Hyresvärdar dåliga på radonkontroller
På uppdrag av Socialstyrelsen har 112 kommuner kontrollerat hur slumpvis drygt 1 000 fastighetsägare kontrollerar att deras bostäder inte är hälsofarliga. 72 procent av bostäderna var hyresrätter.
Kommunernas rapporter visar att de flesta fastighetsägare har rutiner för klagomålshantering, skadedjur och inomhustemperatur. Något färre kontollerar buller, luftkvalitet och vattentemperatur.
Sämst skötte de radonkontrollen. 45 procent av fastihetsägarna hade inga rutiner för att mäta radonhalten.
– Det förvånar oss. Radon borde inte vara ett problem, för det är väldigt lätt att förstå hur det ska kontrolleras till skillnad från till exempel ventilation och varmvatten som kan vara svårare, säger Michael Ressner, utredare på Socialstyrelsens enhet för hälsoskydd och smittskydd.
Enligt lagen är det varje fastighetsägares ansvar att undersöka om det finns hälsorisker i inomhusmiljön. Radon är kanske den allvarligaste hälsorisken eftersom den beräknas orsaka 500 lungcancerfall varje år.
– Det är absolut en viktig hälsofråga. 450 av dessa lungcancerfall har samband med rökning, men 50 drabbar ickerökare, så det är en hälsofara även för dem, säger Michael Ressner.
Som hyresgäst kan man be fastighetsägaren att få se mätresultat från radonmätningar. Finns det inget så kan man vända sig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och begära att den trycker på.
I den nationella granskningen bedömde miljökontoren att över hälften av fastighetsägarna hade mindre brister i sin egenkontroll och fyra procent hade stora brister. Men undersökningen föder flera frågetecken om hur fastighetsägarnas rutiner fungerar i verkligheten – och hur kommunerna sköter sitt tillsynsansvar.
– En tanke med projektet är att höja kunskapsnivån även för kommunerna. Det varierar stort i hur man arbetar med tillsynen även om jag tror att det är ett prioriterat område överallt eftersom väldigt många människor mår dåligt på grund av inomhusmiljön. Samtidigt är det komplicerat och det finns ett stort behov av kompetensutveckling i kommunerna, säger Michael Ressner.
Socialstyrelsen kommer bland annat att jobba vidare med att själv ge bättre vägledning och att undersöka varför över hälften av de deltagante kommunerna inte tänkte följa upp de brister de har upptäckt.
Radongas är luktfri och osynlig och mäts i becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m³). Gränsvärdet är 200 Bq/m³.
Radon finns i marken och i vissa byggmaterial, t ex blåbetong.
Långtidsexponering kan ge lungcancer.