Annons

Hyresvärd fixade jobb åt Rebecka

Linköping Rebecka Bergholm sökte i ­genomsnitt 46 jobb i ­månaden under ett år som arbetslös. Det var en hyresvärd som till sist hjälpte henne att ­knyta ­kontakterna som gav en ­anställning.

– Min handläggare på ­arbetsförmedlingen sa att jag sökte för många jobb. Men jag tänkte att ju fler jag söker desto större chans har jag att få ett, säger Rebecka Bergholm.

Men det gick trögt. Trots ­Rebeckas tidigare erfarenhet som undersköterska, säljare och ­ekonomiassistent så fick hon nej, gång på gång.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Jag fick komma på flera intervjuer men aldrig längre än så.

Hon läste på Facebook om nystartade projektet Linkstep och valde att anmäla sitt intresse. ­Sedan gick det undan.

– Rebecka är en riktig solskenshistoria. Det tog nio dagar från att jag hörde talas om att hennes chef sökte någon med ekonomiutbildning tills att hon började jobba, ­säger Lotta Dahm, projektledare för Linkstep.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt
Lotta Dahm är projektledare för Linkstep.

Linkstep ska vara en länk mellan arbetssökande och arbetsgivare och målet är att fler invånare ska kunna försörja sig själva. Projektet finansieras av Linköpings kommun men drivs av länets största bostadsbolag, kommunägda Stångåstaden. Tanken är att kunna dra nytta av bolagets stora kontaktnät bland såväl föreningar som företag. Lotta Dahm och hennes två kollegor är anställda i bolaget och lokalerna, som invigdes i januari, ligger mitt i bostadsområdet Ryd.

Det finns inget krav på att ­deltagarna måste bo hos Stångå­staden eller ens vara hyresgäster. Målgruppen är alla arbets­sökande ­Linköpingsbor mellan 20 och 60 år.

Annons

– Men många, eller nästan alla, av de personer som får försörjningsstöd bor hos Stångåstaden och att samarbeta med bolaget ­bedömer jag som ett väldigt bra sätt att nå fram till de personer som vi vill nå, sade bildningsnämndens dåvarande ordförande Karin Granbom Ellison (L) i samband med att satsningen presenterades.

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Ska ett bostadsbolag ägna sig åt arbetsförmedling?

– Förr var vårt huvuduppdrag att bygga bostäder. Men det står i de första punkterna i vårt ägar­direktiv att vi ska utveckla Linköping till en bättre plats att bo och leva på, då tycker vi att det här passar alldeles utmärkt in, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Han tycker att projektet är ett bra komplement till den verksamhet som exempelvis arbets­­­förmedlingen bedriver.

– Sen tror vi att våra stadsdelar mår bättre om människor har bra saker att göra och framför allt att man har sysselsättning. Det här är bra för Linköping och våra bostadsområden men det är också bra för de här individerna och det kommer vara bra för oss som bolag, säger Fredrik Törnqvist.

Projektet är till en början ettårigt, men både Fredrik Törnqvist och Lotta Dahm räknar med en förlängning.

Annons

– För oss är det här en långsiktig satsning och projektet har verkligen fått en rivstart, säger Fredrik Törnqvist.

Hittills har 42 personer fått jobb och 70 deltar i projektet för tillfället.

– Linköping har en arbetslöshet på sex procent. Det är lågt jämfört med många andra kommuner i ­landet men Linköping är stort så det är fortfarande många människor det handlar om, säger Lotta Dahm.

Rebecka Bergholm trivs med jobbet som redovisningskonsult, trots pendlingsavståndet på sju mil enkel väg. Hon bor i Gammalkil medan arbetsplatsen ligger i centrala Norrköping.

– Det är det värt. Här vill jag stanna, säger Rebecka Bergholm.

Fakta: Detta är Linkstep
  • Linköpings kommun satsar i ett första skede 2,5 miljoner kronor på arbetsmarknadsprojektet.
  • Målet är att minst 50 Linköpingsbor ska lämna bidragsberoende och kunna försörja sig själva genom arbete, studier eller eget företagande.
Läs också Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.