Hyresvärden dumpade deras saker i skogen
De var så glada. Tomas Karlsson och Ida Gustafsson hade hittat ett hus i Hagfors att hyra. Hyresvärden lovade att det som inte funkade i huset snart skulle vara fixat. Men när det visade sig finnas mögel i huset och tvättmaskinen gick sönder, gick det inte längre att få tag i hyresvärden.
– Han gick under jorden. Vi ringde och sms:ade men han hörde inte av sig. Efter en och en halv månad utan tvättmaskin fick vi pengar av socialen för att köpa en begagnad, berättar Ida.
Ida och Tomas började googla och det visade sig att Hem & Hyra skrivit om deras hyresvärd många gånger tidigare: Jörgen Broo som vid årsskiftet bytte namn till Jögren Tanan.
Hösten och kylan kom och eftersom huset var i det närmaste ouppvärmt sa de upp kontraktet och sökte efter ett nytt hus att hyra.
– Våra kläder blev förstörda av möglet och bara ett rum var varmt, så vi flyttade direkt vi hittade ett annat hus, berättar Tomas.
Hyresgästföreningen gav dem rådet att fortsätta betala hyran under uppsägningstiden, alternativt deponera delar av den till länsstyrelsen för att undvika problem (se faktaruta). Men Ida och Tomas bestämde sig för att inte betala alls.
– Vi blev lovade massor och fick ingenting. Först när vi sa upp kontraktet började han höra av sig till oss igen, säger Ida.
Det var när de flyttat in i det nya huset i Munkfors som Tomas gjorde upptäckten. I en grupp på Facebook, såg han en bild på saker utslängda i en skog.
– Det var våra saker. Barnens leksaker, foton och papper som slängts, säger han och Ida fyller i:
– Det känns hemskt. Utlämnande. Men vi vågar inte fråga var sakerna ligger. De i gruppen tror att vi slängt sakerna och är arga på oss.
Uppsägningstiden i det gamla huset hade ännu inte gått ut och de hade inte hunnit flytta ut alla möbler. Tomas åkte dit och gjorde nästa upptäckt: huset var tömt. Möbler och arvegods var borta.
Paret anmälde sin hyresvärd till polisen.
– Det är bara han som har huvudnyckel och det finns inga brytmärken på dörren, säger Ida.
När Hem & Hyra kontaktar polisen för att ta reda på mer om Tomas och Idas polisanmälan, visar det sig finnas fler anmälningar. Med bara några dagars mellanrum har ytterligare en hyresgäst på en helt annan adress i Värmland polisanmält samma hyresvärd för att ha ”gått in och tagit saker i pant för obetalda hyror”, enligt polisen.
Enligt lag får värdar inte gå in utan lov innan kontraktet löpt ut, även om hyran är obetald, något som Hem & Hyra skrivit om tidigare.
Hyresgästernas anmälningar har lagts ner. Värden står nämligen åtalad misstänkt för grov misshandel och grovt hemfridsbrott, ett mål som ska upp i tingsrätten i Karlstad under vårvintern. De misstänkta brotten har fängelse på straffskalan, vilket gör att misstänkta brott med lägre straff automatiskt läggs ner enligt polis och åklagare.
Det är inte första gången Hem & Hyra skriver om att Jörgen Broo/Tanan gått in till hyresgäster utan lov och tömt deras lägenheter. Förra gången medgav Jörgen Tanan det inträffade och svarade i ett mejl att ”Vi har gjort detta på rätt sätt.”
Inför den här artikeln har Hem & Hyra försökt att nå Jörgen Tanan upprepade tillfällen via både sms och telefon från flera nummer, men han har valt att inte svara. Vid ett tillfälle, när Hem & Hyra utger sig för att vara intresserad att hyra av honom, får vi svar. Men så fort vi börjar ställa frågor, slutar han att kommunicera.
Även miljöförvaltningarna i fyra värmländska kommuner har svårt att få tag i honom. Alla fyra har beslutat om förelägganden och viten som ska delges honom, men inte lyckats.
I Forshaga har kommunen beslutat om uthyrningsförbud för en av hans lägenheter där det regnar in och under våren 2020 ska andra lägenheter i fastigheten kontrolleras.
Men kommunerna uppger att de har små möjligheter att rå på den här typen av hyresvärdar som håller sig undan.
– Det enda sättet att inte ha problem med honom som hyresvärd är att inte bo där, säger Hagfors miljöchef Tihomir Jerkovic.
• Hur missnöjd du än är med din hyresvärd ska du aldrig sluta att betala din hyra. Gör du det kan du bli vräkt eller få skulder hos Kronofogden. Via Hyresgästföreningen kan du få hjälp med hur du deponerar hyran hos Länsstyrelsen. De kan också hjälpa dig att räkna ut hur mycket du ska deponera.