Hyresyrkande trots sänkt borgensavgift
Den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem vill höja hyran med 1,33 procent från och med den första april. Pengarna ska enligt vd:n Thomas Aebeloe gå till ”allmänna kostnadsökningar”.
– Egentligen vill jag inte diskutera vårt förhandlingsunderlag i media. Men det är ingen hemlighet att vi måste täcka upp för både löneökningar och högre taxor för fjärrvärme och vatten. Det gör att vi, trots de låga räntorna, har kostnadsökningar att hantera, säger Aebeloe.
Från Hyresgästföreningens sida tycker man att kommunens sänkning av borgensavgiften, från 0,49 till 0,39 procent, borde sänka nivån på Uddevallahems hyreskrav.
– Nu gäller det för oss att göra ett gott grundarbete och analysera bolagets kalkyl. Samt att vi utreder vad den sänkta borgensavgiften kan ge för positiva följder för hyresgästerna, säger förhandlaren Björn Karlsson.
Thomas Aebeloe har dock svårt att se den sänkta borgensavgiften som skäl till mindre hyreshöjning.
– Borgensavgiften ligger fortfarande som en kostnad för oss, säger han.
Ert yrkande kommer ovanligt sent. Varför?
– Det beror på att vi haft en intern process, som lett fram till det här yrkandet. Dessutom vi har hela tiden haft en löpande diskussion med Hyresgästföreningen, säger Aebeloe.
Årets hyresförhandlingar har inneburit en rad strandade förhandlingar runt om i landet. I storstäderna Göteborg och Stockholm talar branschorganisationen Fastighetsägarna om att dagens förhandlingssystem, med bland annat systematisering av hyrorna, bör bytas ut.
Hur ser du på dagens förhandlingssystem och era förhandlingar med Hyresgästföreningen?
– Vi förhandlar våra hyror själva, utan inblandning av Fastighetsägarna. Och jag kan se fördelar med dagens system där vi har en tydlig motpart i Hyresgästföreningen att förhandla mot. Samtidigt kan jag inte sticka under stol med att själva systemet håller på att braka ihop. Delar av det bygger på uppgörelser från slutet av sjuttio- och början av åttiotalet. Och mycket har förändrats sedan dess.
Hyresförhandlingarna mellan Uddevallahem och Hyresgästföreningen drar igång den 17 februari. Om Uddevallahems krav skulle gå igenom kommer en hyresgäst i en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter, som idag har en hyra på 4 589 kronor i månaden, få en höjning med drygt 61 kronor i månaden.
Inför år 2015 yrkade Uddevallahem på en hyreshöjning på 2,4 procent. Då enades parterna om en höjning på 1,15 procent. Året innan, 2014, var kravet 4,2 procent. Då blev höjningen i genomsnitt 2,4 procent.
LÄS MER:
Samtliga hyresyrkanden i Västra Götaland för 2016.
Samtliga färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland för 2016.
Från och med januari 2011 ska kommuner ta ut en avgift om de går i borgen för sin allmännyttiga hyresvärd vid lån och kreditansökningar. Tidigare har avgiften varit frivillig.
I september 2013 höjde en blågrön politisk majoritet borgensavgiften från 0,1 till 0,49 procent för Uddevallas kommunala hyresvärdar. För Uddevallahems del ökade kostnaderna för borgen från 700 000 till 3,4 miljoner kronor per år.
Inför år 2014 yrkade Uddevallahem på en hyreshöjning på 4,2 procent. 1,6 procent av yrkandet skulle, enligt Uddevallahem, bero på de ökade borgenskostnaderna.
Hyresgästföreningen opponerade sig livligt mot den höjda borgensavgiften som man menade slog hårt mot hyresgästerna.
I september 2015 sänkte den rödgröna politiska majoriteten borgensavgiften från 0,49 till 0,39 procent.