Hyresvärden rev ut Christinas kvalitetskök för 300 000 – får inte återställa trots löfte

Stockholm Christina Nyström har satsat över 300 000 kronor ur egen ficka på sitt kök och badrum. När hyresvärden Stena beslutade om stambyte blev hon lovad att få behålla köket – ett löfte som bröts. "Helt förskräckligt resursslöseri och galen kapitalförstöring", säger hon.
Foto: Linda Dahlin
"Stena har skött det här väldigt dåligt, det har varit så många turer", säger Christina Nyström.

När Christina Nyström flyttade in i lägenheten på Frimurarvägen i Bredäng 2008 var den i uselt skick. I princip hade inget underhåll gjorts på 40 år, och lägenheten var smutsig och eftersatt, berättar hon.

Hon fick tillstånd av dåvarande områdeschef att själv helrenovera lägenheten. För Christina var det viktigt att känna att hon trivdes i bostaden och att den var fräsch och fungerande.

Läs ocksåStockholmshem vill riva ut välbevarade 30-talskök

Totalt har hon lagt ut över 300 000 kronor ur egen ficka. Renoveringen tog fem månader och Christina Nyström var noga med att bara anlita auktoriserade hantverkare, samt att dokumentera allt.

– När det var klart fick jag godkänt på besiktningen som gjordes av dåvarande områdeschefen, med högsta betyg för standarden.

Flera muntliga löften

För drygt sju år sedan fick hyresgästerna information om att hyresvärden Stena planerade att renovera och genomföra ett stambyte. Christina krävde redan från början att hennes badrum och kök skulle få vara kvar, eller återmonteras. Till en början fick hon löfte om att köket och dusch och bad skulle monteras tillbaka – ett löfte som sedan togs tillbaka då det kom en ny chef med nya besked.

– Stena har skött det här väldigt dåligt, det har varit så många turer, säger hon.

Christina Nyströms kök och badrum som de såg ut innan renoveringen satte igång.

2018 gjorde Hyresgästföreningen en besiktning av lägenheten som visade att hela lägenheten hade högsta standard och högsta kvalitet.

– Enligt byggnadsingenjören som var med på besiktningen gick det att göra en relining från min lägenhet ner till våningen under, utan att de behövde riva ut allt, säger Christina.

Läs ocksåRävjägarn rasar över allmännyttans renoveringar

Hennes ärende om köket avgjordes i hyresnämnden i april förra året. Nämnden gav rätt till hyresvärden att få riva köket.

Josefina Ärleman, förhandlingshandläggare på Hyresgästföreningen Region Stockholm, som hjälpt Christina med ärendet, tycker det är tråkigt att Stena inte kunde vara lite mer flexibla när det gäller Christinas kök.

– Stena har svängt i beslutet flera gånger, och det hela är väldigt dåligt hanterat och så klart tråkigt för hyresgästen. Nu är beslutet taget i hyresnämnden och lagen tar ofta inte hänsyn till hållbarhetsaspekten tyvärr, säger Josefina Ärleman.

Kände hög stress

Under hela våren och sommaren kände Christina stor stress över att köket skulle rivas. In i det sista kämpade hon för att få montera tillbaka köket och erbjöd sig att själv stå för kostnaden.

”Stena ska alltså ersätta mitt kvalitetskök med ett i sämre kvalitet. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta”, säger Christina Nyström.

Strax före sommaren ändrade Stena sig åter igen och hon fick löfte av projektchefen om att det skulle gå att återställa köket efter stambytet. Men efter semestern fick hon ett nytt besked, att det tagits beslut på högre nivå om att det inte gick med motiveringen att samtliga lägenheter skulle ha enhetlig inredning och standard.

– De ska alltså ersätta mitt kvalitetskök med ett kök med sämre kvalitet. Det är helt förskräckligt resursslöseri och galen kapitalförstöring, säger Christina Nyström.

Hon tycker det är orättvist att hon inte får behålla sitt kök när andra hyresgäster får välja bort renovering av kök och behålla sina gamla kök och få en lägre hyra.

– De här köken är 56 år gamla, och håller inte modern standard. Mitt kök höll hög standard.

Beslut på högre nivå

Isabella Lindh, fastighetschef för Stena i området sedan augusti, säger att det är beslutat att de inte kommer att behålla Christinas kök.

Men hon har ju fått ett muntligt löfte minst två gånger av projektchefen, varför gäller inte det löftet?

– Det har blivit ett felaktigt löfte på grund av missförstånd, vi har haft en för dålig intern dialog. Beslutet är taget på högre nivå. Det är så klart jätteolyckligt att det blivit så många turer kring det här. När vi har tittat på rören som ska stambytas har vi gjort den bedömningen att det inte går att behålla köket. Vi vill också att de nya köken ska vara enhetliga.

Hur tycker du att beslutet att byta ut ett fungerande kök med hög standard klingar med hållbar utveckling?

– Vi jobbar jättemycket med hållbarhet och försöker bevara så långt det går. I det här fallet så gick det inte. Det är trots allt en hyreslägenhet och väljer man att investera i egna pengar kan det hända att vi måste göra ändringar vid större renoveringar, säger Isabella Lindh.

Stambyte i etapper

Sammanlagt ska 350 lägenheter renoveras och stambytet sker i etapper. En granne som bor några hus bort, Gunnar Lundmark, satte in ett kök för fem år sedan, med tillstånd från hyresvärden. Han har ännu inte fått något besked om vad som ska hända med hans kök.

Ett av de gamla köken som finns kvar/Gunnar Lundmarks renoverade kök.

– Jag vill behålla det och kan både montera ned det och sätta upp det igen om det behövs. Det är märkligt att Christina inte får behålla sitt trots att hon fått löfte om det. Ett muntligt löfte är lika bindande som ett skriftligt.

– Mitt kök liknar det nya som Stena tänker sätta upp och med tanke på att hyresgäster med gamla kök får välja att behålla dem vore det rimligt att jag får välja att behålla mitt. Får jag inte det tar jag det vidare till tingsrätten, säger Gunnar Lundmark.

Det nedmonterade köket fick Christina Nyström sälja till underpris.

När Hem & Hyra är på besök i Christinas lägenhet står köksinredningen i vardagsrummet. Hon hade en köpare till inredningen som var villig att betala 40 000 för det, men när hon fick besked om att de återigen ändrat sig och att hon skulle få montera tillbaka det sålde hon det aldrig.

– Nu fick jag det sålt för ett underpris, säger hon.

Christina Nyström är över 80 år, men är ändå en av de mest aktiva hyresgästerna som har satt sig in i renoveringen och hon är kritisk till hur Stena genomför den.

– De lyxrenoverar för att kunna höja hyrorna. Men man kan inte ha samma hyror och standard här i Bredäng som på Östermalm. Min hyra kommer att höjas från 7 300 kronor i månaden till 11 500 kronor. Jag tror inte att jag kommer att bo kvar i Bredäng, det kommer inte att bli bättre efter stambytet befarar jag. Det känns som att det hela är en vendetta mot mig för att jag varit så kritisk.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.