Annons

Hyrorna upp i Jämtland

Jämtland Hyresförhandlingarna är i full gång i Jämtland. Krokomsbostäder och privata fastighetsägare i Östersund skrev under på mindre än en procent i höjning för nästa år. Allmännyttan Östersundshem kräver 2,5 procent mer i hyra för bland annat nybyggen – miljarden från fastighetsaffären 2016 tycks inte räcka till.
Foto: Åsa Eriksson
Jämtlands högsta hus Fagerskrapan som stod klar 2014 blev startskottet för Östersundshems byggboom. 2016 såldes fastigheter för över en miljard för att trygga framtida byggen av bostäder. Men redan nu behövs mer pengar, enligt Östersundshems yrkande inför hyresförhandlingarna 2018.

Allmännyttan Bergs Hyreshus har skickat ut information till sina hyresgäster om att en hyreshöjning är på gång från 1 januari 2018.
Man vill då höja hyran med 1,95 procent.
Yrkandet bekräftas av Hyresgästföreningen.
– Ja, det stämmer. Vi har även bestämt dag för förhandling, den 20 december på vårt kontor, säger Hasse Dahl, Hyresgästföreningens förhandlare i Östersund.
– Yrkandet är högt utifrån hur vi ser på kostnadsförändringarna, men jag har inte gått igenom deras yrkande och kalkyl än, så det är svårt att säga något mer än så.

Krokomsbostäder ville få igenom en hyreshöjning på 1,89 procent till nästa år, men fick efter förhandling nöja sig med en generell höjning på 0,9 procent.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Förhandlingarna om hyrorna i Åre är avslutade och höjs i snitt med 0,9 procent. Yrkandet låg på 2,4 procent.
Rikshem i Östersund yrkar på en höjning med 2,5 procent. Förhandling pågår.

Annons

Fastighetsägarna, de privata hyresvärdarnas organisation, lämnade tidigare in ett yrkande för flera kommuner i Jämtland.
Med ”hänsyn tagen till lokala förutsättningar” yrkade FÄF på en höjning med 2,7 procent i Östersunds kommun och 2,5 procent i Bergs, Bräcke, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre kommun. Från årsskiftet.
– Förhandlingarna med de privata fastighetsägarna slutade med ett avtal på 0,89 procent för 2018, det var en bra förhandling med stor förståelse för varandras åsikter och det faktum att det fortsättningsvis är gynnsamt att äga hyresfastigheter med de låga kostnadsförändringarna som råder, kommenterar Hasse Dahl överenskommelsen.

Allmännyttan i Östersund, Östersundshem, vill höja hyrorna från nästa år med 2,5 procent.
Men deras argument förvånar förhandlaren Hasse Dahl.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

– Att man behöver höja hyran på grund av kostnadsförändringar är inget konstigt, men att de räknar in ökade räntekostnader med anledning av nyupplåning för att finansiera underhåll samt ny- och ombyggnation reagerar jag på, säger han.
– Alla bolag som jag hittills förhandlat har, tvärtemot Östersundshems kalkyl, sänkta räntekostnader även nästa år. Tack vare det har de kapital som de har möjlighet att lägga på mer underhåll om behov finns.

Annons

2016 sålde Östersundshem 1 698 lägenheter för 1,14 miljarder kronor. Försäljningen var nödvändig för att man ”behövde kapital för att långsiktigt säkerställa nybyggnation och underhåll”, enligt ett pressmeddelande.
Men enligt Östersundshems yrkande inför hyresförhandlingarna tycks miljardaffären inte räcka till för att trygga ekonomin.
Hem & Hyra har med anledning av det sökt Daniel Kindberg, vd för Östersundshem, i flera dagar via mobil och mail för en kommentar, men inte lyckats få kontakt.
– Vi har inte påbörjat förhandlingar än så jag vet inte hur de tänker, men jag är som sagt förvånad, säger Hasse Dahl.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under" Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.