Annons

Hyresvärd kan få vite för otjänligt vatten

Nässjö Det började redan i februari. I maj fattade hyresgästerna allvarliga misstankar om att vattnet var orsaken till att de var sjuka. Så var det och i går beslutade miljö- och byggnadsnämnden i Nässjö kommun om vite på 10 000 kronor ifall inte hyresvärden Britt-Marie Sällqvist ser till att hyresgästerna får tillgång till det vatten de behöver.
 I maj tog hyresgästerna i Södra Målen utanför Nässjö med hjälp av Anticimex det vattenprov som visade att vattnet hade extremt höga halter av e.colibakterier och koliforma bakterier. Vattnet var inte lämpligt som dricksvatten eller för något ändamål, ens om det koktes.
 
I det vattenprov som hyresgästen Rosita Svensson har i en burk simmar små bruna föroreningar runt. Lukten är som av ruttna grönsaker, eller som av ett dött djur, som Rosita Svensson själv säger.
– Det skulle vi dricka och tvätta oss i. När man spolade upp vatten i handfatet såg man inte proppen.
 
Det var så det såg ut i maj.
– Då hade ungarna varit sjuka länge, säger Regola Arnesson, också hyresgäst i fastigheten.
 
När provsvaret kom åkte hon till vårdcentralen där det konstaterades att det var vattnet som var orsak till alla de symptom som hyresgästerna hade: kräkningar, diarré, orkeslöshet, magont, huvudvärk, trötthet och aptitlöshet. En av hennes döttrar led av uttorkning, alla de övriga hade fått cystor i tarmarna.
 
Nu får de tolv hyresgästerna i Södra Målen sitt vatten från räddningstjänsten. De hämtar det själva i en vattentank som hyresvärden betalar för.
 
Efter det att miljö- och byggnadsnämnden påtalat för hyresvärden Britt-Marie Sällqvist att det kunde bli tal om vite klorerades brunnen. Det var i mitten av augusti. Om någon vecka är det dags för nya vattenprover för att se om kloreringen hjälpte.
 
Senast en vecka ifrån det att nämndprotokollet justerats den 3 september ska det finnas tjänligt vatten i fastigheten i Södra Målen. I annat fall kan hyresvärden bli tvungen att betala vitet. Beslutet är möjligt att överklaga.
 
Kan fastigheten dömas ut?
– Det är en bedömningssak, är det omöjligt att åtgärda en sak kan man göra det. Men ska man hårdra det finns möjlighet att borra en ny brunn, så att döma ut känns inte angeläget, säger Berndt Gustavsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Nässjö.

Annons
Läs också Uppgörelse nådd i Södra Målen Alla hyresgäster har sagts upp - fastigheten ska säljas Svårt att få flytta in Deras saker blev förstörda i garaget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.