Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst”
I nästan exakt ett år har hyresvärden Roger Nilsson varit som bortblåst – i alla fall för hyresgästerna på två orter i norra Skåne. Den bank som hyresvärden är skyldig miljonbelopp har nu fattat det ovanliga beslutet att sälja hyreshusen på exekutiv auktion. Låsen har bytts ut och banken har utsett en egen förvaltare.
På pappret bor Roger Nilsson här, en trappa upp i det hus i Skånes Fagerhult som han fortfarande äger men inte tar hand om. Lägenheten tycks står tom. När Hem & Hyra knackar på öppnar ingen.
Enligt grannarna har han aldrig, i vilket fall inte de senaste åren, bott här. Helén Ekström Larsson flyttade in 2019. Enligt henne bodde här då sju familjer men när värmen och varmvattnet försvann flyttade folk. Själv fick hon tillfälligt bo hos sin ex-make. Nu är det bara hon och en annan hyresgäst kvar. Ett par gånger har hon fått besök av Kronofogden som söker Roger Nilsson.
– De hävdar att han bor här men jag har sagt att det stämmer inte, det är bara jag som bor här. De får gärna komma in och titta.
Någon tömmer brevlådan
Senast hon hade kontakt med sin hyresvärd var för ett år sedan.
– Det hade varit så lätt för honom att berätta att tyvärr kan jag inte betala. Inte bara sett till att allt gått åt skogen för alla. Han har satt rätt mycket folk i kläm.
Det hon däremot har sett är hur en kvinna då och då kommit i bil och tömt den låsta plåtbrevlåda som är Roger Nilssons.
Magnus Nyh bodde tidigare i ett Roger Nilssons andra hyresfastighet, i Örkelljunga ett par mil bort. Ryktet om brevlådan har spridit sig, och han hoppas att hans före detta hyresvärd på något sätt ska dyka upp.
– Man skulle vilja sätta sig i en bil som i en amerikansk detektivfilm. Spana och när han dyker upp ta han i örat, och han skulle få höra ”Vad i helvete håller du på med”, säger Magnus Nyh.
Kronofogden har kopplats in
Roger Nilsson har under många år varit en nöjesprofil i Helsingborg och bland annat drivit nattklubb och restaurang. Utöver detta äger han hyresfastigheter i Skånes Fagerhult och Örkelljunga via sitt bolag AB Kronan 8. Nöjesverksamheten har inte varit utan friktion, då Roger Nilsson hamnat i konflikt med flera tidigare samarbetspartners och haft en rad skulder där Kronofogden kopplats in.
För ett år sedan försvann han från hyresgästernas radar. I mars 2021 slutade han betala räkningarna, vilket medförde att värmen och varmvattnet stängdes av i en av hans fastigheter.
– Det här har inte varit schysst, framför allt inte mot barnfamiljerna, säger Magnus Nyh.
Däremot fortsatte hyresavier att komma i hyresgästernas brevlådor, även efter att Roger Nilsson gjort sig oanträffbar.
I det andra huset tog hyresgästerna med Magnus Nyh i spetsen över ansvaret. Han fixade med el, värme och vattenbolaget, samt höll kontakt med övriga hyresgäster. Istället för att betala hyran till värden gick pengarna till löpande utgifter och direkt till leverantörerna. Det funkade – men tärde. I dag bor två barnfamiljer kvar på adressen.
Hyresvärden dök inte upp
Hyresgästen Desireé, som inte vill ha med sitt efternamn, berättar att hennes lägenhet är full av små och stora fel. Brunnen i badrummet svämmar över med jämna mellanrum, elkontakter har suttit löst, golvisolering saknas i ett av barnens rum och torktumlaren gick sönder.
Under den tid som gått sedan värmen försvann har hyresvärden inte kunnat nås – varken på telefon, mejl eller den adress som han varit folkbokförd på och enligt lagen borde uppehålla sig på. I kontakter med myndigheter har han angett en anonym postbox i Helsingborg som adress. I oktober förra året hotades Roger Nilsson av ett åtgärdsföreläggande som innebar att han riskerade att få betala vite om värmen inte åtgärdades i Fagerhult. Roger Nilsson själv dök aldrig upp, när hyresnämnden hade så kallad syn i huset.
”Är han död?”
Det är inte bara de som har ställt krav som har haft svårt att nå honom.
– Vi vet ju inte ens om han lever, säger en släkting som inte haft kontakt med honom de tre senaste åren.
– Han har ju valt att göra så här, säger släktingen.
Tanken om att hyresvärden inte finns kvar i jordelivet har också slagit en av de kvarvarande hyresgästerna.
– Är han död?
Det är det första som hyresgästen frågar Hem & Hyras reportrar när de knackar på.
Hyresgästföreningen förhandlade hyra
Barnfamiljen har inte hört någonting från hyresvärden på ett års tid. Även andra aktörer har sökt Roger Nilsson men gått bet. Helsingborgs stad sökte honom i samband med att de arrenderade ut mark där han skulle bygga en ny krog men försvann. Hyresnämnden har inte fått någon kontakt och han har också sökts av Kronofogden och Örkelljunga kommuns miljöförvaltning, Miljöförbundet.
Hyresgästföreningen ville bland annat nå honom för att förhandla ner hyran för en hyresgäst. Förhandlaren Nicklas Lidholm företrädde en hyresgäst som i hyresnämnden i februari i år fick rätt till en lägre hyra. Den sänktes från 6 599 till 5 044 kronor i månaden. Dessutom skulle hon få tillbaka de 9 300 kronor som hon betalat för mycket.
Men detta tog längre tid, eftersom värden även här uteblev och inte berättade hur han såg på kravet.
– När han inte bekräftat att han tagit del av det tar det längre tid för då måste vi skicka rekommenderade brev och så, säger Nicklas Lindholm.
Hyresnämnden fattade ändå sitt beslut – men hyresgästen har ännu inte fått sina 9 300 kronor.
Livstecken i tingsrätten
Hem & Hyra har sökt efter Roger Nilsson via mejl, brev och telefon. Vi har besökt adressen där han är skriven och där han tidigare bott. Vi har också lämnat ett meddelande till honom via en släkting. Roger Nilsson har fem olika bolag. I alla finns en suppleant angiven. Också den personen har Hem & Hyra försökt att nå.
Men Roger Nilsson lever. I alla fall gjorde han det den åttonde februari 2022. Då var han nämligen i Helsingborgs tingsrätt. Då gällde det en tvist, där Roger Nilsson stämt två bolag för 3,2 miljoner kronor för byggarbete på ett asylboende för arbete med att driva hotellverksamhet och ställa om en fastighet till asylboende. Men den som hade hoppats på att kunna haffa hyresvärden på plats gick bet.
– Vi skulle egentligen kört en huvudförhandling på plats, berättar domaren Jonas Österlund.
Men så blev det inte. Roger Nilsson satt tillsammans med sin advokat med på telefon. Varifrån de ringde har Jonas Österlund ingen aning om. Roger Nilssons advokat vill heller inte berätta, och Hem & Hyras försök att kontakta fastighetsägaren via advokaten har inte heller gett något resultat.
Det blev inga miljoner till Roger Nilsson. Parterna träffade en förlikning, som gick ut på att ingen hade några krav på den andra.
”Schysst om banken hört av sig”
Tillbaka till Örkelljunga. Till slut hittade Magnus Nyh ett nytt boende, och flyttade ut i februari i år. Precis när han var i flyttartagen knackade det på dörren.
– Det var en förvaltare och det var så vi fick veta att banken hade tagit över. Det hade ju varit schysst om banken hört av sig och förklarat läget, säger Magnus Nyh.
Även hyresgästen Desirée förstod att något var i görningen då det hade snöat och det plötsligt plogades utanför husen. Förut var snöröjningen något som hyresgästerna känt sig tvingade att lösa på egen hand. Några dagar senare kom den nya förvaltaren och berättade att han utsetts av tingsrätten. Banken har hon inte hört av alls.
– Vi får inte veta någonting och det känns inte jättekul. Det är vi som bor här, det är vårt hem.
Men nu har hon i alla fall någon att vända sig till när det uppstår problem i lägenheten.
– När jag fick ytterdörrens dörrhandtag i handen ringde jag den nya förvaltaren. Han kom inom någon timme, det känns bra.
Ska betala till banken
Inte heller Swedbank hade fått tag på Roger Nilsson, som sedan mitten av 2019 hade slutat att betala lån och amorteringar på husen. I september 2021 stäms han, men svarar inte. Då blir det en så kallad tredskodom. Roger Nilssons fastighetsbolag Kronan 8 ska betala 4 miljoner kronor till Swedbank Hypotek.
Banken har vänt sig till Kronofogden för att hyreshusen ska säljas på exekutiv auktion, så att skulden kan betalas, berättar Ralf Bagner som är presskommunikatör på Swedbank Hypotek. Tingsrätten har beslutat att utse en förvaltare, som banken föreslagit, och som ska vårda fastigheterna tills att de säljs. Enligt Ralf Bagner är det mycket ovanligt att en bank vänder sig till Kronofogden för att ett hyreshus ska säljas på en exekutiv auktion, samt att banken ansöker om en syssloman.
Banken konstaterar att Roger Nilsson redan har betalningsanmärkningar på sammanlagt 1,1 miljoner kronor och fruktar att husen ska förfalla och att bankens pant därmed ska minska i värde. Swedbank hänvisar bland annat till en artikel som Hem & Hyra publicerade i juli förra året. Banken skriver att låntagaren ”är föremål för en kritisk granskning” och att hyresgästerna varit utan värme och varmvatten.
Snart exekutiv auktion
Enligt den värdering som Kronofogden låtit göra är marknadsvärdet 5,5 miljoner kronor för huset i Örkelljunga samt 4 miljoner för huset i Fagerhult. Husen kommer att säljas på exekutiv auktion den 21 april, och ligger nu ute på Kronofogdens hemsida.
Tills dess är det fortfarande Roger Nilsson som på pappret är ägaren, vilket gör att de fyra hushåll som finns kvar befinner sig i en typ av limbo-tillstånd.
– Det blir ju ganska omständligt att rikta processer mot en person som inte finns eller i vart fall inte går att gå tag på, säger Viktor Lundgren som är jurist på Hyresgästföreningen.
En domstol eller annan myndighet kan fatta beslut även om den ena parten håller sig undan, men då tar hela processen i regel längre tid än vad den hade gjort annars.
Efter att hyresnämnden besökt fastigheten i Fagerhult under hösten förra året har varmvattnet och värmen kommit tillbaka. Hyresgästen drog därför tillbaka sin begäran om ett åtgärdsföreläggande under december förra året. Men om det uppstår fler problem fram tills en ny ägare tar vid kan det bli ytterligare en långdragen process för hyresgästerna – särskilt om den nya ägaren är lika passiv i förvaltningen.
– Åtgärdsföreläggande är tyvärr kopplat till fastighetsägaren så det ärendet försvinner när en fastighet säljs får man börja om igen med den nya ägaren, säger Viktor Lundgren.
Hyreskontrakten inte ogiltiga
Däremot är hyreskontrakten inte i fara. Dessa blir inte ogiltiga.
– Hyresgästerna har ett starkt besittningsskydd och hyreskontrakten följer med själva köpet, säger Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Hyresgästen Desirée med alla småfel i sin lägenhet är glad att hon nu har någon att vända sig till. Hur det kommer att bli med en ny ägare funderar hon inte så mycket på.
– Det får bli som det blir, jag kan inte påverka. Men jag hoppas det blir en närvarande hyresvärd.
- En exekutiv auktion är en typ av försäljning som kan användas när någon är skyldig pengar som hen inte kan betala. Kronofogden kan med tvång ta värdefull egendom och lägga ut till försäljning.
- Det kan till exempel handla om att en bank inte har fått betalt på ett lån, och därför begär att låntagarens egendom ska auktioneras ut. Pengarna från försäljningen ska gå till att reglera skulden.
- Egendomen kan vara allt från smycken, fordon till fastigheter. Om egendomen inte säljs den första gången kan Kronofogden göra flera försök.
- Försäljningen kan avbrytas om skulden betalas eller parterna gör en annan överenskommelse.
- Egendom som ropas ut på exekutiv auktion säljs i befintligt skick och utan garantier. Ofta hålls enbart en visning.
Källa: Kronofogden