Annons

Hyresvärdens miss – därför slipper hyresgästerna saftiga hyreshöjningar

Stockholm Wallfast renoverade lägenheter på Östermalm utan att ha tillstånd från hyresgästerna. Det blev en kostsam historia. Enligt ett beslut i hyresnämnden stoppas värden från att höja hyran under fem år. Därmed slipper fyra hyresgäster hyreshöjningar på mellan 45 – 80 procent.
Foto: Kenneth Samuelsson
Fyra hyresgäster på Grevgatan fick renoverat men slapp hyreshöjning i fem år eftersom värden bröt mot reglerna.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Wallfast som renoverade lägenheter på Grevgatan på Östermalm utan tillstånd från sina hyresgäster. Det slutade med att fyra hyresgäster tog strid mot hyresvärden och vann i hovrätten 2020.

Därefter har hyresvärden och Hyresgästföreningen förhandlat fram hyreshöjningar efter renoveringen för de 53 hyresgäster som inte överklagade upprustningen till hovrätten. I mars 2022 kom parterna överens om hur mycket hyran ska höjas. Som exempel höjdes hyran för en trea på 86 kvadratmeter till 12 702 kronor, uppgörelsen innebar också att hyresgästerna slapp tre års retroaktiva hyreshöjningar.

Men parallellt har hyresvärden även krävt att få höja hyran för de fyra hyresgäster vars lägenheter renoverats utan tillstånd, hyresgästerna som vann i hovrätten. En av dem är Margareta Lööf.

– Att hyresvärden försöker höja hyran trots att de gjort renoveringen utan tillstånd när vi har en hovrättsdom att luta oss mot förstår jag inte. De ville också höja hyran för oss retroaktivt från 2019 men inte för övriga hyresgäster, säger hon.

Vill höja med uppemot 80 procent

Margareta Lööf och övriga hyresgäster har stöd i lagen som säger att hyresvärden inte får höja hyran under fem år om den standardhöjande renoveringen gjorts utan hyresgästernas tillstånd.

Enligt handlingarna i hyresnämnden vill hyresvärden höja hyran med cirka 45 – 80 procent för de fyra hyresgästerna. Lägenheten med lägst hyra, en tvåa på 57 kvadratmeter, skulle få en höjning från 5 473 kronor till 9 457 kronor och den med högst hyra skulle få en höjning från 13 537 till 19 192 för en fyra på 152 kvadratmeter.

Hyresvärden ville också höja hyran retroaktivt från 1 juni 2019 för de fyra hyresgästerna. Men hyresgästerna och ett av dess ombud, Marie Ripman, processjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, anser att värden inte får höja hyran förrän tidigast 2024 när det gått fem år.

– Vi trodde de skulle ge sig och inte kräva hyreshöjning när de förlorade i hovrätten men det gjorde de inte, de ville försöka få höjningen i alla fall, säger Marie Ripman.

Hyresnämnden gav hyresgästerna rätt

När ärendet nyligen avgjordes gick hyresnämnden på hyresgästernas linje och slår fast att Wallfast inte får höja hyran under de fem första åren efter renoveringen på grund av att värden inte haft tillstånd att renovera lägenheterna.

Marie Ripman är inte förvånad över att hyresgästerna vann.
– Det hade varit konstigt om värden hade vunnit, men man vet aldrig, säger hon.

För hyresgästerna skulle en förlust få stora konsekvenser. Bara för Margareta Lööf skulle en retroaktiv höjning på 6 000 i månaden från 1 januari 2019 och framåt innebära flera hundra tusen kronor i höjning.

– Man är ju alltid lite orolig när det gäller hyresnämnden som ofta dömer till fastighetsägarens fördel. Så naturligtvis var det en lättnad att få rätt i hyresnämnden, men jag var övertygad om att vi skulle vinna, det vore ju märkligt om hyresnämnden gick med på att höja hyran för oss med tanke på att hovrätten slagit fast att de inte hade tillstånd att göra renoveringen, säger hon.

Hyresnämnden slår dock fast att en majoritet av hyresgästerna har godkänt värdens upprustning av allmänna utrymmen och går med på att hyresvärden får höja hyran med 65 kronor i månaden för dessa åtgärder.

Hem & Hyra har sökt Wallfast för en kommentar till beslutet men även bett dem svara på om rättsprocesserna har fått dem att ändra arbetssätt vid renoveringar. Bolaget svarar i ett mejl att de inte kommenterar ärendet.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.