Annons

Hyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran

Höganäs När fastighetsbolaget SBB vill rusta upp det slitna miljonprogramsområdet i Höganäs bygger de en padelbana – mitt bland husen och som hyresgästerna tolkar att de ska vara med och betala: ”Vi begriper inte varför”.
Foto: Petra Martinsson/ Pixaby

Grunden till padelbanan är redan byggd. Den ligger mitt på innergården och har inte många meter till lägenheterna runtomkring. Padel är en blandning mellan tennis och squash och spelas i en bur där bollarna slås mot väggarna.

-Ingen vill ha den och vi kan inte begripa varför den byggs. Den kommer att bli ett störningsmoment och det är vi som ska bekosta den, säger Ted Forsbäck, hyresgäst och Hyresgästföreningens husombud i området.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Gårdarna i det slitna miljonprogramsområdet som byggdes på 1960-talet rustas upp. I samband med det fick hyresgästerna veta att en del av utrustningspaketet är en padelbana samt att hyresvärden vill höja hyrorna för 200 lägenheter. I hyresgästerna ekvation är de med och betalar för en padelbana de inte vill ha.

Grunden till padelbanan är redan gjord.

Upprustning omfattar också lekplatser, bänkar, planteringar och ett utegym. Att den behövs är alla överens om. Också Sofie Lindberg, som är förhandlare på Hyresgästföreningen, välkomna att gårdarna fixas till. Hon betonar att i förhandlingarna, som parterna just nu sitter i, har Hyresgästföreningen varit tydlig med att padelbanan inte diskuteras som eventuellt standardhöjande.

Aldrig hört talas om

SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, har påkallat hyresförhandlingar om gårdsrenoveringarna som ett paket. Förhandlingarna berör 200 lägenheter. Enligt Hyresgästföreningen brukar renoveringar som dessa betraktas som vanligt underhåll och är därmed inte hyreshöjande. Om det i detta fall finns delar som är det, förhandlas det om.

Att ett bostadsbolag bygger en padelbana mitt på gården har Sofie Lindberg aldrig hört talas om.
– Om padelbanan blir ett störningsmoment kan den tvärtom bli standardsänkande. Det är möjligt att det kommer att prövas rättsligt längre fram, säger Sofie Lindberg.

Ted Forsbäck och Lennart Jönsson.

Ted Forsbäck och Lennart Jönsson, Hyresgästföreningen i Höganäs, har flera frågetecken kring banan: Vad kostar den, vem är den tänkt för, hur mycket kommer den att störa i form ljud från bollar och skrik, kommer någon att använda den alls? De ifrågasätter också varför hyresgästerna inte har fått vara med i processen.

Annons
Hyreshöjningar nämndes inte

Förra året bildades en grupp hyresgäster som skulle vara med i omgörningen av gårdarna. I oktober hölls ett möte med hyresvärden men sedan satte coronapandemin stopp för fler fysiska träffar. Enligt Ted Forsbäck och Lennart Jönsson spånade man på mötet och ingenting beslutades. Att omgörningen skulle betyda hyreshöjningar var ingenting som nämndes.

De fick ingen information om vad som skulle göras förrän de i maj i år läste i lokaltidningen om SBB:s upprustningsplaner med padelbanan. Dessutom sa SBB i artikeln att planerna var gjorda i samråd med Hyresgästföreningen. För hyresgästerna skulle det inte bli gratis att spela men de skulle få rabatt.
– Folk ringer och tror att vi har varit med och beslutat om detta. Det har vi inte. Vi ville, och trodde, att det skulle bildas en utegrupp som skulle jobba fram ett förslag, säger Lennart Jönsson.

Ostädat källarförråd.
Det bristande underhållet är tydligt i husens källare. Vissa förråd borde ha tömts och sanerats för länge sedan.

För honom och Ted Forsbäck är turerna kring padelbanan droppen av dålig kommunikation. När SBB köpte ett stort antal lägenheter 2019 tog man i hand på att de skulle samarbeta, men av det tycker man inte det har blivit någonting alls. SBB har tvärtom varit svåra att nå och inte visat intresse för dialog. När SBB köpte SBB fastigheterna på Långarödsvägen i Höganäs var de mycket slitna efter år av bristande underhåll.

Skräp i cykelförråd
I stället för en padelbana vill hyresgästerna ha bättre underhåll och tryggare miljöer.
Uselt skick

Ted Forsbäck, som är husombud och fångar upp de andra hyresgästerna åsikter på området, välkomnar därför renoveringarna men saknar information. När Hem & Hyra är här i slutet av september är ett hus inklätt för fönsterbyten men ingen vet vilka datum det ska ske eller hur hyresgästerna kommer att påverkas. Cykel- och barnvagnsförråd är onårbara. Dessutom är flera källarförråd i uselt skick.

Padelbana i all ära men för Ted Forsbäck står annat högre upp på önskelistan.
– Jag kan se det roliga med padel men inte mitt i bostadsområdet. Det vi vill ha och behöver är bra belysning och trygghet.

Cykelförråd som inte går att komma in i.
När huset har klätts in är cykelförrådet onåbart.

Ola Svensson, SBB:s regionchef syd och Danmark, säger att SBB tog fram ett förslag på utemiljön som presenterades för Hyresgästföreningen och utegruppen, som kunde komma med önskemål. Padelbanan blev aktuell senare.
– Vi såg det som ett kul mervärde att kunna erbjuda samtliga våra kunder, och plats fanns på gamla tennisbanan.

Annons
Ser inga risker att den kommer att störa

Beslutet om padelbanan togs utan att det var förankrat i utegruppen men Ola Svensson känner i övrigt inte igen sig i beskrivningen att de har kört över hyresgästerna eller att de är svåra att få tag på. Enligt honom har de en tät dialog med Hyresgästföreningen. Alla har varit positiva till upprustningen. De tror starkt på padelbanan som man hoppas kan invigas i höst. Det är en attraktiv sport. Racketar kommer att finnas för utlåning och hyresgäster kommer att få spela till reducerat pris eller gratis. Den blir också öppen för SBB:s övriga hyresgäster i kommunen. De ser inga risker med att den blir störande.
– Den kommer att vara låst och bokningsbar och vi kan styra tiderna. Om den blir störande får vi omvärdera banans placering, säger Ola Svensson.

padelracketar
Det råder padelfeber. På bara några få år har över 1000 banor byggts och stora padelhallar växer fram överallt i Sverige. Nära en halv miljon svenskar uppges ha prövat att spela, enligt idrottsforskning.se.

Enligt honom anser SBB inte att just den är brukshöjande, utan det är hela paketet med bland annat nya lekplatser och ett utegym som är det. De har ännu inte specificerat hur mycket de anser att hyran kan höjas.
– Utomhusmiljön blir helt ny. Den kan inte jämföras med den gamla.

Krävs inget bygglov

Förutom utemiljön berättar han om flera åtgärder på området, till exempel ny belysning, nya postboxar, samt tvätt och målning av miljöhus. Fler renoveringar är planerade. I nuläget bytts också fönster ut. För det kommer de påkalla hyresförhandlingar separat. Ola Svensson säger att hädanefter kommer information med exakta datum att delas ut till berörda hyresgäster varannan vecka. Det kommer att ske i form av papper i brevlådan och digitalt i bostadsbolagets app.

Höganäs kommun har beslutat att padelbanan inte behöver bygglov. Argumenten är att det har legat en tennisbana här tidigare och att det enbart handlar om en bana.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Fakta: Boinflytandeavtal – överenskommelse om dialog
Personer runt ett bord.
I slutet av 2019 skrev Hyresgästföreningen och SBB på för att samarbeta. På plats var bland annat Ola Svensson. SBB, Magnus Djerf och Lennart Jönsson, Hyresgästföreningen.

I slutet av 2019 slöt SBB och Hyresgästföreningen i Höganäs ett så kallat boinflytandevtal. Ett sådant kan innebära olika saker men i paketet ingår mer formella möten mellan hyresgäster och hyresvärd. Mötena ska vara mer övergripande och diskutera saker som trivsel, renoveringar och gemensamma ytor. Avtalet kan innebära att värden bidrar med pengar till viss verksamhet för hyresgäster, så kallade verksamhetsmedel.

SBB hänvisar till att de framför allt har haft kontinuerlig kontakt med en anställd boutvecklare.

Fakta: SBB Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB

SBB är idag den största privata fastighetsvärden i Höganäs.

24 procent av SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, fastighetsbestånd är bostäder. 70 procent är så kallade samhällsfastigheter, vilket är fastigheter som till största del är skattefinansierade och anpassade till samhällsservice.

SBB växer snabbt och stort. Förra året gjorde bostadsbolaget en vinst på cirka 9 miljarder kronor.

Källa: Dagens Nyheter, Fastighetsvärlden

Läs också Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till” Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.