Annons

Hyresvärdar bromsar byggandet – oroas av räntesmäll

Östergötland Hyresvärdar i Jönköping och Östergötland pausar flera nybyggen och skjuter renoveringar på framtiden efter kraftiga kostnadsökningar. Stigande räntor och inflation påverkar flera bolag - samtidigt varnas för betydligt högre hyreshöjningar framöver.
Foto: Jenny Knutsson
Vätterhems vd Raymond Paska berättar att de kommer behöva minska sin nyproduktion till följd av de ökade kostnaderna.

Rysslands krig mot Ukraina, fortsatta sviter av pandemin och en allt större ekonomisk oro. Världsläget och utvecklingen med stigande räntor och ökad inflation påverkar många hyresvärdar, både små och stora bolag, som nu tvingas till olika åtgärder.

— Jag tror ingen av oss hade räknat med en så pass kraftig räntehöjning och ingen hade räknat med den höga inflationen heller. Så det är ett intressant osäkert läge, säger Patrik Hall, vd för privata hyresvärden Heimstaden.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

Bolaget som har cirka 150 000 lägenheter planerar nu att dra ned sin nyproduktion på olika håll i landet.

— Det beror på hur det här håller i sig, men vi pausar en del redan nu, ja. Vi får inte ihop det. Vi har ett antal tusen lägenheter som vi skulle kunna sätta i produktion, men som vi inte gör i dagens läge, säger han.

Patrik Hall, Heimstadens vd.

I Söderköping bromsar kommunägda Ramunderstaden bygget av 24 nya lägenheter vid Husby backe. Lägenheterna skulle hålla något lägre hyror och var klara för byggstart – men efter att materialpriserna nästan fyrdubblats går ekonomin inte längre ihop.

— Styrelsen har beslutat att vi pausar bygget. Det är ju svårt att få allt att gå ihop i vanliga fall. Materialpriser, energipriser, världsläget och höga räntor. Det känns inte så toppen framåt. Vi oroar oss, säger Caroline Ring, vd för Ramunderstaden.

Brist på golv

Det råder inte bara höga byggpriser utan stora svårigheter att få tag på olika material som exempelvis stål, armeringsjärn, trävaror och parkettgolv. Material som bland annat kommer från Ryssland och Ukraina.

Enligt flera hyresvärdar påverkar bristen inte bara nybyggen utan också planerade renoveringar och underhåll som kan få skjutas på framtiden.

Annons
Läs ocksåFuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"En kvinna står vid ett fönster och tittar ut.

— Fortsätter kriget så kommer vi inte få tag i golv. Vi kommer inte få tag i material. Det kanske blir att lappa och laga, vi vet inte, säger Caroline Ring.

Caroline Ring är vd för kommunägda bostadsbolaget i Söderköping.

Ramunderstaden har i dagsläget drygt 400 miljoner kronor i lån efter att ha byggt flera nya hyreshus de senaste åren. Merparten av lånen har bundna räntor, men vd:n är oroad för vad som väntar när lånen ska sättas om till nya nivåer.

— Vi oroar oss framåt, hur ska det bli? Än så länge ser vi bara små steg uppåt, men vi ska sätta om något lån i sommar och nåt i höst. Hur ska vi ha råd att bygga nytt, frågar sig Caroline Ring.

Läs ocksåHyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel"Vätterhem i Jönköping vill vräka mannen med hänvisning till att han är skriven på en annan adress. Men mannen menar att han behöver en extra lägenhet för att bland annat bedriva aktiehandel.

I Jönköping har kommunägda hyresvärden Vätterhem också börjat dra i bromsen. Bolaget har i dag ett ägardirektiv om att bygga 160 nya lägenheter om året – ett mål som de nu vill dra ned till hälften.

— Vi diskuterar en minskning av nyproduktionstakten tills vi ser en prisstabilisering på marknaden. Den andra stora biten som vi måste titta på är vårt underhållstempo. Vi får inte längre ut lika mycket underhåll för pengarna som för ett år sedan, säger Raymond Paska, vd för Vätterhem.

Inte till rimliga hyror

Även om det skulle vara möjligt att bygga nya bostäder har Vätterhem börjat se en avmattning på efterfrågan av nybyggda lägenheter.

— Nog kan vi bygga men det är inte till rimliga hyror längre. Hyror på 14 000 i månaden löser inte den grundläggande bostadsbristen. Det finns redan ganska mycket nya lägenheter som står lediga i Jönköping. Ser vi en risk att inte få fullt uthyrt så är det inte någon bra utsikt att starta i gång ett projekt heller, säger Raymond Paska.

Annons
Joel Ahonen är strateg på Hyresgästföreningen.
Joel Ahonen är strateg på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Samtidigt flaggar flera bolag för att de ökade kostnaderna kommer få en stor påverkan på de kommande hyresförhandlingarna som startar i höst.

— Jag tycker man ska beredd på betydligt högre hyreshöjningar framöver. Det förvånar mig inte om det är någonstans mellan 5 och 10 procent som behovet faktiskt finns, säger Patrik Hall på Heimstaden.

— Vi vill ha en rimlig och jämn nivå på hyreshöjningen varje år. Det är vår målsättning, men nu är det tufft. Nu höjer de elpriserna igen och vattnet kommer att höjas kraftigt framöver. Det är ett svårt läge, säger Caroline Ring på Ramunderstaden.

Högre höjningar

Hyresgästföreningen tycker det är för tidigt att säga något om hur kostnaderna kommer att slå igenom.

— Det kommer bli svårt att förutse var det här kommer att landa någonstans. Jag är lite orolig över vart det här kan hamna. Vi ser ju att kostnadsökningarna sticker i väg på så pass många plan. Risken är högre hyror över tid om inte läget ändrar sig, säger Joel Ahonen, strateg på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Läs också Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.