Hyresvärd utbildar om psykisk ohälsa
Gotlandshem har sedan flera år tillbaka arbetat med att låta sin personal vara ”ögon och öron” ute i sina bostadsområden och rapportera in sociala problem och störningar till socialtjänsten. För en tid sedan utbildades personalen i att uppmärksamma våld i nära relationer. Nu tar man nästa steg för att lära sig mer om psykisk ohälsa.
– När det gäller störningar där det finns människor med en psykisk diagnos så är det mycket svårare att lösa. De vet ju inte alltid att de har gjort något fel, berättar Peter Östergren, trygghetshandläggare på Gotlandshem.
I oktober ska ett 80-tal av Gotlandshems kvartersvärdar, vaktmästare och kontorspersonal genomgå utbildningen. Tanken är att arbetet ska leda till att de som är utsatta kan få snabbare hjälp men också till tryggare bostadsområden.
– Jag har ju ett kontaktnät in i socialtjänsten och det gör att vi kan korta ner handläggningstiden. Om jag får ett samtal på morgonen så skulle en handläggare kunna vara ute på plats samma dag, säger Peter Östergren.
Vad ska man göra som hyresgäst om ens granne har psykiska problem?
– Blir du som hyresgäst utsatt för störningar så ska man kontakta sin kvartersvärd så kan jag informera socialtjänsten, säger han.
Vad kan ni göra då?
– Är det till exempel en dement kvinna så kan man se över flera saker, har hon hemtjänst, har hon kontakt med psykiatrin och vet anhöriga om hur hon mår. Det går att hitta flera lösningar, i vissa fall kan det innebära att man måste flytta.
Hur ser behovet ut?
– Det blir ju mer och mer, vi har folk som är dementa och folk som mår dåligt i våra områden, säger Peter Östergren.