Annons

Hyresvärd i Motala gör satsning på integration

Motala Kulturkrockar orsakar ibland konflikter som ofta hade kunnat undvikas. Under tre dagar bjuder Platen in hyresgäster, personal och makthavare för att prata om integration och hur det kan bli bättre att bo och leva i Motala.
Foto: Jenny Knutsson
"Om vi ​​vill ta itu med det grundläggande problemet och lyckas integrera, tror jag att vi borde ha en djärv diskussion om känsliga eller smärtsamma frågor," säger Galaxia Wallin, som höll programmet i Motala.

Initiativet till temadagarna kommer från Platens styrelseordförande Daniel Starkengren (M).

— Vi ser ett behov i samhället av att prata om de här frågorna. Någon måste gå först och nu gör vi det, säger han.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

Martina Sjökvist, förvaltningschef hos Platen, berättar att personalen allt oftare upplever situationer som är nya för dem ute i bostadsområdena.

— Det kan hända att vi kommer hem till en hyresgäst som vill förhandla om att få en ny spis. Det är vår personal inte van vid utan det blir en kulturkrock och det kan vara tufft att hantera, säger hon.

Programmet leds av journalisten och föreläsaren Galaxia Wallin från Stockholm. Hon kom till Sverige från Syrien för åtta år sedan och debatterar ofta samhällsfrågor kring jämställdhet och hedersproblematik. Under Me too-rörelsen startade hon ett upprop mot hedersvåld och hederskultur, #underytan, och hon har även skrivit en bok om ämnet, ”Fånge i hederns famn”.

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.

— Jag har min egen resa att ta avstamp i och mitt mål med de tre dagarna i Motala är inte bara att sprida kunskap utan också att väcka tankar, belysa allvarliga kulturkrockar och hur vi kan göra när de uppstår. I Sverige vågar vi inte prata med personer som har utländsk bakgrund om hedersvåld och andra problem som kan kopplas till invandrare. Det är för känsligt. Men jag tycker inte att det borde vara det. Om vi vill komma åt grundproblemet och lyckas med integration så tycker jag att vi ska våga beröra alla områden även om det svider, säger Galaxia Wallin.

Annons

Under måndagen deltog olika myndighetspersoner och makthavare, som politiker, företagare och personal från bland annat kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. På tisdagen var det dags för Platens egna anställda och på onsdagen, när Hem & Hyra kommer på besök, är hyresgäster som bor på Ekön samt SFI-studerande inbjudna.

— Vi är ungefär 150 personer här i dag, berättar Platens vd Lars Åke Landén.

Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

Deltagarna har gruppdiskussioner om vilka som är de största utmaningarna som de har mött i det svenska samhället, vad de skulle behöva hjälp med för att ha det bättre och även vad de själva kan göra för att kunna leva ett bra liv i Sverige och Motala. När grupperna redovisar sina tankar är det en sak som är samtliga nämner: språket och vilken barriär det är att inte tala flytande svenska.

Men det finns fler hinder. Flera nämner svårigheterna att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet. Någon tar upp hyrorna som upplevs som höga. Andra vill inget hellre än att få ett jobb.

Saha Mousa Hadi kommer ursprungligen från Iran. Nu bor hon på Ekön i Motala och dagarna ägnas åt SFI-studier, trots att hon redan pratar bra svenska.

— Jag jobbade på dagis i Teheran och jag skulle vilja göra det här också. Annars kan jag tänka mig att jobba i affär eller städa. Men jag får inget jobb trots att jag söker, säger hon.

Annons
Det största problemet som Saha Mousa Hadi upplever i Sverige är svårigheterna att få jobb.

Saha Mousa Hadi är besviken men inte uppgiven.

— Jag fortsätter att försöka. Det måste gå. Att få jobba är min största dröm.

Lars Åke Landén hoppas att resultatet från temadagarna ska bli ökad tolerans och förståelse.

— Integration är viktigt för att våra bostadsområden ska vara trevliga att bo i för alla, säger han.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Trebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlek

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.