Isabella krigar mot mullvadar – hyresvärden vägrar hjälpa

Falköping Isabella Daili flyttade till Bjurum utanför Falköping för att få lugn och ro. Inte ­trodde hon på krig mot mullvadar – och sin hyresvärd. Vem har ansvaret för att få bort kratrarna på gräsmattan?
Foto: Kajsa Wedberg
Stora delar av trädgården har stora högar av mullvad. Det gör det omöjligt för Isabella Daili att klippa gräset. Hyresvärden svär sig fri från ansvar att åtgärda skadedjuren.

Värden, Anders Bergqvist menar att det är hyresgästens ansvar. Isabella får stöd av Hyresgästföreningen som anser att det är värdens jobb.

Men det gäller att vara noga när man hyr en villa. Reglerna är inte de samma som när man hyr en lägenhet.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Tranorna trumpetar vid Hornborgasjön någon kilometer bort och våren gör sig påmind. Det är hög tid att klippa gräset runt torpet Isabella Daili hyr.

Men stora högar av jord gör det omöjligt att komma fram med gräsklipparen. Det är fullt av decimeterhöga mullvadshögar på gräsmattan och fler blir de.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

– Nu har de börjat på baksidan av huset också, säger Isabella Daili.

Hon hyr sitt torp av Stora Bjurums förvaltning. I kontraktet står det att hon ska klippa gräset.

– Men det står inget om att jag ska sanera för skadedjur utomhus, säger hon. Det är inte min sak att få bort dem.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok
Isabella Daili flyttade till Stora Bjurum för att få lugn och ro och kunna njuta av lantlivet. Men en strid med hyresvärden och mullvadar som grävt upp trädgården stör nu friden och lugnet.

Det började i höstas med några få högar och Isabella kontaktade sin hyresvärd, Anders Bergqvist på Stora Bjurum slott, för att få det åtgärdat.

Isabella såg redan då att det skulle bli problem att klippa gräset och sköta trädgården. Det är inte bara högarna som ställer till det. Mellan högarna är det gångar som gör marken instabil att gå på, så det går inte ens att klippa mellan kratrarna.

– Det är helt omöjligt att sköta trädgården, säger Isabella.

Värden Anders Bergqvist har gett Isabella Daili svaret att skötseln av trädgården ligger på henne och att få bort skadedjur ingår i det.

– Aldrig, säger Isabella. Jag ska sköta trädgården och det har jag gjort perfekt under mina nio år här. Men det här är skadedjur och det ingår inte i mitt uppdrag att sköta.

Förutom mullvadshögarna har Isabella Daili bett värden att rensa hängrännorna på huset hon hyr. Men det har inte blivit gjort, trots löften från Anders Bergqvist.

Lennart Björkman, juridisk chef vid Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg, menar att Isabella Daili har rätt. Även om det står i kontraktet att hon ska
sköta trädgården så innebär det inte att hon ska åtgärda mullvadshögarna. Det är inte normal trädgårdsskötsel.

Lennart Björkman säger att man som hyresgäst ska vara extra noga med kontraktet när man hyr en villa. För reglerna är inte de samma som när när man hyr en lägenhet.

Sedan 2013 är det en särskild lag som gäller vid uthyrning av fristående hus. Den innebär bland annat att värden kan säga upp sin hyresgäst på tre månaders varsel utan att motivera varför. I en vanlig hyresrätt har hyresgästen besittningsrätt. Men det gäller alltså inte här.

Lagen infördes för att få fart på uthyrningen av hus och villor. Men för den som hyr gäller det att vara extra noga med vad som skrivs in i hyresavtalet.

– Det gäller att vara tydlig och få med allt som kan tänkas kosta pengar eller arbete, säger Lennart Björkman.

Flyttar man in i huset på våren eller sommaren är det exempelvis lätt att glömma snöskottningen. Vem ska sköta den?

Om man har tillgång till fruktträd och bärbuskar, får man skörda dem? Vem står för klippning och skötsel? Och vem betalar för gräsklipparens bensin?

– Allt sånt ska stå med i kontraktet, betonar han.

Björkman menar att Isabella Daili inte är skyldig att åtgärda mullvadshögarna. Trots att hon, enligt hyreskontraktet, ska sköta trädgården.

– Att det står i kontraktet att man ska sköta trädgården betyder att man ska sköta det löpande. Som att klippa gräs, kratta och rensa ogräs. Men mullvadar ingår aldrig i det normala, säger han.

– Värden är också skyldig att rensa hängrännorna, säger Lennart Björkman. Det är inget hyresgästen ska ge sig på.

Hyresvärden Anders Bergqvist bor på Stora Bjurums slott.

Hem & Hyra talar med hyresvärden Anders Bergqvist och han är av en helt annat uppfattning. Han säger att det är tydligt reglerat i villakontraktet att hyresgästen ska sköta och bekosta alla löpande utgifter på fastigheten.

– Det är hennes skyldighet, säger Anders Bergqvist. Min  jurist anser att det är hyresgästens ansvar. Då ärendet inte är prövat i någon instans så står dessa uppfattningar mot varandra.

Bergqvist menar att det är tydligt vad som åligger honom som värd att sköta och vad hyresgästen har ansvar för.  Det inte är fastighetsägarens ansvar att kratta ut högarna på gräsmattan efter mullvadar eller sorkar, menar han.

– Det är helt normalt på landet att man får sådana här högar. Det är bara att kratta ut dem och sedan kommer gräset att växa igen. Inga konstigheter.

Men skulle inte du kunna ordna det?

– Nej, det står hennes villakontrakt att ansvaret för detta åligger hyresgästen och då är det hennes ansvar att ombesörja det, säger Anders Bergqvist.

Men hängrännorna har du lovat att rensa. Varför är det inte ordnat?

– Jag avvaktar det nu när det blivit så här. Nu får hyresnämnden avgöra vem som har rätt, både när det gäller trädgården och rännorna. Det ser jag fram emot. Jag hoppas du har läst hyreskontraktet där det klart och tydligt står vad som ligger på hyresgästen att sköta.

Kommer du att rätta dig efter ett utslag i hyresnämnden?

– Vad menar du med det? Det är en hypotetisk fråga. Jag avvaktar ett beslut och tar det sedan direkt med hyresgästen, säger Anders Bergqvist.

Fakta: Mullvaden - lika snabb åt båda hållen
  1. En mullvad gräver ett komplext system av olika underjordiska gångar. Den är nästan blind och blir mycket utsatt ovan jord. Den har kraftiga klor för att kunna gräva.
  2. De kräver olika system av gångar där de djupare gångarna är permanenta medan de ytliga gångar bara några centimeter under jorden är tillfälliga och används för att söka föda.
  3. Den kan gräva 100 meter tunnel på ett dygn och den springer lika fort framåt som bakåt.
  4. Mullvaden kan bygga sex nya högar på ett dygn.
  5. Ett sätt att försöka få bort mullvaden är att skapa vibrationer i marken, till exempel vindsnurror. Vissa växter kan också göra att mullvaden inte trivs och flyttar, till exempel allium.
  6. Med hjälp av fackman kan man spränga för att skrämma bort djuren.
Läs också Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.