Hyresvärd gick in i och fotograferade lägenhet – döms för hemfridsbrott
Den kvinnliga hyresgästen i Falkenberg skulle flytta och hade sagt upp sitt hyreskontrakt. En dag i december förra året fick hon ett sms från en kvinna som eventuellt skulle flytta in i lägenheten.
Det ledde till att hyresgästen snart hade bilder inifrån sin lägenhet i sin mobil – som hon själv inte tagit.
Kvinnan som hörde av sig hade några frågor om bostaden och i sms-konversationen som följde kom det fram att hyresvärden hade skickat nytagna bilder på lägenheten till henne. Det var en nyhet för hyresgästen som bad att få se bilderna. ”Hoppas verkligen inte han tagit bilder utan din vetskap”, skrev kvinnan och skickade dem.
Fotografier på kvinnans familj
Hyresgästen kunde datera bilderna utifrån hur det såg ut på diskbänken och var saker låg i hallen. Värden hade utan tillåtelse gått in lägenheten och fotograferat flera rum inklusive toaletten. Det var bilder från köket, en fåtölj med en slängd filt i vardagsrummet. På väggarna i hallen hängde fotografier på kvinnans barn och familj.
Händelsen polisanmäldes och hyresvärden åtalades för hemfridsbrott.
I polisförhör och den kommande rättegången sa hyresvärden att han var inne i lägenheten för att kontrollera värmen och passade då på att ta fotografier för kommande uthyrning. Han hade inte frågat om tillåtelse innan men tog för givet att han fick göra det.
Gjorde henne otrygg
Kvinnan tog illa vid sig av händelsen och menade att det inte var acceptabelt att fotografera hennes hem. Hade värden frågat innan om han fick gå och fotografera hade hon sagt nej. Det som hänt gjorde henne också otrygg, berättade hon i polisförhör. Hon var rädd för att detta inte var första gången hyresvärden varit i hennes hem utan hennes vetskap: ”Har han varit där flera gånger?”
Nu har Varbergs tingsrätt dömt mannen för hemfridsbrott och straffet blir 80 dagsböter. Han döms mot sitt nekande. Den totala bötessumman blir 22 400 kronor. Värden ska även betala rättegångskostnader på cirka 5 000 kronor.
Borde insett risken
Tingsrätten konstaterar att hyresvärden inte hade någon rätt att utan tillåtelse gå in i kvinnans bostad. Enligt lagen skulle ett undantag ha varit om det varit en akut situation och fastigheten varit hotad att skadas på något sätt.
I detta fall borde värden ha insett att det fanns en stor risk för att det han gjorde var fel, menar tingsrätten och skriver:
”Trots detta har han berett sig tillträde till lägenheten utan att göra några närmare kontroller av om han hade rätt till detta. Han har därmed begått gärningen med likgiltighetsuppsåt”.
Yrkade på skadestånd
Likgiltighetsuppsåt betyder att gärningsmannen är medveten om att en viss handling kan leda till en viss konsekvens, men ändå genomför den.
Kvinnan yrkade även på 10 000 kronor i skadestånd för kräkning. Enligt tingsrätten har kvinnan också blivit utsatt för en kränkning men den var inte så allvarlig att hon ska får ersättning.
Hem & Hyra har varit i kontakt med både hyresvärden och hyresgästen. Ingen av dem vill kommentera domen.
- En hyresvärd får inte hur som helst använda en huvudnyckel och gå in i en lägenhet. Hyresgästen måste förvarnas en månad i förväg. Enligt lag behöver inte hyresgästen sen vara hemma vid besöket och värden behöver inte ange datum och tid – men det rekommenderas starkt av Hyresgästföreningen för att inte skapa osämja. Ett undantag är att om läget är akut som vid en vattenläcka – då får värden gå in utan att be om lov.
- Som huvudregel är det inte tillåtet för en hyresvärd att fotografera i en lägenhet. Skulle värden upptäcka till exempel vanvård eller skador vid ett besök är det okej i syfte att skydda sin egendom.
Fortsatt läsning: Se upp – detta får din hyresvärd inte göra