Hyresvärd tvingas betala tillbaka över 100 000 kronor
För fyra år sedan sålde den privata fastighetsägaren hyreshuset i Varberg. Men när den nye ägaren året därpå skickade ut nya hyresavier med högre hyror reagerade några av hyresgästerna.
Annons
Enligt dem fanns det en förhandlingsordning i huset och det innebär att fastighetsägaren inte ensidigt kan höja hyran utan att först ha förhandlat med Hyresgästföreningen.
Hyresgästerna kontaktade Hyresgästföreningen som kunde konstatera att deras uppgifter stämde. Det fanns en förhandlingsordning som tecknats redan 1985 men fortfarande gällde eftersom den inte skriftligen sagts upp.
Därmed är, enligt Hyresgästföreningen, de hyreshöjningar som både den förre och den nuvarande ägaren genomdrivit ogiltiga och pengarna ska betalas tillbaka.
Det blev inledningen till en långdragen rättslig process där fyra av hyresgästerna krävde återbetalning av överhyrorna men där den förre ägaren vägrade.
Enligt tidigare ägaren hade nämligen förhandlingsordningen upphört att gälla redan 2002. Det året omorganiserades Hyresgästföreningen och det som i dag heter Hyresgästföreningen Region Västra Sverige bildades.
Därmed har, enligt värden, den part som skrev på den ursprungliga förhandlingsordningen upphört som juridisk person och då gäller inte heller tidigare avtal och överenskommelser.
Dessutom hävdade värden att Hyresgästföreningen vare sig informerat om sin omorganisation eller fått motpartens godkännande till ”partsbytet”.
Men det resonemanget avvisar hyresnämnden.
– Enligt hyresnämndens mening bör därför förhandlingsordningen som ett moment i en fusion på hyresgästsorganisationssidan utan hyresvärdens samtycke kunna överföras till den övertagande hyresgästföreningen, skriver nämnden i sitt beslut och slår fast att förhandlingsordningen fortfarande gäller eftersom ingen part sagt upp den.
Hyresnämnden slår också fast att återbetalning av överhyrorna ska beräknas utifrån 1996 års hyror eftersom det inte genomförts någon hyresförhandling med Hyresgästföreningen sedan dess. Även här hade hyresvärden en annan uppfattning och ansåg att återbetalningen skulle beräknas utifrån en ”skälig hyresnivå”.
För en av hyresgästerna, som idag betalar nästan dubbelt så hög hyra som 1996, innebär beslutet att hon ska ha tillbaka drygt 78 000 kronor. En hyresgäst ska ha 42 000 kronor medan de övriga två som haft lägre höjningar delar på cirka 10 000 kronor.
Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt.
Hyresgästföreningen har ytterligare en pågående process mot den fastighetsägare som tog över huset i Varberg 2007. Här ligger kraven på återbetalning av överhyror på närmare 400 000 kronor.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.