresvärdens sida” skriver Hyresgästföreningen.