Hyresvärd filmar in i lägenheter
Under förra våren satte fastighetsägaren Watecå AB upp sex övervakningskameror i hyresfastigheten Östermalmstorg 4 och Sibyllegatan 23. Skälen uppges vara att obehöriga personer kommit in i fastigheten och att brott har begåtts. En kamera sattes upp på gården och kan filma människor på gården som fikar eller solar men är även riktad mot flera lägenhetsfönster.
Fastighetsägaren hävdar att filmen maskas och att det som sker i lägenheterna inte syns på filmen. Vid inspektionen konstaterades att det var svarta delar för fönster så att man inte kunde se in i lägenheterna Men maskningen kan tas bort av hyresvärden med enkel knapptryckning och hyresgäster ifrågasätter om filmen verkligen maskas och vittnar om att de känner sig övervakade och kränkta och tänker sig för innan de går in rummen som kameran riktas mot.
– Jag tänker mig för innan jag går in i köket eftersom jag känner mig övervakad, säger en av hyresgästerna som vill vara anonym.
Obehaget ledde till att en företrädare för hyresgästerna anmälde kameraövervakningen till Datainspektionen i juni 2016. Datainspektionen har nu beslutat att kameran som är uppsatt på innergården och är riktad rakt in i flera lägenheter måste tas ner.
– Vi anser att hyresgästernas integritetsintresse väger tyngre än behovet av övervakning, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen som utrett ärendet.
Men övriga fem kameror på vind, källare och korridor utanför tvättstuga får vara kvar enligt beslutet.
– Fastighetsägaren har gett oss underlag som visar att brott begåtts i fastigheten och vi tycker att det är grund för att kamerorna ska få vara kvar, säger hon.
Vad jag förstår har ni inte pratat med hyresgästerna för att höra deras version, varför pratar ni bara med hyresvärden?
– Vi tar inte kontakt med de boende utan tar ett beslut utifrån inspektion och fastighetsägarens underlag. I det här fallet hörde dock en boende av sig. De boendes integritet vägs in och väger tungt. I det här fallet har vi tyckt att fastighetsägarens underlag motiverar kameraövervakning, säger hon.
Datainspektionen slår också fast att hyresvärden bryter mot kameraövervakningslagen på två andra punkter. Bolaget har inte tydligt skyltat om att de övervakar hyresgästerna men inte heller ingått ett korrekt avtal med det bolag som anlitats för att sköta kameraövervakningen.
Värden måste nu sätta upp informationsskyltar och ingå ett avtal som reglerar hur övervakningen får ske, vilka säkerhetsåtgärder som ska vidtas och hur länge inspelat material får sparas.
Vid övervakning i känsliga miljöer kan kameran ställas in så att maskning av lägenhetsfönster sker redan vid filmtillfället och inte filmas, det andra alternativet är att allt filmas och sedan maskeras känsliga delar med mjukvara när filmen läggs in i datorn.
Adolf Slama är it-expert på Datainspektionen och säger att det säkraste och bästa är när maskningen görs i kameran av företaget som installerar kameran. Något som inte är fallet vid övervakningen på innergården vid Östermalmstorg.
– När vi var där så var filmen maskad men med en enkel knapptryckning kan den som är ansvarig administratör hos hyresvärden ta bort maskningen och spela in allt som händer i lägenheterna och på gården. Det är inte okey att det är så lätt att ta bort maskningen i det här fallet, säger han.
Ingrid Pers, förvaltare av fastigheten hävdar att hon inte har fått beslutet från Datainspektionen om att kameran ska tas ner. Hon vill inte kommentera om beslutet kommer att överklagas.
Flera hyresgäster känner sig illa till mods över att ha en kamera riktad mot sina lägenhetsfönster, vad är din kommentar till det?
– Kameran är riktad mot en soptunna och hyresgästerna påstår att den är riktad mot deras lägenheter men det är den inte. Det vore oförskämt att göra så, säger hon.
När Hem & Hyra tar sig till den aktuella adressen vid Östermalmstorg och träffar en hyresgäst visar det sig att kameran visst är riktad mot fönsterna i flera lägenheter.
– Jag tänker mig för innan jag går in i köket eftersom jag känner mig övervakad. Efter kameran kom upp fick jag skaffa en gardin som täcker stora delar av fönstret för att det känns obehagligt, säger hyresgästen som vill vara anonym.
Per Qvenild, som företräder hyresgästerna, hävdar att det inte finns speciellt stora problem i fastigheten och att det därför inte finns behov av övervakningskameror. Hyresgästerna ska nu överklaga Datainspektionens beslut att låta fem kameror få sitta kvar.