Annons

Hyresvärden satte hänglås på Dans förråd – men anklagade grannarna: ”De hade ingen koll”

Östra Göinge Ta omgående bort låset. Så skrev värden i ett massutskick till hyresgästerna. Men det var i själva verket värden själv som bar skulden. Nu har Dan Jönler fått 78 kronor i ersättning – men det krävdes en domstolsförhandling.
Dan Jönler vid sitt källarförråd och sms-meddelandet från Göingehem.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
När Dan Jönler såg att det satt ett hänglås på hans källarförråd kontaktade han hyresvärden - som skickade ett mass-sms. Men det visade sig att det var bostadsbolaget som stängt ute hyresgästen.

Dan Jönler flyttade in i en lägenhet i Glimåkra i Östra Göinge kommun i Skåne 2 december förra året. Han kvitterade ut nycklarna på torsdagen, och när han sedan två dagar senare skulle ställa in saker i källarförrådet satt där redan ett hänglås.

– Det första jag tänkte var ”jaha, nu har nån av grannarna snott mitt förråd”, säger Dan Jönler.

Läs ocksåSå mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten

Det var också det som hyresvärden Göingehem tänkte, när han kontaktade det kommunala bostadsbolaget. Bolaget skickade 10 december ut ett mass-sms till hyresgästerna. Göingehem konstaterade att ”någon tagit ett förråd” och uppmanade den som gjort detta att omgående ta bort låset.

Dan Jönler har numera sitt eget hänglås på källarförrådet.

Men ingenting hände, och det ställde till det för Dan Jönler. Han hade flyttat från en tvåa till en trea för att hans tioåriga dotter skulle få ett eget rum, men nu fick flickrummet i stället vara tillfälligt förråd.

– Det dröjde ju två veckor innan jag kunde inreda hennes rum, säger han.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

Hittade initialer på låset

När Dan återigen kontaktade Göingehem visade det sig att det var bostadsbolaget som låst förrådet, två dagar efter att han fått lägenhetsnycklarna. När han tittade nog på låset såg han att det stod ”GH”, om än svagt.

– De var liksom chockade att få reda på det. De hade ingen koll.

Låset plockades bort, men när Dan Jönler begärde 78 kronor i ersättning för de åtta dagar han inte kunnat använda sitt förråd sa Göingehem nej. Med hjälp av Hyresgästföreningen vände han sig därför till tingsrätten i Kristianstad, som har gett honom rätt.

Läs ocksåSjälvhjälpsrätten – då fixar du felet själv och skickar notan till hyresvärdenHyresgästen Malin Falkeby fick själv betala sin hyresvärds skuld till elbolaget.

Gick till tingsrätten

Dan Jönler tvekade inte att driva ärendet vidare eftersom han menade att det ”uppstått ett hinder och men” i hans nyttjanderätt – alltså att han helt enkelt inte kunnat utnyttjade det förråd som han betalt för.

Annons

– De ska inte komma och tro att de kan trampa på mig, och nästa gång kan det vara något större, säger han.

Göingehem
Dan Jönler flyttade till en större lägenhet för att dottern skulle ha ett eget rum – men det dröjde innan han kunde göra i ordning detta.

Juristen Viktor Lundgren företrädde Dan i rätten. Han säger att det inte är säkert att Hyresgästföreningen i andra fall skulle välja att stämma en hyresvärd för 78 kronor. Men i just detta fall menar han att hyresgäster i allmänhet har nytta av att veta om en hyresvärd kan agera som Göingehem har gjort. Han menar att det finns en trend att hyresvärdar försöker kringgå lagstiftning genom att hänvisa till egna rutiner.

– Vi ville få det svart på vitt att man inte kan göra så här, säger Viktor Lundgren.

Lät bli att svara

Dan fick genom domen rätt till sina pengar. Men det var för att Göingehem lät bli att svara och det blev en så kallad tredskodom, där tingsrätten helt enkelt gick på det som hyresgästen yrkade utan att komma med någon motivering. Så bostadsbolagets agerande prövades egentligen aldrig.

Göingehem kommer inte att överklaga domen, berättar vd Henrik Loveby.

– Vi har helt enkelt gjort fel och det betalar vi för, säger han.

Men han berättar också att bostadsbolaget kommer att fortsätta sätt hänglås på olåsta förråd, även om de ska bli snabbare att ta bort dem om någon annan hyresgäst blir utelåst. På så sätt kan Göingehem ha kontroll på förråden.

– Det är en större nackdel för hyresgäster som inte får tillträde till sitt förråd om någon okänd tagit det i besiktning, säger Henrik Loveby.

Annons
Dan Jönlers dotter Lenåra Ahlgrens rum fick fungera som uppställningsplats, när Göingehem hade satt ett hänglås på källarförrådet.

Om det ändå skulle uppstå en situation där en hyresgäst inte kan utnyttja sitt förråd, så kommer hen att kompenseras ekonomiskt direkt, lovar vd:n.

Tingsrätten kom nämligen fram till att förutom de 78 kronorna så ska Göingehem också betala 2 325 kronor för motpartens rättegångskostnader.

Är det verkligen god hushållning med Göingehems resurser att låta detta bli en domstolsfråga?

– Om man säger så här – vi kommer inte att agera så här i fortsättningen utan ta en noggrannare blick på ärendet redan när det uppstår. Det skulle naturligtvis inte gått till tingsrätten från början, säger Henrik Loveby.

Dan Jönler ha fått sin ersättning utbetald.

Vad ska du göra med dina 78 kronor?

– Ja du, bra fråga. Jag får väl ta och köpa mig en glass nu när det blir varmare, säger han.

Fakta: Så beräknades ersättningen
  • Enligt en överenskommelse mellan hyresmarknadens parter har den som inte får tillgång till sitt förråd rätt till en hyresnedsättning på fem procent av månadshyran.
  • Dan var utan förråd i åtta dagar, och då är det endast denna period som han ersätts för.

Källa: Hyresgästföreningen, Tingsrätten i Kristianstad

Läs också Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.