Hyresvärden höjde hyran utan lov
Under våren fick tre hyresgäster i en fastighet tillbaka runt 10 000 kronor var i retroaktiv hyra. Värden, ett mindre företag i Mellansverige, hade tagit ut felaktiga hyror sedan oktober 2007.
– Hyresvärdarna har gjort förbättringar i fastigheten och höjt hyran utan att förhandla med oss först, vilket de måste om de har förhandlingsordning, säger Ingvar Wallin på Hyresgästföreningen i Region Mitt.
När det gäller förändringar i fastigheten är det, enligt Hyresgästföreningen, bara åtgärder som höjer standarden för hyresgästerna som ger skäl för värden att höja hyran. Inte till exempel sådant som inköp av en ny värmepanna.
Problemet är svårt att komma åt, enligt Ingvar Wallin, och han tror att det finns ett mörkertal. Att smyghöjningarna avslöjas hänger lite på att hyresgästerna hör av sig om de märker att hyran höjs utöver den årliga höjningen som oftast brukar gälla från årsskiftet.
Vad kan jag som hyresgäst göra?
– Var medlem i Hyresgästföreningen, då får du vår information om vilka överenskommelser vi träffat.
Och hör av dig om du misstänker en hyreshöjning utöver den vanliga, så får vi reda ut vad det beror på. Det kan ju handla om en standardförbättring, men då brukar man få information om det från oss först, säger han.
Det mellansvenska företaget som höjde hyrorna för sina hyresgäster utan att förhandla med Hyresgästföreningen innan gjorde det i god tro, uppger en person som jobbar på företaget.
– Det har blivit fel, men vi har rättat till allt. Vi är helt förtvivlade för det här och är jätteglada för att hyresgästerna fått pengar tillbaka.
Ett liknande fall med smyghöjda hyror uppdagades i Sörmland i våras, men där handlade det inte om lika mycket pengar.
.
Hyresgästföreningen förhandlar bara om hyrorna i hus där det finns en överenskommelse om förhandling mellan Hyresgästföreningen och värden. En sådan överenskommelse kallas avtal om förhandlingsordning. När det finns en förhandlingsordning får inte värden höja hyran utan att först förhandla med Hyresgästföreningen.