Hyresvärdar i Västra Götaland bryter mot lotterilagen
Skövdebostäder, Mölndalsbostäder, Stenungsundshem och AB Bostäder i Borås. Alla är de exempel på bostadsbolag i Västra Götaland som i god tro lottat ut fria månadshyror bland de hyresgäster som svarat på bolagens kundundersökningar. Tanken är att locka fler att svara, men förfarandet är olagligt. Det förklarar Linnea Elovsson på Lotteriinspektionen.
– När det är slumpen som styr vem som vinner klassas det som ett lotteri. Då krävs det ett tillstånd, men för att få det måste man vara en ideell verksamhet.
Lotterilagen kom till i slutet av 30-talet för att skydda konsumenten. Linnea Elovsson tror att många bostadsbolag helt enkelt saknar kunskap om att verksamheten är reglerad.
– Kanske tänker de att det inte klassas som ett lotteri eftersom de inte tar betalt för några lotter, men det spelar ingen roll.
De bolag som Hem & Hyra pratat bekräftar den tesen. Hos AB Bostäder i Borås hade man inte tänkt tanken.
– Vi har inte reflekterat över det. Och det borde vi såklart ha gjort. Det var inte bra, säger bolagets vd, Sven Liljegren.
Även för Mölndalsbostäder kom det som en överraskning.
– Vi får ta en intern diskussion om detta. Vad jag förstår är det inte så lätt att få tillstånd. Vi vill göra rätt, säger vd Dennis Bucht.
Andra bolag som också haft för dålig koll på hur lotterilagen är formulerad är Strömstadbyggen och Lysekilsbostäder. Men även de lovar bättring framöver.
– Jag hade ingen aning om att det förhöll sig så. Det får vi givetvis ändra på till nästa gång, säger vd Göran Enqvist, vd på Lysekilsbostäder.
Att anordna en tävling är däremot okej. Då ska vinnaren utses efter sin prestation och inte av slumpen. Ett vanligt sätt är att kräva en motivering eller en slogan. Just den biten missade den privata värden Willhem som därför också tillhör bolagen som begått lagbrott.
– Vi trodde det var lagligt i och med att hyresgästen utför en prestation genom att fylla i enkäten, säger kommunikationschefen Madeleine Wetterström.
Nu ska bolaget se över sina rutiner för att göra rätt framöver.
Linnea Olovsson menar dock att det inte finns någon anledning till oro, varken för bolag eller hyresgäster. Om lotteriinspektionen får kännedom om att någon bryter mot lagen brukar de informera först. Skulle verksamheten ändå fortsätta kan det resultera i en polisanmälan. Det är en domstol som avgör straffet och straffskalan går från böter till fängelse i sex månader.
För hyresgästen som vunnit kan inget hända. Hyran man vunnit får man behålla.
Tillstånd. För att anordna ett lotteri för allmänheten krävs tillstånd från Lotteriinspektionen och det är det i princip bara ideella föreningar som kan få.
Allmänheten. Bostadsbolagens utlottning av gratishyror ses som riktade till allmänheten för att det är så många som har möjlighet att delta i utlottningen.
Tävlingar. En tävling kan anordnas utan tillstånd. Men då måste det vara bedömningen av en unik prestation som avgör vem som vinner.