Hyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: ”Var chockad”
– Vi var chockade över deras krav. Det är orimligt att gå ut så hårt, säger Moa Arnberg, vd på Herbhus.
Herbhus sa upp sitt medlemskap efter att ha varit medlem i många år. Det var våren 2023 efter att Moa Arnberg läst flera artiklar i Fastighetsägarnas egen tidning, Fastighetstidningen.
En artikel tog upp hur svårt det var för vissa hyresgäster när hyran höjdes. Att de som lever på marginalen drabbas hårt av stora hyrespåslag. Forskaren Jesper Roine på Handelshögskolan i Stockholm intervjuades om sin bok om ekonomisk ojämlikhet.
Ett annat uppslag i tidningen beskrev Stockholms stadsmissions arbete mot hemlöshet och bygge av ett eget hyreshus i Farsta i södra Stockholm. En satsning på bostäder med hyror anpassade efter hyresgästers ekonomiska förutsättningar.
Ville höja hyran med nästan 10 procent
Samtidigt fick Moa Arnberg höra att branchorganisationen hade gått ut med att de ville höja hyran med nästan 10 procent i Stockholm. Hon fick inte ihop det.
– Jag kontaktade Fastighetsägarna och frågade hur de kunde gå ut så hårt när de själva skrivit om problemen med höga hyror. Jag sa att de hade ställt ett orimligt krav och att vi ville lämna organisationen.
Hon fick ett svar tillbaka att det var tråkigt att de inte ville vara medlemmar längre.
Sedan dess är Herbhus inte med i Fastighetsägarna som förhandlar hyran åt privata hyresvärdar.
– Vi vill inte ge pengar till en organisation som vi inte tycker företräder oss särskilt bra, säger Moa Arnberg.
Herbhus är inte ensamma. Hem & Hyra har tidigare skrivit om Klara Bostad i Eskilstuna som också har lämnat Fastighetsägarna med hänvisning till orimliga hyreskrav.
Vill inte svara på frågor
Hem & Hyra har sökt Anders Holmestig, vd, Fastighetsägarna Sverige, för att höra hur han ser på att flera hyresvärdar har lämnat Fastighetsägarna för att de anser att organisationen har gått ut med orimliga krav på hyreshöjningar.
Vi har även sökt honom för att fråga varför Fastighetsägarna har gått ut så hårt när organisationen skrivit i sin egen tidning om problemen med höga hyror.
Anders Holmestig hänvisar till kommunikationschefen Niklas Stavegård. Han är fåordig och vill inte svara på frågor. Han skriver i ett mejl att det alltid är tråkigt om medlemmar väljer att lämna, men att de inte kommenterar enskilda medlemsrelationer.
”Många har kunnat göra fantastiska affärer”
Enligt Moa Arnberg har fastighetsägare haft en mycket gynnsam situation i Stockholm under lång tid. Hon beskriver det som en bransch där många har kunnat göra fantastiska affärer.
– Det finns inget som har gått bättre än att äga en fastighet. Kanske inte när det gäller årlig avkastning, men om man tittar på värdeökning över tid så är det få saker som varit så lukrativt. Så det är inte synd om några fastighetsägare i Stockholm, säger hon.
Ökade kostnader har drabbat alla, men fastighetsägare som jobbar långsiktigt har kunnat betala tillbaka lån och har därför inte drabbats lika hårt av räntehöjningar på lånen, säger Moa Arnberg.
– Men det är ju uppenbart att har man belånat sig upp över öronen för att gambla med fastigheter och jaga snabb avkastning så är det klart att det blir tufft när räntorna höjs. Men det ska ju inte hyresgästerna behöva betala för.
Vinster på människors hem
Att äga fastigheter är ett långsiktigt arbete som ibland genererar bra vinst och ibland mindre vinst. Precis som andra företagare måste fastighetsägare tänka på att lägga undan pengar när det går bra för att klara tider när det går sämre, säger Moa Arnberg.
Hon är kritisk till att hyresvärdar kan göra så stora vinster på något så grundläggande som människors hem.
– Vi hyr inte bara ut en lägenhet. Det är någons hem. I våra hus bor människor som vi vill ska gilla oss och må bra så att hyran betalas och husen sköts om.
Hon undrar vart hyresgäster ska ta vägen om hyrorna höjs för mycket så att folk inte kan bo kvar. I dagsläget finns det väldigt få lägenheter som kommunen kan erbjuda.
”Fler borde ta socialt ansvar”
Hon lyfter också fram behovet av att fler privata fastighetsägare tar ett socialt ansvar genom att erbjuda lägenheter till utsatta grupper och bidra till en mer inkluderande bostadsmarknad.
Det är också något som Herbhus har tagit upp med Fastighetsägarna – hur de borde ta ett större ansvar för att hjälpa medlemmarna att bidra till samhället.
Herbhus har under flera år hyrt ut lägenheter till bland annat kvinnojourer och Stockholms stads bostadssociala resurs, SHIS. Numera har de samarbete med Stockholms stadsmission.
– Vi ser det som en del av vårt ansvar att bidra till en blandad stad, säger Moa Arnberg.
Att stadsmissionen eller socialtjänsten är den som står på kontraktet är en trygg lösning, enligt henne. Uppstår det några problem kan Herbhus ta hjälp av dem.
– Vi mår bra av en blandning av människor i husen. Det här borde fler fastighetsägare göra.
Reglering av hyresvärdar
Hon tycker också att det finns ett behov av större reglering av hyresvärdar och att det behövs något som sporrar fler värdar att ta ett socialt ansvar och göra hållbarhetsinvesteringar.
– Kanske behövs ett begränsat spann inom vilket hyrorna får höjas. Och krav på att ta emot en viss andel hyresgäster som har en lägre inkomst. Så att vi får en blandad stad i stället för att stadsmissionen ska behöva bygga ett eget hus, säger Moa Arnberg.
Höjer hyran med 4,69 procent
Vid den senaste hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen gick det snabbt att komma överens.
– Vi bad juristen som sköter förhandlingen åt oss att lägga sig i det lägre spannet för att få igenom en deal lite snabbare.
Hyreshöjningen landade på 4,69 procent för 2025 och 4,99 procent för 2024. År 2023 var höjningen 3 procent och året innan 1,8 procent.
Höjningen 2024 var lägre än hos flera kommunala bostadsbolag och andra privata värdar i Stockholm.
Hade ni kunnat gå med på en ännu lägre hyreshöjning om ni hade märkt att ni hade hyresgäster som inte klarade av höjningen?
– Nej, men jag hade önskat ett bättre samarbete mellan fastighetsvärdar och stat/kommun vad gäller snabbare hjälp med ekonomisk rådgivning och bidrag. I dag riskerar hyresgäster som inte lyckas skrapa ihop pengar till hyran att snabbt falla hårt.
Enligt Hyresgästföreningens förhandlare så var det en enkel och smidig förhandling med Herbhus ombud 2023 då det slöts en tvåårig överenskommelse om hyrorna för 2024 och 2025.
”Lyssnar på våra önskemål”
När Hem & Hyra kontaktar hyresgäster i husen så har de bara gott att säga om värden. ”En fantastisk hyresvärd” säger en person. ”Lyssnar på våra önskemål”, ”Vill ge dem en extra stjärna”, säger en annan som också uppskattar att värden bryr sig om miljön och har skapat en ekologisk trädgård utanför husen.
Fastighetsägarna Stockholm, en branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och Gotlands län, hade 4 216 medlemmar 2023. År 2022 låg medlemsantalet på 4 315 medlemmar och 2021 var antalet medlemmar 4 339, enligt årsredovisningen.