Hyresvärd nekade Azad lägenhet – ville bara ha svenskar

Stockholm Endast svenska medborgare. Det var Hässelby Hems krav på nya hyresgäster. Azad nekades lägenhet två gånger trots att han stod först på tur. "Det kändes mycket svårt", säger han.
Foto: Linda Dahlin
Fick nobben två gånger. Azad tog illa vid sig av att bli nekad bostad. Han väljer att vara anonym och heter egentligen något annat.

På Hässelby Hems hemsida målas bilden upp av ett bolag som tar stort socialt ansvar och bland annat stödjer läxhjälp och sambafotboll i närområdet för att motverka utanförskap i socialt utsatta områden.

Men det finns också en annan verklighet, där hyresgäster vittnar om att de känner sig diskriminerade av hyresvärden. En av dem är 25-årige Azad, kurd från Syrien, som nekades bostad på grund av sitt utländska ursprung. Han kom till Sverige för sex år sedan. Snabbt lärde han sig svenska och fick ett fast jobb. Sedan han kom till Stockholm har han bott i andra hand, eller hos vänner.

Läs ocksåHässelby Hem nobbar utländska medborgare

I februari 2014 ställde han sig i bostadskön. I slutet av juni i år fick han ett glädjande besked från Bostadsförmedlingen – han stod först i kön på en etta i Hässelby i ett av Hässelby Hems hus.

– Strax efteråt ringde de från bostadsförmedlingen och sa att Hässelby Hem dragit in lägenheten, men att de skulle hjälpa mig att hitta en likvärdig, säger Azad, som egentligen heter något annat, men väljer att vara anonym.

I mitten av september fick han en ny lägenhet, på samma gata, även denna gång med Hässelby Hem som hyresvärd.

Läs ocksåHässelby Hem handplockar sina hyresgäster

Men även denna gång gick lägenheten tillbaka till värden, utan att han fick någon förklaring.

– Det kändes mycket svårt och jag kände mig väldigt ledsen. Vad var problemet, jag uppfyllde alla krav, hade fast jobb och har aldrig varit sen med någon hyra. Jag misstänker att det handlade om diskriminering, säger han.

Anledningen till att han nekades var att han inte var svensk medborgare, vilket Hem & Hyra avslöjade tidigare i höstas då vi rapporterade att Hässelby Hem ställde krav på svenskt medborgarskap för att få förstahandskontrakt under en period.

Hem & Hyra kom över en mejlväxling som visade att Hässelby Hem vägrat att ta emot hyresgäster som inte är svenska medborgare. Trots att de uppfyllt alla krav som står på Hässelby Hems hemsida.

Ur mejlkonversationen. Svaret visar Hässelby Hems krav på svenskt medborgarskap för att få en lägenhet.

Det visade sig vara Lars Wisén, områdeschef på Hässelby Hem, som hört av sig till Bostadsförmedlingen i Stockholm krävde att potentiella hyresgäster skulle vara svenska medborgare. Något som bostadsförmedlingen inte gick med på.

– När vi sa att vi inte kan gå med på deras krav så drog de tillbaka lägenheten och avslutade samarbetet med oss. Men det är ömsesidigt, vi vill inte samarbeta med värdar som inte välkomnar alla hyresgäster, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen.

Den 24 augusti tog Lars Wisén tillbaka kravet på svenskt medborgarskap.

– Jag tog ett förhastat beslut i somras då jag beslutade att endast svenska medborgare skulle ha rätt att söka bostad. Beslutet togs bort efter endast några få veckor då jag själv insåg att det skulle kunna vara diskriminerande. Det var en person som nekades bostad, säger han i ett mejlsvar till Hem & Hyra.

Hässelby Hem har sitt kontor i Hässelby Strand.

Hässelby Hem ägs av Soya Group, som består av företag som sysslar med bland annat fastigheter och rederier, samt ett välkänt stuteri med travhästar på Ekerö. Ägarfamiljen tillhör en av Sveriges rikaste.

Hem & Hyra har försökt att få en kommentar från Jonas Kleeberg, vd och ordförande i Soya Group, angående kravet på svenskt medborgarskap, men hänvisas till kommunikationschefen Richard Jeppsson.

– Det var en mellanchef som formulerade sig så, vilket är ett misstag och den personen uttryckte sig på ett sätt som inte är sanktionerat i Hässelby Hems kriterier. Detta har vi framfört till Bostadsförmedlingen, säger han.

”Det är ett tveklöst fall av diskriminering”

Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, är tydlig i sin kritik mot kravet på medborgarskap.

– Det är ett tveklöst fall av diskriminering, säger hon.

Hyresvärdar får bara ställa krav på att hyresgästen har betalningsförmåga och kan ta hand om lägenheten.

– Det finns ingen juridisk grund att ställa krav på till exempel medborgarskap, etnicitet eller kön, säger Susann Wikström.

I november lämnade Hässelby Hem in lägenheter till bostadskön igen.

Nu har Azad fått ett förstahandskontrakt hos en annan hyresvärd och för första gången på mycket länge kan han känna ett lugn.

– Först vågade jag inte tro att det var sant. Men efter att jag skrivit på kontraktet och flyttat in så känner jag mig trygg. En bostad är så grundläggande viktigt för att man ska trivas.

Han har fortfarande inte fått svar på frågan varför han nekades bostad två gånger. Svensk medborgare blir han snart, hoppas han.

Fakta: Svenskt personnummer

Alla som fyllt 18 år och har svenskt personnummer eller samordningsnummer har rätt att stå i bostadskön.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.