Annons

Hyresvärden vägrar fixa bristerna – tvingas betala 20 000 kr

Valdemarsvik Nya lister, färg och spackel skulle fixa flera av bristerna i Alexandras lägenhet - men hyresvärden vägrar. Nu tvingas mannen betala 20 000 kronor – och riskerar fler viten om inte bristerna åtgärdas.
Skador skåpsdörrar.
Foto: Jakob Kindesjö
Skadorna på skåpsdörrarna i Alexandras lägenhet kvarstår - nu tvingas hyresvärden betala viten till hyresnämnden.

Alexandra Hallin visar tejpen hon lagt över sprickan i köket. Fogmassa saknas som hindrar vatten och fukt att vandra ner bakom köksbänken.

— Jag har tejpat över glipan, för annars går det inte att torka bänken. Det är inte så bra om det kommer in vatten där, säger hon.

Läs ocksåJO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel personHyresnämnden i Linköping får kritik av JO efter att ha skickat handlingar till fel mejladress.

I köket är golvet sprucket och i andra rum är golvlister slitna och taklister saknas. En del skåpsdörrar har stora hål som halvt fyllts igen med spackel.

— Det är egentligen småsaker som kanske inte har en jättebetydelse, men det är inte så roligt att ha det så här.

Fick elstötar

I badrummet är det hål och sprickor i vägg- och golvmattan så att fukt kan ta sig in bakom.

— Jag kräver ingen lyxrenovering, det duger med nya mattor i badrummet. Men han vill inte göra någonting. Jag köpte ett nytt eluttag för tvättmaskinen och då bytte han till sist ut det. Förut fick jag stötar när jag stod i duschen, säger hon.

Köksbänk hand tjep
Alexandra har fått tejpa över sprickor i köket där det saknas fogmassa.

Alexandra har bott i lägenheten i det gula hyreshuset i Ringarum, norr om Valdemarsvik, i snart tio år. Bristerna fanns redan när hon flyttade in och efter att huset fick en ny ägare, en man i 30 årsåldern, hoppades hon att en del av felen skulle fixas till.

Annons

— Han vill inte göra något åt det utan vill att jag ska flytta härifrån. Det går inte prata med honom, säger hon.

Läs ocksåBristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt"Färgsläpp från tak i Kenneths lägenhet.

Alexandra har vänt sig till Hyresgästföreningen som nu drivit ärendet vidare till hyresnämnden. Nämnden har till och med varit och besökt lägenheten och konstaterat att flera av bristerna måste åtgärdas och utgör ett hinder i nyttjanderätten.

— Det här borde vara i hyresvärdens intresse att fixa kan jag tycka. Det handlar inte om att han ska göra någonting extraordinärt. Han ska bara se till att lägenheten har ett skick som man kan förvänta sig enligt lagstiftningen, säger Dennis Rydh, jurist på Hyresgästföreningen, och som är ombud för Alexandra i ärendet.

Enligt hyresnämnden måste hyresvärden åtgärda hål och sprickor i badrummet samt fixa skadade lister.

I april förra året beslutade nämnden att ge mannen tre månader på sig att göra åtgärderna – annars skulle han tvingas betala ett vite på 20 000 kronor. Hyresvärden överklagade och förlorade i hovrätten, men har ännu inte fixat alla brister och är nu skyldig att betala vitet till staten.

Hänvisar till advokat

Mannen har gett olika förklaringar till varför han inte vill göra åtgärderna. En förklaring är att han anser att bristerna ligger i nivå med lägenhetens standard och hyressättning och att en del orsakats av hyresgästen. I ett annat brev går han med på vissa åtgärder men har ändå inte blivit genomförda. Hem & Hyra söker mannen ett flertal gånger och när han till sist svarar vill han inte ge någon kommentar.

— Det är en rättslig process, du får tala med min advokat, säger han, innan han avslutar samtalet.

”Vi kommer att göra allt vi kan för att se till att bristerna i hennes lägenhet åtgärdas”, säger Dennis Rydh, jurist på Hyresgästföreningen.

Men mannen har ingen advokat i ärendet. Enligt hyresnämnden i Linköping är fallet ovanligt. Det är sällsynt att hyresvärdar vägrar att åtgärda brister som prövats av nämnden och som innebär att de tvingas betala viten.

Annons

— Nu har jag inte jobbat här så länge, men jag kan bekräfta att det är ovanligt. Jag känner inte till något annat fall som slutat så här, säger Henrik Ibold, hyresråd i Linköping.

Riskerar fler viten

Även om hyresvärden betalar vitet så slipper han ändå inte undan att fixa bristerna, enligt hyresnämnden.

— Vitet är inte tänkt som något straff för att man inte har gjort någonting utan det är tänkt som ett påtryckningsmedel. Kvarstår bristerna så kan hyresgästen vända sig till oss på nytt så kan vi fatta beslut om ett nytt vite, säger Henrik Ibold.

Läs ocksåDåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronorEn delad på med en dammsugare och ett husfasad.

Enligt nämnden finns det inget löpande vite, där beloppen automatiskt växer ju längre tiden går. Om ett vitesbelopp inte fungerar – kan hyresnämnden ta beslut om en ny högre summa.

— När man märker att ett vite inte fungerar som påtryckning då justerar man beloppet till en ännu högre nivå. Det ska inte löna sig att välja att betala vitet och strunta i att utföra det man ska, säger Henrik Ibold.

Läs också Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.