Annons

Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Gävleborg Den privata hyresvärden ville ha tillbaka sin lägenhet för att bo i den själv. Han var sjuk och behövde ha närmare till sjukhuset. Men barnfamiljen vägrade flytta ut. Tvisten gick hela vägen upp till hovrätten – som nu har avgjort ärendet.
Foto: Petra Marandi Roos
En kvinna i en liten by i Hälsingland måste flytta från sin lägenhet enligt en dom i Svea hovrätt. Hyresvärden anses behöva lägenheten bättre. Bilden är tagen från Avholmsberget i Bjuråker. Det är dock inte där som kvinnan bor.

Hyresvärden, en man i 70-årsåldern, har flera gånger de senaste tre åren försökt säga upp kvinnan. Men hon har gång på gång vägrat flytta. Konflikten handlar om vem som har rätt till lägenheten. Speciella regler gäller för hyresvärdar som hyr ut villor.

Kvinnan hävdar att hon och hennes minderåriga dotter inte har någon annanstans att ta vägen, och att de är rotade på orten där dottern har vänner, skola och fritidsaktiviteter. Enligt barnkonventionen, påpekade hon, ska barns intresse av ett tryggt boende väga tungt. För att kunna säga upp en barnfamilj ska det till synnerliga skäl som grov misskötsamhet, och så är det inte i det här fallet. Därför är hennes behov av lägenheten större än fastighetsägarens, menade hon.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Blivit allvarligt sjuk

Hösten 2020 flyttade kvinnan och hennes minderåriga dotter in i fyrarumslägenheten i ett hus i en liten by i Hälsingland, där hon bott sedan dess. I enplansvillan finns en lägenhet till. Hyresvärden, en privatperson, hyrde ut båda och bodde i stället i sitt fritidshus. Men 2021 ville värden sälja fritidshuset och han hade även blivit allvarligt sjuk. För att ha närmare till sjukhus – 6 mil i stället för 13 – var det mer praktiskt för honom att flytta tillbaka till lägenheten. Detta blev början på en segdragen tvist med många turer som skulle nå ända upp i hovrätten.

I mars beslutade hyresnämnden att kvinnans hyresavtal ska upphöra. Hon överklagade beslutet till hovrätten, som kom till samma slutsats som hyresnämnden. Men hon får fyra månader på sig att flytta ut.

”Efterhandskonstruktioner”

Hyresvärdens skäl till att vilja ha tillbaka lägenheten avfärdar kvinnan som efterhandskonstruktioner. Hon tror i stället att han vill han bli av med henne efter att hon klagat på boendemiljön och att de varit osams om en hyreshöjning.

Annons

Hyresvärden tryckte på att hyresgästen blev uppsagd redan 2021 och har haft goda möjligheter att hitta någon annanstans att bo sedan dess. Dessutom undrar han varför hon vill bo i lägenheten över huvud taget, när hon har haft så mycket klagomål på den.

Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, företrädde hyresgästen i hyresnämnden. Han ville inte överklaga beslutet till hovrätten, och avrådde hyresgästen från att göra detsamma. Men hyresgästen valde att driva ärendet vidare på egen hand.

En man med rött hår och glasögon, blå uppknäppt skjorta med svart t-shirt under, sitter vid ett skrivbord. Framför sig har han ett tangentbord och bredvid lagboken. Bilden är i halvfigur.
Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen, företrädde hyresgästen i hyresnämnden.

– Vi överklagar inte hyresnämndens beslut om vi inte tror att vi kan vinna. Det var bra att hon fick uppskov med att flytta. Annars finns det risk för att ett sådan sak som ett uppskov kan ryka i hovrätten, och sen går det inte att överklaga vidare eftersom hovrätten är sista instans, säger han.

När hyresvärden sa upp kvinnan första gången, 2021, godtog hon inte det, utan bestred uppsägningen. Hyresvärden begärde då handräckning hos Kronofogden för att få henne att flytta. Men hyresgästen satte sig emot även Kronofogdens beslut. Kronofogden vände sig då till tingsrätten, som dock avskrev ärendet eftersom hyresvärden drog tillbaka det. Anledningen var, enligt Martin Hansson, att ärendet blev liggande ungefär ett år i tingsrätten utan att något hände.

Annons

Hyresvärden har mest rätt till lägenheten

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att både hyresvärd och hyresgäst har starka intressen av bostaden. Men hyresvärden har enligt hyreslagen rätt att ta tillbaka sin bostad, enligt regeln om hyresgäster i en- eller tvåfamiljshus (se faktaruta). Eftersom hyresgästen vetat om i flera år att värden behöver den, har hon haft gott om tid på sig att leta annat boende. Därför ska hyresavtalet sägas upp, enligt hyresnämnden.

Hovrätten går på hyresnämndens linje om att det är hyresvärden som har mest rätt till lägenheten. Med tanke på att hyresgästen har barn, får hon fyra månader på sig att flytta ut, fram till den sista juli. Själv hade hon yrkat på att få nio månaders uppsägningstid från det att hovrätten fattat sitt beslut.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

 

Fakta: Det säger hyreslagen om småhus

En hyresgäst i ett en- eller tvåfamiljshus har inte rätt till förlängning om värden vill bo i eller använda bostaden själv. Det gäller också när hyresvärden ska sälja bostaden. Det krävs inte att hyresvärden erbjuder någon ersättningsbostad. Men hyresgästen måste få skälig tid för att kunna skaffa en annan bostad.  Om hyresvärden driver affärsmässig uthyrning av en- eller tvåfamiljshus gäller vanliga regler om besittningsskydd.

Läs också Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter" Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.