Annons

Värdarna skyllde på mångdubblade gaspriser som aldrig blev av – så fick Joakim en rekordhöjning av hyran

Skåne Hotet om skenande gaspriser drev upp kraven rejält i årets hyresförhandlingar. Nu visar det sig – det blev aldrig någon prischock. Men det spelar ingen roll. EU och regeringen ändrade spelets regler under vintern. Joakim Pollings hyra gick upp med rekordhöga 7,11 procent.
Joakim Polling, hyresgäst hos Vellingebostäder i skånska Skanör.
Foto: Emil Malmborg
Joakim Polling, hyresgäst hos Vellingebostäder i skånska Skanör.

Årets hyrespåslag blev kännbart för Joakim Polling i Skanör i sydvästra Skåne. Han fick landets högsta höjning på totalt 7,11 procent. Från 7 857 kronor till 8 416 kronor.

– Det blev en markant höjning. Jag har ingen svår ekonomisk situation men jag märker av det så klart.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

Joakim Polling bor hos en av landets få värdar, kommunala Vellingebostäder, som använder gas som uppvärmning. Inför vintern stod både Vellingebostäder och andra skånska värdar inför hotet om skenande gaspriser vilket tydligt påverkade förhandlingarna.

– Vi har aldrig haft så tuffa förhandlingar som i år. Vi och motparten stod väldigt långt ifrån varandra när förhandlingarna inleddes, har Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i Malmö, sagt om det skakiga förhandlingsläget i just Skåne.

Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hot om sexdubblade gaspriser

När hyresförhandlingarna inleddes i höstas menade Joakim Pollings värd Vellingebostäder att de behövde rejäl kompensation i form av hyreshöjningar för att klara kostnadsökningarna. Gaspriserna var ett viktigt argument, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om. Bakgrunden var Putins anfallskrig mot Ukraina vilket riskerade att sexdubbla gaspriserna.

– Vi skulle behöva höja hyrorna med 30 procent för att kompensera för prishöjningen. Men jag tycker inte att det är seriöst att gå in med ett sådant krav i hyresförhandlingarna, sa Vellingebostäders vd Christer Tedeståhl, till Hem & Hyra i höstas.

Bostadsbolaget kom aldrig överens med Hyresgästföreningen och förhandlingarna kraschade. Partssammansatta Hyresmarknadskommittéen kom fram till att hyran skulle höjas med 4,5 procent plus ett tillfälligt värmetillägg på 2,5 procent. Det vill säga långt över årets snitt i landet. Lägger man ihop de båda höjningarna placerar det Vellingebostäder i topp bland landets hyresvärdar med en höjning på totalt 7,11 procent.

Annons
Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

Läs även: Årets hela hyreslista!

Gaspriserna ned – hyrorna upp

Men nu visar det sig: Det blev aldrig någon chockhöjning av gaspriserna. Det visar färsk EU-statistik som Hem & Hyra har tagit del av. Sedan toppen i augusti förra året har priserna nämligen fortsatt nedåt.

Trots prisfallet har många skånska hyresgäster ändå fått rekordhöjningar av hyran.

Läs ocksåHyresgästtopp rasar mot chockkraven i Skåne: "Vansinnigt olämpligt"Hyresgästföreningens logga och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Jag förstår att hyran måste höjas men varför får vi allra mest i landet, varför höjer de den mer än snittet? Särskilt som gaspriserna inte har gått upp på det viset som de hävdade i höstas,  säger Joakim Polling.

Joakim Polling, hyresgäst hos Vellingebostäder i skånska Skanör.
Joakim Polling bor hos en av landets få hyresvärdar, Vellingebostäder, som värmer upp med gas. Det har lett till en rekordhög hyreshöjning på totalt 7,11 procent för hans del.

Vellingebostäders vd Christer Tedeståhl försvarar rekordhöjningen men bekräftar samtidigt att gaspriserna mycket riktigt inte stuckit i väg som befarat. I stället för en sexdubbling handlar det för deras del om en dubblering.

– Priserna har dämpats betydligt. I går var dagspriset 1,60 kronor per kilowattimme. Och det är hanterligt. Hade vi landat där vi befarade i höstas vet jag inte vad vi hade gjort, säger Christer Tedeståhl.

EU-dom påverkar kostnaderna

Ändå har man framhärdat med extra värmeavgifter till hyresgästerna. Man skyller på att det har hänt andra saker som påverkar kostnaderna för gas. För det första handlar det om en EU-dom som sätter stopp för skattefri biogas, för det andra gäller det uteblivit gasstöd. Stödet går endast till villaägare, inte hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar, enligt ett regeringsbeslut i mars i år.

Christer Tedestål, vd Vellingebostäder
Christer Tedeståhl, vd Vellingebostäder

– Tyvärr är det två tuffa smällar vi har åkt på. Jag har skrivit till Näringsdepartementet utan att få svar. Jag fattar inte att EU tar ett sådant beslut och att man sedan inte heller överklagar domen. Det är fullständigt hål i huvudet ur ett hållbarhetsperspektiv. Och att gasstödet enbart går till villaägare är ytterligare en fullständigt sanslös sak, säger Christer Tedeståhl.

Annons

Vellingebostäder har samtidigt sänkt värmen in sina bostäder med en grad till 20 grader, vilket har sänkt den totala värmeförbrukningen med fem procent. Det uppger Christer Tedeståhl.

– Kostnadsökningen hamnar i nuläget på cirka 90 procent. Värmetillägget på 2,5 procent täcker endast en mycket liten del av vår kostnadsökning. Vi jobbar intensivt för att ställa om till andra energislag, som delvis kan bli klara år 2024. Bergvärme, värmepumpar och solceller. Vilket är stora investeringar som också på något sätt skall finansieras, säger Christer Tedeståhl.

Tillfälligt värmetillägg på hyran kan bestå

Om inte det här vore nog så kan nästa smäll vänta runt knuten för Joakim Polling och hans grannar. För nu flaggar vd:n Christer Tedeståhl för att det som skulle vara ett tillfälligt värmetillägg inte alls är tillfälligt, trots prisfallet på gas.

– Höga hyror är inget självändamål. Ett drömscenario är att slippa det. Men tittar man helt neutralt på det här måste vi ha värmetillägget. Hyreshöjningen är inte i närheten av att täcka våra kostnader. Jag tror vi kommer att gå med förlust i år. Vi måste ha in pengar för att kunna driva verksamhet, säger Christer Tedeståhl.

Joakim Polling, hyresgäst hos Vellingebostäder, fick en av landets högsta hyreshöjningar 2023.
Joakim Polling, hyresgäst hos kommunala Vellingebostäder, fick en av landets högsta hyreshöjningar år 2023: totalt 7,11 procent.

Hyresgästen Joakim Polling har efterlyst ett tydligare besked om just värmetillägget.

– Det är ett fult sätt att skriva det på. Det hade varit ärligare att säga att de hade höjt hyran med 7,11 procent. För ingen kan svara på om tillägget verkligen är tillfälligt. Jag tycker det är en snurrig överenskommelse. Det känns lite förhastat, säger Joakim Polling.

Fakta: Här är hyresvärdarna som helt eller delvis värmer upp med gas
Hyresvärd Hyreshöjning 2023 Värmetillägg
Båstadhem 4,00% 2,50%
KKB, Kävlinge 4,50% 2,50%
Laholmshem 3,20% 75 kr/mån
Svedalahem 6,50%
Trelleborgshem 5,90%
Vellingebostäder 4,50% 2,50%
Läs också Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Den stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.