Annons

Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – ”Det här har vi varnat för länge”

Nyheter Nybyggda och nyrustade lägenheter med hög hyra. Nu står de tomma hos de kommunala värdarna. "Man vill lägga pengarna på annat än att betala hyra", säger hyresgästen Alexandra Svensson.
Foto: Anna Rytterbrant

Hon är nöjd med flytten i augusti. En bit bort i samma område, Skogsängen i Eskilstuna, fanns en större lägenhet. En fyra på 96 kvadrat­meter byttes mot en femma på 124 kvadrat. Samtidigt blev hyran lägre.
– Lägenheten är orenoverad men ändå väldigt fräsch, säger Alexandra Svensson när hon visar runt i den nya bostaden.

Nytt badrum och kök

Tidigare bodde hon, sambon och de fyra barnen hos det ­kommunala ­bostadsbolaget Kfast. För några år ­sedan rotrenoverades lägenheten. En ­rotrenovering är ett omfattande ­projekt där lägenheter får en modern ­standard. Förutom sådant som nya stammar, ­värmesystem och el fick familjen ett nytt och fräscht badrum. Även köket byttes ut.

En kvinna bakom ett fönster. En del av hennes ansikte syns inte på grund av ett skogsparti som reflekteras i rutan.
Alexandra Svensson trivs bra i Skogsängen där hon bott i snart tio år. Hennes barn går i skola här och själv jobbar hon i området som undersköterska inom hemtjänsten.

Nackdelen: Hyran höjdes med runt 3 000 kronor. Den nya hyran plus att familjen ville ha något större var anledningen till att familjen till slut flyttade.
– Här betalar vi 10 500 kronor i hyra mot 11 900 för den gamla lägenheten, säger Alexandra.

Många lediga lägenheter

Skogsängen byggdes i mitten av 60-­talet och Kfast har under 2020-talet ­genomfört ett omfattande renoveringsarbete av merparten av de 450 lägen­heterna. Nu är man inne på sluttampen och många lägenheter har blivit klara samtidigt. Det är enligt vd:n Fredrik Elf förklaringen till att Kfast hade 50 lediga lägenheter i Skogsängen på sin hemsida i mitten av september. 32 av lägenheterna hade inga intresseanmälningar över huvud taget.

I Alexandras gamla trappuppgång var tre av sex lägenheter lediga.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.
Skogsängen byggdes i mitten av 1960-talet och ligger en bit utanför stadskärnan.

Inflyttningsklara lägenheter som står tomma har blivit allt vanligare hos Kfast de senaste åren. Siffrorna talar sitt ­tydliga språk: 2019 gick bolaget miste om lite mindre än tre miljoner kronor i förlorade hyresintäkter.

Förra året hade summan stigit till nära 19 miljoner.

Förlusterna ökar

Framför allt är det nyproducerade och rotrenoverade lägenheter som inte är uthyrda. Det framgår av årsredovisningen för 2023.

Annons

Men det här är en utveckling som Kfast inte är ensamt om. En genomgång som Hem & Hyra gjort av sex kommunala bostadsbolag i Mellansverige visar att hyresförlusterna för tomma lägenheter ökar.

Allmännyttor i stora och expansiva kommuner som exempelvis Örebro har likadana problem som Kfast.

Samma problematik ses även på ­riksplanet. Även här är det nybyggda och nyrenoverade lägen­heter – med hög hyra – som saknar hyres­gäster.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i Mellansverige, förvånas inte över den här trenden.
– Nej, det här har vi varnat för länge.

Krig, lågkonjunktur och färre barn

Lågkonjunkturen, kriget i ­Ukraina, höga byggkostnader, inflationen, ­minskat barnafödande – det finns ­flera förklaringar till att vakanserna ökar.

Marcus Kjellin pekar på ytterligare några faktorer: Under högkonjunkturen rotrenoverade många bostadsbolag – kommunala och privata – lägenheter till en standard som gav hyreshöjningar på 40-50 procent.

Annons
En kvinna som håller i handtagen på en rollator. I bakgrunden ett flerfamiljshus i tegel.
Ulla-Britt Länn bor i ett seniorboende i Skogsängen som Kfast rustade för några år sedan. ”När jag flyttade in här 1992 betalade jag någonting på 2 900 kronor och nu är jag uppe i över 8 000 kronor. ”Men jag är lyckligt lottad som får bostadstillägg. Annars skulle jag inte kunna bo kvar”, säger Ulla-Britt.

Samtidigt byggde bolagen dyrt och mycket.
– Och nu har det kommit ut väldigt många nya bostäder på marknaden ­under kort tid. Lägenheter som man inte får uthyrda för att folk helt enkelt inte har råd att hyra dem.
– Det här kan man se på många håll men Eskilstuna har varit ett ­epicentrum för den här utvecklingen. Dessutom har Kfast drivit upp hyrorna i det gamla ­beståndet under 2010-talet – utan att lägenheterna rustades, säger Kjellin.

En kvinna som lutar sig ut från en balkong, En stor gulröd badhandduk med texten "España hänger ut över fasaden.
”I vårt hus finns det tomma lägenheter och på andra ställen också. Jag tror det beror på att det är sånt jäkla liv i området och att det är så höga hyror. Jag betalar 8 200 kronor efter att Kfast rustade det här huset för fyra år sedan. Det är det inte värt, även om jag har bostadstillägg”, säger Irene Lavrell som bor granne med Ulla-Britt Länn.

Eskilstuna och alla andra sörml­ändska kommuner hade bostadsbrist under flera år. I fjol vände det i Eskilstuna och numera finns ett överskott av bostäder.

Främsta behovet: Rimliga boendekostnader

Samtidigt konstaterar Eskilstuna, liksom många andra kommuner i landet, att det främst finns ett behov av bostäder med rimliga boendekostnader. Det framgår av de regionala analyserna av bostadsmarknaden som alla läns­styrelser gör varje år.
– Att ha tak över huvudet är en av grundpelarna i samhället. De ökade vakanserna är ett tecken på att denna grundläggande rättighet inte riktigt uppfylls, säger Marcus Kjellin.

En kvinna står vid ett fönster och tittar ut.
Camilla Wernersson bor med fem barn i en av Heimstadens lägenheter i Skogsängen. Hyran är visserligen lägre jämfört med Kfasts nyrustade lägenheter, men hennes bostad är i dåligt skick. I ett av rummen finns en stor fuktfläck och några av fönsterkarmarna är ruttna. ”Jag har påpekat det här flera gånger men ingenting händer”, säger Camilla.

Alexandra: Varför så dyrt?

Alexandra Svensson har ändå förståelse för att lägenheter med 60 år på nacken måste rustas. Stammar, elledningar och kök måste bytas ut någon gång.
– Men det blir ju så dyrt. Man vill ­lägga pengarna på annat än att betala hyra. Särskilt när man har barn.

Fakta: Mer om Skogsängen

Kfast äger runt 450 lägenheter. Heimstaden äger 131 lägenheter köpta av Kfast 2020.
Heimstaden har inte stamrenoverat sina bostäder, men det finns inplanerat för en del av beståndet under 2025.

Läs också Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner" Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.